Головні помилки в терапії інсуліном

ТОП-5 помилок, яких припускається кожна друга людина з діабетом у терапії інсуліном.

Головні помилки в терапії інсуліном - изображение

Помилка №1: Рахую ХО на око

Кожна молекула інсуліну утилізує певну кількість молекул глюкози. Якщо ви робите одну й ту саму дозу інсуліну, але при цьому їсте різну кількість ХО (хлібні одиниці), то не дивуйтеся, що кожного разу ви отримуєте різний результат. 

Як обчислити, скільки ХО в певному продукті? Дуже просто! На кожній упаковці продукту є інформація щодо складу. Вказується, скільки вуглеводів, жирів і білків міститься в 100 г цього продукту.

Наприклад, беремо упаковку з хлібцями. Там зазначено, що в 100 г міститься 51,9 г вуглеводів. Складаємо пропорцію:
100 г продукту — 51,9 г вуглеводів
Х г продукту — 10 г вуглеводів (тобто 1 ХО)
Виходить, що (100*10)/51,9 = 19,2, тобто в 19,2 г хлібців міститься 10 г вуглеводів або 1 ХО.

Існують уже готові таблиці, де вказано об'єм їжі в ложках, склянках, штуках тощо, що містить 1 ХО. Але ці цифри неточні, орієнтовні. Тому краще рахувати кількість одиниць для кожного продукту. 

Помилка №2: Перекуси без інсуліну

Деякі не знають, як працює їхній інсулін на їжу, і тому роблять цю помилку. Перекуси передбачені тільки на короткому інсуліні, для ультракоротких перекус — це окремий прийом їжі, що вимагає нової підколки.

Помилка №3: Немає поняття про вуглеводний коефіцієнт і коефіцієнт чутливості

Доза інсуліну береться ніби з повітря. Зазвичай так — вчора на 4 ХО я вколов 5 ОД, а сьогодні на 5 ХО вколю-ка 6 ОД. Це НЕПРАВИЛЬНО! Розрахунок доз прив'язаний до якоїсь константи, інакше буде недокол або перекол. 

Для того, щоб правильно розрахувати дозу болюсного інсуліну перед прийомом їжі, важливо знати про такі поняття, як вуглеводний коефіцієнт і коефіцієнт чутливості.

Вуглеводний коефіцієнт (ВК) показує кількість вуглеводів, яку «покриває» 1 ОД інсуліну (співвідношення вуглеводи/інсулін, або ХО/інсулін — якщо ви рахуєте вуглеводи в ХО).

Коефіцієнт чутливості (КЧ) показує на скільки ммоль/л знизиться рівень цукру в крові при введенні 1 ОД короткого або ультракороткого інсуліну. 

Для розрахунку КЧ використовується «Правило 100». Тобто, 100 потрібно розділити на  вашу добову дозу інсуліну (ДДІ).   

КЧ = 100/ДДІ 

Припустимо, ДДІ = 39 ОД/добу, значить КЧ = 100/39 = 2,5.

Також не забувайте про те, що вранці чутливість до інсуліну гірша, ніж у вечірній час. Тому цей коефіцієнт потребує коригування.

Помилка №4: Неправильне купірування гіпоглікемії

Або пізно і цукор уже відкотився, або надмірно, коли змітається півхолодильника не тих продуктів (торти, ковбаса, булки). У результаті розбалансування цукрів, які дуже важко устаканюються.

«Правило 15» найперевіреніший і найефективніший метод купірувати гіпоглікемію правильно і без наслідків. В чому його суть?

Якщо рівень цукру падає нижче 3,5-3,9 ммоль/л, необхідно з'їсти 15 грамів простих вуглеводів. Потім почекати 15 хвилин і виміряти цукор. Якщо рівень цукру нижче 3,9 ммоль/л повторюємо всю процедуру заново, поки цукор не прийде в норму.

Помилка №5: Немає розуміння, як працює базальний інсулін

Намагатися компенсувати їжу, коли є надлишок бази або її нестача — стратегія, приречена на провал!

Базальний інсулін буває різним: піковим і безпіковим. Усі людські генно-інженерні інсуліни мають невиражений пік дії, приблизно через 6-7 годин роботи. У аналогових інсулінів піку не буває. Серед аналогів інсуліни працюють різний час. 

Левемір працює не більше 16-18 годин, тому його потрібно колоти 2 рази на добу. Лантус і Тресіба працюють по 24 і 48 год відповідно, але все одно їх рекомендують робити щодня один раз.

 

Читайте нас в Instagram: @saharok_journal та Telegram: t.me/saharok_journal    

 

#SaharOKSchool#WDD2022