Як клітковина може допомогти у схудненні?

Для зниження ваги багатьом пацієнтам рекомендується не тільки дотримуватися збалансованого харчування, а також вживати достатньо клітковини. Виникає питання — а чим корисна клітковина при зниженні ваги?

Як клітковина може допомогти у схудненні? - изображение

Автор статті — Юлія Кривов'яз, к.м.н., лікарка-ендокринологиня в Медичному центрі Achilles, з більш ніж 10-річним досвідом роботи.

Instagram: @doctor_kryvoviaz


Клітковина — це тип вуглеводів, які тіло не може засвоїти. Але навіть якщо організм не використовує клітковину для енергетичних потреб, це не робить її менш цінною для вашого здоров'я, зокрема для зниження ваги.

Як клітковина допомагає у схудненні?

Покращує травлення

Клітковина корисна для мікрофлори кишківника, є харчовим джерелом для мікробіоти, внаслідок чого поліпшується травлення.

Покращує роботу кишківника

Клітковина покращує перистальтику — просування їжі по кишківнику, внаслідок чого знижує ризик розвитку закрепів при зниженні ваги. У цьому пункті найголовніше — це адекватна кількість рідини. Якщо клітковину запивати недостатньою кількістю води, то можливий закреп, а не поліпшення перистальтики.

Працює як сорбент

Клітковина збирає на себе продукти обміну.

Знижує холестерин

При регулярному вживанні клітковини помічено помірне зниження холестерину, зокрема, внаслідок ліпопротеїдів низької щільності (поганого холестерину).

Клітковина уповільнює засвоєння повільних вуглеводів та цукрі

Однак, якщо приймати додану до їжі клітковину разом з вітамінами, мікроелементами або ж ліками, то клітковина абсорбує і їх. Тому додану клітковину не треба вживати одночасно з ліками.

Дає відчуття ситості

Клітковина при проходженні по шлунково-кишковому тракту дає відчуття ситості.

Рекомендовано вживати на добу близько 25 грамів клітковини для жінок та 35 грамів для чоловіків.

В Україні в середньому вживання клітковини складає 7-10 грамів на добу.

На щастя, збільшити споживання клітковини відносно просто: додавайте продукти з високим вмістом клітковини у свій раціон!

Клітковина надає багато переваг для здоров’я, але важливо впродовж кількох днів поступово включати харчові продукти, що містять клітковину, щоб уникнути негативних наслідків, таких як здуття живота, послаблення стулу тощо.


Читайте також:

Які продукти виключити при діабеті?

П'ять найкращих дієт при діабеті

Чим корисна клітковина та як додати її до свого раціону?
 

Ми в Instagram та Telegram