Інсулін тривалої дії: що потрібно знати

Сьогодні на ринку доступні різні типи складів інсуліну, щоб допомогти людям з діабетом керувати рівнем глюкози в крові у спосіб, максимально наближений до природного. Найтиповіше для людей з діабетом 1 типу використовується базальний і болюсний тип інсулінотерапії. Люди, які використовують інсулінову помпу, вводять тільки швидкодіючий інсулін для задоволення своїх основних потреб. Люди з діабетом 2 типу також можуть використовувати базальну та болюсну терапію або використовувати лише інсулін тривалої або короткої дії, залежно від конкретної ситуації.

Інсулін тривалої дії: що потрібно знати - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Інсулін тривалої дії (базальний, фоновий) використовується, щоб зберігати стабільний рівень цукру в крові між прийомами їжі та вночі.

Типи інсулінів тривалої дії

Препарати інсуліну тривалої дії трохи різняться за часом початку та загальною тривалістю дії.

Більшість інсулінів тривалої дії зазвичай починають діяти через кілька годин після ін'єкції та діють в організмі протягом багатьох годин. Залежно від конкретного продукту інсулін може мати невеликий пік активності і може тривати від ≈ 12 годин до ≈ 48 годин.

Існують різні типи інсулінів тривалої дії, і вони мають різну тривалість роботи:

  • Інсулін гларгін (Лантус), дія до 24 годин
  • Інсулін детемір (Левемір), дія від 18 до 23 годин
  • Інсулін гларгін (Тожео/Туджео), дія більше ніж 24 години
  • Інсулін деглудек (Тресіба), дія до 42 годин

Хоча Лантус і Туджео — препарати одного типу і виробника, дозування може трохи відрізнятися — вони мають різні концентрації формули, що спричиняє невеликі зміни в тому, як вони контролюють рівень цукру в крові. 

Використання інсуліну тривалої дії

За будь-якого типу діабету може бути призначений інсулін тривалої дії, хоча конкретне дозування буде варіюватися залежно від індивідуальних обставин.

Інсулін тривалої дії: що потрібно знати - 2 изображениеОсновна мета використання інсуліну тривалої дії у пацієнтів із цукровим діабетом 1-го типу полягає в тому, щоб цілодобово покривати викид глюкози в печінку і підтримувати стабільний рівень глюкози в крові за відсутності їжі і вночі. Пацієнти з діабетом 2 типу, гестаційним або іншими формами діабету, можуть також потребувати інсуліну тривалої дії, коли вироблення інсуліну недостатнє для підтримки нормального рівня глюкози в крові.

Деякі інсуліни тривалої дії можна вводити двічі на день, тоді як інші можна вводити лише один раз на день. При прийомі двічі на день, доза вранці та ввечері може бути однаковою або відрізнятися, щоб найкраще відповідати вашим потребам. 

Найчастіше ін'єкції інсулінів подовженої дії проводяться в ноги і стегна, щоб забезпечити плавне повільне всмоктування препарату для уникнення різких або непередбачуваних реакцій.

Можливі побічні реакції

Пам'ятайте, що всі інсуліни можуть спричиняти гіпоглікемію (низький рівень глюкози в крові). Хоча інсуліни тривалої дії, як правило, не мають яскраво вираженого піку дії, гіпоглікемія все ж таки може виникати в пацієнтів, у моменти, коли потрібне коригування дози інсуліну (підвищена фізична активність, застуда, деякі фази менструального циклу у жінок тощо).  

Рідше у деяких пацієнтів може виникати алергія на певний тип інсуліну. Якщо ви вважаєте, що у вас з'явилася алергічна реакція, зверніться до лікаря за порадою. Якщо у вас виникли проблеми з диханням або інші різкі реакції від прийому інсуліну, зверніться до служби швидкої допомоги.

Ваш лікар може допомогти вам визначити, який препарат інсуліну пролонгованої дії найкраще підходить для вас, і повідомити вам про найбільш оптимальне дозування і правила прийому.


Читайте також:

ІНСУЛІНОВА ПОМПА: словник з невідомих термінів

Що таке інсулін на борту і чому це важливо?

Інсулін швидкої дії: що потрібно знати

Ми в Instagram та Telegram