Ківі при діабеті: користь та рекомендації по вживанню

Хоча фрукти містять природний цукор, вони також багаті на поживні речовини — клітковину, вітаміни та мінерали — необхідні нашому організму.

Фрукти з низьким вмістом цукру, такі як ягоди, цитрусові та ківі можуть бути корисними та безпечними для людей з діабетом, якщо вживати їх в помірних кількостях.

Ківі при діабеті: користь та рекомендації по вживанню - изображение

Ці «пухнасті» фрукти із яскравою зеленою (або жовтою) м'якоттю технічно вважаються різновидом ягід. Ківі багаті на вітамін С і мають низький вміст цукру — всього 6.7 г цукру на один плід. Ви можете знайти їх в продуктовому магазині цілий рік!


Поживна цінність ківі:

100 грамів ківі містять наступні поживні речовини:

  • 64 ккал
  • Білок — 1.06 г
  • Вуглеводи — 14 г
  • Клітковина — 3 г
  • Цукор — 8.99 мг
  • Кальцій — 35 мг
  • Вітамін С — 74.7 мг
  • Бета-каротин — 52 мкг
  • Лютеїн + зеаксантин — 122 мкг

Ківі є чудовим доповненням до будь-якої здорової дієти, оскільки він багатий на вітаміни, мінерали та антиоксиданти. Дослідження показують, що один плід ківі забезпечує понад 100% рекомендованої добової норми вітаміну С, а також значну кількість вітаміну К і калію. 

Американська діабетична асоціація (ADA) рекомендує людям із цукровим діабетом включати в свій раціон різноманітні фрукти. 

Ківі при діабеті: користь та рекомендації по вживанню - 2 изображение

Користь при діабеті:

Низький ГІ

Згідно з даними, ківі має помірне значення ГІ — 50.

Продукти з низьким та середнім ГІ повільніше засвоюються, повільніше розщеплюються до глюкози та довше всмоктуються, тобто, дають поступове підвищення рівня глюкози в крові, без різких коливань (що нам і потрібно!).

Клітковина

Продукти, що містять клітковину, можуть покращити контроль рівня цукру в крові. Клітковина уповільнює підвищення рівня цукру в крові після їжі, затримуючи спорожнення шлунка і скорочуючи час, необхідний їжі для просування по травному тракту.

Один плід ківі (приблизно 100 г) може похвалитися 3 г клітковини.

Антиоксиданти

Ківі містить флавоноїди — потужні антиоксиданти, які захищають клітини від пошкодження вільними радикалами. 

Флавоноїдні антиоксиданти мають ряд переваг для людей з діабетом, включаючи боротьбу із запаленням, окислювальним стресом та інсулінорезистентністю.

Вітамін С

Ківі є одним з найкращих джерел вітаміну С серед усіх інших овочів і фруктів. Вважається, що продукти, багаті на вітамін С, сприяють підвищенню імунітету.

Високий кров'яний тиск — це супутня проблема, яка здебільшого виникає при діабеті. Дослідження показують, що вітамін С допомагає знизити кров'яний тиск і сприяє підтриманню здоров'я серця.

Низька калорійність

Людям з діабетом, зокрема 2 типу, зазвичай рекомендують контролювати вагу, щоб підтримувати рівень цукру. Ківі корисний для контролю ваги, оскільки він містить багато клітковини і має низьку калорійність. Завдяки вмісту поживних речовин ківі є важливим каталізатором метаболізму жирів, а отже, сприяє втраті жиру.

Рекомендації по вживанню ківі при діабеті:

Люди з діабетом можуть включати ківі в свій раціон, як частину плану здорового харчування. Ківі має помірний глікемічний індекс (50), містить багато клітковини і мало калорій, що робить його поживним і корисним перекусом. 

При діабеті рекомендується з'їдати не більше 1 або 2 (рівномірно розподіленних) плодів ківі в день. При цьому не забувайте ретельно контролювати рівень цукру в крові.

Ківі можна їсти сирим (навіть зі шкіркою) або у поєднанні з іншими продуктами (Див. далі). Однак важливо враховувати, як інші інгредієнти, що вживаються разом з ківі, можуть впливати на рівень цукру в крові.

Як додати ківі до свого раціону?

Ківі смачний як сам по собі, так і в поєднанні з іншими продуктами.

Ось кілька різноманітних способів додавання ківі до свого раціону:

  • Пудинг з ківі та чіа — це здоровий сніданок, насичений поживними речовинами.
  • Свіжий салат з ківі — змішайте нарізані кубиками ківі, огірок і подрібнену м'яту.
  • Натуральні чіпси з ківі — такий перекус допоможе вам довше відчувати себе ситими.
  • Ківі-чатні (соус) — подрібніть ківі, імбир, часник, зелений перець чилі та кінзу, щоб приготувати гострий чатні, який можна подати до курки або риби на грилі.
  • Смузі з ківі — можна приготувати, змішавши ківі, нежирне молоко та ложку протеїнового порошку. Це поживний сніданок або перекус.

Пропонуйте свої варіанти у коментарях!


Читайте також:

Мандарини: користь та рекомендації по вживанню при діабеті

Хурма: 7 переваг для здоров'я

10 корисних продуктів для сніданку
 

Ми в Instagram та Telegram