Косметологічні процедури: що можна, а що не можна при діабеті?

Люди з цукровим діабетом постійно чують від оточуючих і читають у різних інформаційних джерелах, що їм протипоказано робити деякі косметологічні процедури, як то татуаж, лазерна епіляція, пірсинг, татуювання... І цей список можна продовжувати далі.

А чи справді це так?

Косметологічні процедури: що можна, а що не можна при діабеті? - изображение

Автор статті — Юлія Кривов'яз, к.м.н., лікарка-ендокринологиня в Медичному центрі Achilles, з більш ніж 10-річним досвідом роботи.

Instagram: @doctor_kryvoviaz


Насправді за діабету не бажано і не рекомендується проводити такі процедури, як:

  • татуаж брів, повік, губ  
  • лазерну епіляцію 
  • проколювання вух 
  • пірсинг
  • татуювання тощо

АЛЕ тільки за декомпенсованного діабету. 

Чому?

Якщо значення глікемії постійно високі і часто виникають різкі перепади рівня цукру в крові, то загоєння від втручань буде довшим та проходитиме гірше, можливе нагноєння.

Але всі ці процедури можна робити людям із компенсованим цукровим діабетом і контрольованими цукрами. І така людина жодним чином не відрізняється від інших людей. Тож, якщо ви регулярно контролюєте свої цукри, перебуваєте більшу частину часу в нормоглікемії, то можете не боятися і робити ті процедури, які вам необхідні.

Проблема полягає в тому, що люди із ЦД часто приховують свій діагноз через упереджене ставлення до них, некоректні запитання тощо. Деякі майстри відмовляють людям із діабетом у проведенні певних процедур. Але має бути по-іншому!

Суспільство має стати більш проінформованим щодо такого захворювання, як цукровий діабет. І час, нарешті, розвіяти міфи, пов'язані з ним!  

Люди із діабетом нічим не відрізняються від людей без діабету. Але оточуючі мають знати, що в них може виникнути гіпоглікемія і як їм при цьому допомогти.

Будьте толерантними одне до одного!


Чи робили ви якісь з перелічених косметологічних процедур? Як усе пройшло? Пишіть у коментарях!

Читайте також:

8 найкращих вітамінів та добавок для сухої шкіри

Як перевірити себе на дефіцити?

Чи може діабет спричинити випадіння волосся?
 

Ми в Instagram та Telegram