Айтівець з діабетом про загрозу ампутації, стартап Sugarrr та волонтерство під час війни

Знайомтеся! Це Богдан. Він із Миколаєва. Разом зі своєю командою вони створили корисний застосунок для людей з діабетом. А ще Богдан активно волонтерить та підтримує ЗСУ.

Айтівець з діабетом про загрозу ампутації, стартап Sugarrr та волонтерство під час війни - изображение

Айтівець з діабетом про загрозу ампутації, стартап Sugarrr та волонтерство під час війни - 2 изображение

Богдан Діордіца, 24 роки, стаж ЦД 1 — 15 років

Київ/Миколаїв

@dio.bogdan

Привіт! Мене звати Богдан Діордіца. Наша команда працює над застосунком Sugarrr, що має на меті полегшення менеджменту діабету. В команді, крім мене, є ще Денис Гайдамака та Олександр Солоников — ми втрьох розпочинали і продовжуємо працювати над Sugarrr. 


Як все починалось...

Кілька років тому я ледь не втратив ногу, через невдало встановлену інсулінову помпу — я носив ії на нозі. Почалося запалення. Було прийнято рішення про ампутацію... На щастя, знайшовся лікар, який погодився лікувати, а не різати. Все закінчилося добре. Нога на своєму місці!

Але ця ситуація підштовхнула мене більш відповідально ставитися до свого діабету. Більше того, мені захотілося створити власний застосунок, який би допомагав людям з ЦД краще контролювати їхнє захворювання.

Ми захотіли зібрати найкращий функціонал з усіх відомих нам діабет-applications, і щоб усі необхідні дані були в одному місці.

Про Sugarrr

Sugarrr — це ваш помічник у щоденному управлінні діабетом.

Застосунок містить інструменти для занотовування інформації про спожиті вуглеводи, ін’єкції інсуліну, активності тощо. Ці дані обчислюються алгоритмами, після чого користувачу видаються найголовніші показники — час у діапазоні, індикатор менеджменту діабету (GMI), середній цукор, витрати інсуліну тощо. 

Sugarrr безоплатний.

Наразі він доступний тільки для iPhone (з версією iOS 15 та вище). А також синхронізується з Apple Health, тому дані з деяких CGM автоматично підтягуються в Sugarrr. 

Ще з цікавого — ми вже маємо базу даних фармакокінетики та фармакодинаміки розповсюджених в Україні інсулінів. Тому на тих же графіках при введені даних про ін’єкцію інсуліну, користувач бачитиме «хвилю» дії інсуліну і краще розумітиме її.

Завантажити Sugarrr в AppStore

Група в Телеграм, де можна задати питання та отримати допомогу із застосунком

Айтівець з діабетом про загрозу ампутації, стартап Sugarrr та волонтерство під час війни - 3 изображение

Над чим працюємо зараз

Наразі найпріоритетніша задача для нас — створити версію застосунку для Android пристроїв.

У найближчих великих оновленнях плануємо також додати базу знань. Це допоможе «новачкам» з діа швидше розібратись у складних речах і отримати перевірену інформацію з кваліфікованих джерел. 

На горизонті ще маємо низку інструментів до впровадження, таких як: рецепти страв для людей з діабетом, батьківський моніторинг, облік електронних рецептів за програмою реімбурсаціі, облік витратних матеріалів, відправка показників лікарю. 

За ідеальним сценарієм користувач Sugarrr може обрати страву, яку хоче з’їсти, автоматично підтягнути дані про глюкозу, отримати нагадування про початок дії інсуліну, синхронізувати свої електронні рецепти, отримати фідбек лікаря на щойно відправлені йому дані про перебіг хвороби тощо. 

Про перші дні війни

24 лютого я ще був у Києві. Це була перша тепла ніч, тому я не закривав вікно, і, коли прокинувся, був шокований «стереозвуком» вибухів. Звичайно, було страшно, бо я з тих, хто не вірив у повномасштабне вторгнення. 

З рівнем цукру були якісь дива — він постійно падав сам по собі. Я, мабуть, ніколи в житті не їв так багато солодкого за такий короткий термін. 

Ми з командою одразу сфокусувалися на потребах українців в інсуліні. 

Завдяки друзям у фармацевтичних компаніях швидко зібрали контакти ендокринологів по областях, зв’язалися з ними. Одним словом, робили все можливе задля поліпшення ситуації з інсуліном наприкінці лютого 2022. 

Після перших місяців повномасштабної війни ми повернулися в Миколаїв, до рідних. Встигли застати і рекордні обстріли С-300, і перші обстріли шахідами. Зараз у місті набагато спокійніше, народ повертається, місто оживає...

Що змінилося

Як казав президент, 24 лютого всі ми прокинулися іншими.

Довелося змінити весь свій побут, а також переглянути як та на що ти щоденно витрачаєш свої час, увагу та гроші.

Вже зовсім несмішно з літніх людей, які завжди казали «лише б не війна» та запасали цукор у кожній шафці. 

Найважливіше, що я зрозумів під час війни це…

...здатність українців об’єднуватися для супротиву ворогу. Це те, що нам треба плекати і в жодному разі не втрачати!

А ще почав більше цінувати час із рідними, особливо з тими, хто на фронті.

Про допомогу ЗСУ

З перших днів війни частина моєї родини долучилася до ЗСУ, тому я автоматично став волонтером — ще більше, ніж був до цього.

Здається, що зараз всі допомагають ЗСУ. Я не вважаю це чимось особливим.

Насправді я, як і інші свідомі українці, просто доначу, намагаюся вчасно сплачувати податки та волонтерю для окремих підрозділів, де несуть службу мої близькі. Нічого сенсаційного. Це той мінімум, який повинен робити кожен, мірою своїх можливостей. 

Всім миру, здоров'я та рівних цукрів!


Читайте також:

Діа-волонтери: «...від нас, можливо, залежить чиєсь життя...»

Інструкція із заміни препаратів інсуліну у надзвичайних ситуаціях: РЕКОМЕНДАЦІЇ ADA 2022

Як довго ваше тіло може обходитися без інсуліну?
 

Ми в Instagram та Telegram