Контроль HbA1c допоможе знизити ризик інфаркту та інсульту при діабеті

Як контроль рівня глікованого гемоглобіну HbA1c може допомогти знизити ризик розвитку інфарктів, інсультів та інших серцево-судинних захворювань (ССЗ) при цукровому діабеті?

Контроль HbA1c допоможе знизити ризик інфаркту та інсульту при діабеті - изображение

Серцево-судинні захворювання — епідемія XXI століття, що рік у рік молодшає. Кількість випадків інфарктів та інсультів у молодому віці за останні кілька років зросла більш ніж у півтора раза.

Основними причинами серцево-судинних захворювань узагальнено вважають неправильний спосіб життя та стреси. Однак реальні фактори ризику, що визначають ранній розвиток захворювань серця та судин, обширніші:

  • спадковість
  • незбалансоване харчування
  • надмірна вага, ожиріння
  • гіподинамія
  • цукровий діабет
  • вірусні захворювання
  • куріння
  • зловживання алкоголем
  • стреси
  • робота не до душі

Інформація невтішна. Але не все безнадійно, якщо взяти відповідальність за своє здоров’я у свої ж руки.

Збалансований раціон, відмова від шкідливих звичок та достатнє фізичне навантаження важливі для всіх, безсумнівно. Для людей із діабетом, зокрема. Не менш важливий і контроль глюкози та рівнів глікованого гемоглобіну HbA1c.

Тест на глікований гемоглобін (A1c, HbA1c, ГГ) — це інформація про середній вміст глюкози в крові за 3 місяці, а також можливість оцінити ефективність контролю глікемії в процесі лікування діабету.

Високі цукри вкрай негативно позначаються на стані судинної системи організму, призводячи до розвитку інсультів та серцево-судинних захворювань.

Так, дані дослідження, опублікованого в медичному журналі Американської академії неврології (American Academy of Neurology), не просто підтверджують вплив діабету на розвиток інсульту, але також вказують на роль оптимальних значень HbA1c — від 6,8 % до 7 % — підтримування яких із великою ймовірністю дає змогу мінімізувати ризик виникнення повторних інсультів та / або інших серцево-судинних подій у людей із діабетом.

Контроль показника HbA1c — це не тільки можливість знизити ризик виникнення повторних серцево-судинних подій у людей із діабетом та ускладненнями серцевого та / або судинного генезу. Регулярне тестування ГГ у принципі допомагає своєчасно діагностувати діабет, а також запобігти або мінімізувати такі його ускладнення як нефропатія, ретинопатія, нейропатія, серцево-судинні патології.

У згаданому вище дослідженні, проведеному вченими Медичного коледжу Сеульського національного університету, учасниками стали понад 18 000 людей із діабетом похилого віку, які були шпиталізовані через інсульт.

Упродовж 12 тижнів після виписки учасникам проводили вимірювання рівнів глікованого гемоглобіну. На початку випробування цей показник у більшості учасників складав 7,5 %. Вченим вдалося встановити, що в пацієнтів зі значеннями глікованого гемоглобіну, що перевищують 7 %, серцевий напад із подальшим інсультом траплявся на 27 % частіше, ніж у тих, у кого під час шпиталізації рівень A1C був нижчим за 6,5 %. Також у 8 % учасників із перевищуючим 7 % ГГ стався повторний серцевий напад, а у 5 % групи через рік після випробування повторився інсульт.

Результати дослідження наголошують на необхідності ретельного контролю глюкози крові та грамотного управління діабетом, особливо при серцево-судинних подіях в анамнезі.

 

Читайте нас в Instagram та Telegram