Картопля при діабеті: Що рекомендує АДА?

Коли ми їмо, організм перетворює вуглеводи, що містяться в їжі, на глюкозу, яка, своєю чергою, потрапляє в кровотік і підвищує рівень цукру в крові. Тому люди з діабетом повинні завжди контролювати кількість вуглеводів, які вони споживають.

Картопля — це крохмалистий овоч, тобто, він містить велику кількість вуглеводів і може досить сильно підвищити рівень цукру в крові людини. 

З цієї статті ви дізнаєтеся, чи можна їсти картоплю при діабеті, які сорти картоплі та способи приготування краще обирати, а також загальні рекомендації щодо харчування для людей з діабетом.

Картопля при діабеті: Що рекомендує АДА? - изображение

Картопля містить чимало поживних речовин: фосфор, залізо, йод, магній, натрій, кальцій, мідь, марганець, цинк, кобальт тощо. Також, у складі картоплі є холін, вітаміни A, B1, B2, B5, B6, C, E, K, ніацин і фолієва кислота.


Картопля і цукровий діабет: рекомендації АДА

Американська діабетична асоціація (АДА) рекомендує в рамках здорової дієти вживати крохмалевмісні овочі, такі як картопля.

Існує поширена хибна думка, що людям з діабетом необхідно виключити картоплю та інші крохмалисті продукти зі свого раціону, оскільки крохмалисті продукти містять велику кількість вуглеводів і, як правило, мають високий глікемічний індекс (ГІ).

ГІ — корисна система ранжування продуктів від 0 до 100 залежно від їхньої здатності підвищувати рівень цукру в крові. Продукти з високим ГІ підвищують рівень цукру в крові більше, ніж продукти з низьким ГІ.

Класифікація продуктів згідно з АДА:

  • продукти з низьким ГІ: 55 або менше;
  • продукти із середнім ГІ: від 56 до 69;
  • продукти з високим ГІ: 70 або більше.

Вживання в їжу продуктів із низьким або середнім ГІ може допомогти контролювати рівень цукру в крові. Хоча деякі сорти картоплі мають високий ГІ, інші фактори можуть врівноважувати це, зокрема розмір порції та метод приготування.

Для того, щоб збалансувати раціон харчування, АДА радить поєднувати продукти з високим і низьким ГІ. Вони також стверджують, що при вживанні крохмалистих продуктів ключовим моментом є розмір порції.

Ще одним важливим фактором є спосіб приготування. Під час обсмажування картоплі в певних оліях і жирах, таких як, наприклад, тваринні жири, утворюються насичені та трансжири, що збільшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Жири також дуже калорійні, що важливо для людей, які намагаються підтримувати здорову вагу. Найкращий спосіб приготувати картоплю — це зварити її або приготувати на пару. При цьому картопля не втрачає вітаміни, мінерали і клітковину, але містить дуже мало жиру і солі.

Картопля при діабеті: Що рекомендує АДА? - 2 изображение

Найкращий сорт картоплі при діабеті

Солодка картопля (батат) є одним із найкращих сортів картоплі для людей з цукровим діабетом, оскільки вона має низький ГІ і містить більше клітковини, ніж звичайна біла картопля. Картопля сорту Carisma, різновид білої картоплі, є ще одним видом картоплі з низьким ГІ. Червонувато-коричнева картопля має високий ГІ, тому її краще вживати в невеликих кількостях.

Найкорисніші способи приготування картоплі

Методи приготування їжі можуть впливати на її поживну цінність. Наприклад, цільна картопля має нижчий ГІ, ніж пюре або картопля, нарізана кубиками. Також рекомендується перед вживанням трохи остудити картоплю. Після кулінарної обробки картоплі крохмаль стає більш засвоюваним, що підвищує ГІ. 

Найкорисніший спосіб приготування картоплі — це варіння або приготування на пару, без додавання будь-яких інших інгредієнтів. У шкірці картоплі міститься додаткова клітковина. Крім того, до 50% фенольних сполук (які мають антиоксидантні властивості) у картоплі присутні в шкірці та прилеглій м'якоті.

Будь-які страви, в яких використовують картопляне пюре або подрібнену картоплю, не рекомендуються для діабетичного харчування. Обробка картоплі таким способом збільшує її ГІ та потенційний вплив на рівень цукру в крові людини.

Також краще уникати смаженої картоплі, оскільки під час смаження збільшується її калорійність і вміст жирів.

Хоча картопля є крохмалевмісним овочем, при цьому вона залишається гарним джерелом вітамінів, мінералів і клітковини, і люди з діабетом можуть час від часу насолодитися нею в рамках здорового раціону харчування. Вживання некрохмалистих продуктів разом із невеликими порціями цільної картоплі допоможе врівноважити їхній ГІ.

Загальні поради щодо харчування для людей з діабетом

Створення системи харчування є важливим інструментом для людей з діабетом, оскільки може допомогти їм оптимізувати час прийому їжі та розміри порцій кожної страви.

Лікар або дієтолог може надати деякі поради та допомогти зі створенням системи харчування.

Загальні поради включають вживання більшої кількості овочів, які не містять крохмалю, натомість, багатих на поживні речовини. Такі овочі мають заповнювати половину вашої тарілки. Це можуть бути, приміром: броколі, морква, цвітна капуста, перець, шпинат та інша зелень, помідори тощо.

Крохмалевмісні продукти та пісний білок мають заповнювати не більше чверті тарілки. Щоб знизити вміст насичених жирів, рекомендується зрізати зайвий жир зі шматочків м'яса.


Читайте також:

12 ПРАВИЛ ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ

Які овочі корисні при діабеті?

Овочі при діабеті: РЕДИС

 

Ми в Instagram та Telegram