HbА1с: повна інформація про тест

Основними показниками, які використовують під час діагностики та лікування цукрового діабету є рівень глюкози в крові та рівень глікованого гемоглобіну (HbA1C).

Від результату останнього (HbA1C) залежить також спосіб отримання пацієнтом із ЦД1 інсуліну — безоплатно або з доплатою.

Дізнаємося більше про цей важливий тест.

HbА1с: повна інформація про тест - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Що таке HbA1C?

Тест HbA1c — це простий аналіз крові, який використовується для діагностики діабету 1 і 2 типу, а також предіабету, і для контролю того, наскільки добре ви справляєтеся з компенсацією ЦД.  

Тест HbA1c відомий під багатьма іншими назвами, такими як глікований гемоглобін, глікозильований гемоглобін, ГГ, гемоглобін А1С і HbA1c.

Гемоглобін є залізовмісним білком, який знаходиться всередині еритроцита. Саме він є транспортером кисню. При поєднанні гемоглобіну з глюкозою (неферментативним способом) утворюється глікований гемоглобін (HbA1c) — стійке сполучення, яке не переносить кисень. ГГ у нормі присутній у крові кожної людини.

Тривалість життя еритроцитів становить100-120 діб, що визначає частоту виконання тесту HbA1c — приблизно раз на 3 місяці.

Що показує тест HbA1c?

Результат тесту HbA1c відображає ваш середній рівень цукру в крові за останні два-три місяці. Зокрема, тест HbA1c вимірює, який відсоток вашого гемоглобіну — білка в еритроцитах, що несе кисень — покритий цукром (глікований). Чим вищий рівень HbA1c, то вищий ризик ускладнень діабету.

Навіщо потрібен тест HbA1c?

Результати тесту HbA1c можуть допомогти вашому лікарю:

  • виявити предіабет;
  • діагностувати діабет 1 і 2 типу (щоб підтвердити діагноз, ваш лікар, імовірно, розгляне результати двох аналізів крові, проведених у різні дні);
  • дізнатися, наскільки добре ви справляєтеся з діабетом;
  • контролювати ваш план лікування діабету.

Згідно з системою реімбурсації, яка не так давно почала діяти в Україні, від цього показника (HbA1c) напряму залежить, як ви будете отримувати інсулін — безоплатно або з доплатою. Задля безопланого отримання інсуліну для пацієнта з ЦД1 рівень ГГ не повинен перевищувати 7,5%. 

Як часто потрібно робити тест HbA1c людині з діабетом?

Частота проведення тесту HbA1c залежить від типу діабету, плану лікування та компенсації ЦД. Наприклад, тест HbA1c може бути рекомендований:

  • Один раз на рік, якщо у вас переддіабет.
  • Двічі на рік, якщо у вас діабет 2 типу, ви не використовуєте інсулін і рівень цукру в крові постійно перебуває в межах цільового діапазону.
  • Чотири рази на рік, якщо у вас діабет 1 типу
  • Чотири рази на рік, якщо у вас діабет 2 типу, ви використовуєте інсулін для лікування діабету або у вас виникають проблеми з підтриманням рівня цукру в крові в межах цільового діапазону.

Вам можуть знадобитися частіші перевірки HbA1c, якщо ваш лікар змінює план лікування або ви починаєте приймати нові ліки для компенсації діабету.

Як проводиться тест HbA1c?

Під час тесту HbA1c береться зразок крові з вени або з пальця. Зазвичай результат можна отримати того ж дня. І ви можете відразу ж повернутися до своїх звичайних занять.

Тест HbA1c — це простий аналіз крові. Вам не потрібно здавати його натщесерце, ви можете нормально їсти і пити перед тестом.

Результати 

Результати тесту HbA1c представлені у відсотках. Вищий відсоток HbA1c відповідає вищому середньому рівню цукру в крові. Що вищий рівень HbA1c, то вищий ризик розвитку діабету або ускладнень діабету.

Для тих, у кого немає діабету, нормальний рівень HbA1c < 5,7%

  • Якщо ваш рівень HbA1c становить від 5,7 до 6,4%, у вас, найімовірніше, є предіабет (також званий порушенням рівня глюкози натще). Це означає, що у вас високий ризик розвитку діабету в майбутньому.
  • Рівень HbA1c у 6,5% або вище у двох окремих випадках показує, що, ймовірно, у вас діабет.  
  • Рівень HbA1c вище 8% означає, що ваш діабет погано контролюється, і у вас вищий ризик розвитку ускладнень діабету.

Для більшості дорослих із діабетом, рівень HbA1c 7% або менше, є стандартною метою лікування. 

Випадки, коли результати тесту HbA1c можуть бути хибними:

  • Якщо у вас сильна або хронічна кровотеча, запаси гемоглобіну можуть бути виснажені. Це може зробити ваші результати хибно низькими.
  • Якщо у вас залізодефіцитна анемія, результати вашого тесту можуть бути хибно високими.
  • У більшості людей є тільки один тип гемоглобіну, званий гемоглобіном А. Якщо у вас незвичайна форма гемоглобіну, результат тесту може бути хибно високим або хибно низьким.
  • Якщо у вас будь-яка форма гемолітичної анемії або нещодавнє переливання крові, цей тест не буде корисним, оскільки результати можуть бути хибно низькими.

Також майте на увазі, що нормальний діапазон результатів HbA1c може дещо відрізнятися в різних лабораторіях. Якщо ви консультуєтеся з новим лікарем або користуєтеся іншою лабораторією, важливо враховувати це можливе відхилення під час інтерпретації результатів тесту HbA1c.

Ефективність тесту HbA1с викликає суперечки серед представників медичної спільноти, але, поки що він залишається золотим стандартом для постановки діагнозу і одним з головних видів довгострокового контролю перебігу цукрового діабету.

Читайте нас в Instagram: @saharok_journal та Telegram: t.me/saharok_journal    

#SaharOKSchool#WDD2022