Хурма: 7 переваг для здоров'я

Хурма не тільки смачна, але й багата на поживні речовини, які можуть бути корисними для вашого здоров'я.

Ось 7 причин додати її у свій раціон!

Хурма: 7 переваг для здоров'я - изображение

1. Насичена поживними речовинами

Незважаючи на невеликий розмір плоду, одна хурма — приблизно 170 грамів — містить та забезпечує:

  • Енергетична цінність: 118 ккал
  • Вуглеводи: 31 грам
  • Білок: 1 грам
  • Жири: 0,3 грама
  • Клітковина: 6 грамів
  • Вітамін А: 55% РДН
  • Вітамін С: 22% РДН
  • Вітамін Е: 6% РДН
  • Вітамін К: 5% РДН
  • Вітамін В6: 8% РДН
  • Калій: 8% РДН
  • Мідь: 9% РДН
  • Марганець: 30% РДН

РДН — рекомендована денна норма (recommended daily intake)

Хурма також є хорошим джерелом тіаміну (В1), рибофлавіну (В2), фолатів, магнію та фосфору.

Низькокалорійна та водночас багата на клітковину хурма гарно насичує, тому може бути включена в раціон людей, які прагнуть схуднути або контролюють вагу.

Як зазначено вище, одна хурма містить понад половину рекомендованої добової норми споживання вітаміну А — жиророзчинного вітаміну, критично важливого для імунної функції, зору, здоров'я шкіри та волосся, розвитку плоду.

Крім вітамінів і мінералів, хурма містить рослинні сполуки, зокрема, дубильні речовини, флавоноїди і каротиноїди, які здатні чинити позитивний вплив на здоров'я.

2. Джерело потужних антиоксидантів

Хурма містить корисні рослинні сполуки, які мають антиоксидантні властивості.

Антиоксиданти допомагають запобігти або сповільнити пошкодження клітин, протидіючи окислювальному стресу, що його провокують нестабільні молекули — вільні радикали.

Окислювальний стрес асоційований з такими хронічними захворюваннями, як хвороби серця, діабет, рак і неврологічні стани (наприклад, хвороба Альцгеймера). Споживання продуктів, багатих на антиоксиданти, в тому числі хурми, сприяє боротьбі з окислювальним стресом і, відповідно, знижує ризик згаданих хронічних захворювань.

Хурма також багата каротиноїдними антиоксидантами, такими як бета-каротин, пігмент, який міститься в багатьох яскраво забарвлених фруктах і овочах.

Дослідження за участі понад 37 тисяч осіб показало, що регулярне споживання продуктів з бета-каротином суттєво знижує ризик розвитку діабету 2 типу.

3. Корисна для здоров'я серця

Хурма — джерело потужних флавоноїдних антиоксидантів, зокрема, кверцетину і кемпферолу, які сприяють здоров'ю серця.

Споживання багатих на флавоноїди продуктів може допомогти нормалізувати артеріальний тиск, зменшити рівень «поганого» холестерину ЛПНЩ та знизити ступінь запалення.

Так, дубильні речовини (відчуваються гіркотою та терпкістю, особливо у незрілій хурмі) сприяють зниженню кров'яного тиску.

Хурма: 7 переваг для здоров'я - 2 изображение

Рекомендації при діабеті:

При діабеті будь-якого типу солодкі фрукти вводять у раціон поступово й обов'язково спостерігають за реакцією організму, щоб переконатися в тому, що вживання фрукта дійсно не завдасть шкоди.

Хурма при цукровому діабеті допустима до вживання в їжу, але тільки в обмежених кількостях (не більше 1-2 штук на день). 
Причому починати потрібно з половини плода, а потім дозу поступово збільшувати, спостерігаючи за самопочуттям.

4. Допомагає знизити запалення в організмі

Хвороби серця, артрит, рак, діабет, ожиріння — всі ці захворювання пов'язані з хронічним запаленням. Багата на протизапальні сполуки хурма може допомогти зменшити запалення і знизити ризик розвитку небажаних захворювань.

Наприклад, вітамін С (понад 20% добової норми з однієї хурми), каротиноїди, флавоноїди та вітамін Е — потужні антиоксиданти — здатні посилити захист клітин від пошкоджень вільними радикалами та протистояти іншим запаленням в організмі.

5. Багата на клітковину

Високі рівні холестерину (особливо «поганого», ЛПНЩ) — це ризик проблем із серцевим здоров'ям, загроза інсульту та інфаркту.

Допомогти знизити наднормові значення «поганого» холестерину можуть продукти, багаті на розчинну клітковину, серед яких і хурма. Зниження рівнів ЛПНЩ — не єдина корисна дія розчинної клітковини на організм: вона також позитивно позначається на роботі шлунково-кишкового тракту — врегульовує випорожнення кишківника. 

Користь розчинної клітковини для людей з діабетом очевидна: вона уповільнює перетравлення вуглеводів і всмоктування цукру, що допомагає запобігти різкі скачки глюкози в крові. (Що нам і потрібно!)

На додачу, розчинна клітковина — пребіотик — запорука розмноження корисних  бактерій в кишківнику, які важливі не лише для травлення, а й необхідні для злагодженої роботи всього організму.

6. Корисна для зору

Велика кількість вітаміну А (55% РДН) та антиоксидантів в хурмі — підтримка здоров'я очей. Так, вітамін А забезпечує функціонування кон'юнктивальної оболонки та рогівки, а також є компонентом родопсину білка, необхідного для нормального зору.

Лютеїн і зеаксантин — каротиноїдні антиоксиданти у складі хурми — також сприяють здоровому зору: їх потребує сітківка — світлочутливий шар тканини в задній частині ока.

Дієта, багата продуктами з лютеїном і зеаксантином, допомагає знизити ризик певних патологій очей, зокрема, сповільнює розвиток вікової дегенерації жовтої плями, що порушує сітківку і може призвести до втрати зору.

7. Смачна і легко поєднується з різними стравами

Страви з хурмою — простір для експериментів! Цим фруктом можна насолоджуватися у свіжому вигляді або ж поєднувати з іншими продуктами, створюючи вишукані страви. Насправді, вона чудово смакує як з солодкими, так і з солоними продуктами. 

Кілька варіантів поєднання хурми з різними продуктами:

  • Наріжте хурму скибочками та додайте до салату для ароматного доповнення
  • Додайте свіжу хурму до йогурту чи вівсянки на сніданок — отримаєте природну солодкість!
  • Запечіть хурму та їжте з кислим сиром (за смаком можна додати кілька крапель рідкого меду / кленового сиропу / сиропу без цукру) — отримаєте вишуканий десерт
  • Зробіть смачний джем з хурми
  • Запечіть хурму на грилі (або у духовці) і подайте із окремо запеченим сиром Брі — це дуже смачно!
  • Запечіть хурму з куркою або м'ясом — унікальне смакове поєднання гарантоване
  • Додайте попередньо заморожену хурму під час приготування смузі, щоб збагатити страву додатковою порцією поживних речовин
  • Наріжте та висушіть хурму в духовці — зробіть натуральні фруктові чипси.

 

Джерело: healthline.com

Читайте нас в Instagram та Telegram