Метформін може бути неефективним для деяких пацієнтів з ЦД2. Нові дані

Результати нещодавнього дослідження показали, що лікування метформіном пацієнтів з цукровим діабетом 2 типу, які мали високий показник глікованого гемоглобіну (HbA1c) в дебюті захворювання, не завжди є успішним.

Метформін може бути неефективним для деяких пацієнтів з ЦД2. Нові дані - изображение

Метформін є поширеним препаратом для лікування цукрового діабету. Він може допомогти контролювати високий рівень глюкози в крові у людей з діабетом 2 типу. Метформін випускається у формі таблеток або прозорої рідини, яку приймають перорально під час їжі.


У ході недавнього дослідження було проаналізовано медичні дані понад 22 тисяч пацієнтів з цукровим діабетом 2 типу, що мали високий рівень ГГ (HbA1c) на момент встановлення діагнозу та приймали метформін в якості терапії першої лінії.

Результати показали, що для майже половини з них (більше 40% досліджуванних) терапія метформіном виявилася неефективною.

Це означає, що їм не вдавалося досягти або утримувати значення глікованого гемоглобіну (HbA1c) у межах 7% протягом 18 місяців за умови лікування лише метформіном (без застосування інших цукрознижувальних препаратів).

Для більшості дорослих пацієнтів із цукровим діабетом рівень HbA1c ≤ 7% є стандартною метою лікування. Рівень HbA1c > 8% означає, що діабет погано контролюється і існує вищий ризик розвитку ускладнень.

Окрім високого рівня глікованого гемоглобіну в дебюті захворювання були й інші критерії, які вказували на малоймовірну ефективність лікування метформіном. Серед них: старший вік, чоловіча стать та расова/етнічна приналежність.

Автори дослідження — д.м.н. Сюзетт Белінські (Suzette J. Bielinski) та її колеги дали коментар в Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism:

«Нові дані ставлять під сумнів широке використання метформіну в якості терапії першої лінії і вказують на важливість більш індивідуалізованого підхіду для оптимізації терапії».


***Джерела: medscape.com, academic.oup.com/jcem

Читайте також:

Bexagliflozin: FDA схвалило новий препарат для дорослих з діабетом 2 типу

Tirzepatide: Як працює новий препарат для лікування діабету 2 типу?

HbА1с: повна інформація про тест

 

Ми в Instagram та Telegram  

Читайте схожі матеріали