Показання сенсора та глюкометра

Користувачі CGM (система безперервного моніторингу глюкози крові) часто задаються питанням, чому показання сенсора можуть відрізнятися від показань глюкометра в один і той самий момент часу, підозрюючи виробників гаджетів у недобросовісності.

Насправді ніякого обману, браку або поломки тут немає. А причина такої невідповідності даних полягає в наступному.

Показання сенсора та глюкометра - изображение

Глюкометр вимірює показники глюкози в крові, а датчик CGM — у міжклітинній (інтерстиціальній) рідині.

Вміст глюкози в міжклітинній рідині — надійний показник рівня глюкози в крові, тому що глюкоза вільно поширюється між капілярами та міжклітинним простором.

Чи є різниця між вимірюванням глюкози в міжклітинній рідині та глюкози в крові?

Значення глюкози в крові та міжклітинній рідині частіше однакові, коли перебувають у стабільному стані.

Швидко мінливі рівні глюкози як, наприклад, після їжі або фізичного навантаження, можуть спричинити затримку між значенням глюкози в міжклітинній рідині та в крові, що може становити в середньому близько 5 хвилин.

Як правильно інтерпретувати показання датчика CGM?

Під час кожного сканування датчика ви бачите поточний рівень ГК, графік глюкози за останні кілька годин, а також стрілку тенденції.

Для більш повного і точного розуміння глікемічної картини, необхідно враховувати динамічні зміни глюкози — стрілки тенденцій.

Інтерпретація стрілок тенденції

На відміну від вимірювання глюкометром, який надає лише поточні показання ГК, стрілки тенденції показують напрямок і швидкість, з якою змінюється рівень глюкози.

Показання сенсора та глюкометра - 2 изображение

У поєднанні з показаннями глюкози стрілки тенденції надають повнішу картину і дають змогу ухвалювати більш поінформовані рішення про корекцію терапії.

Для коректної роботи системи CGM важливо проводити установку і калібрування сенсора на стабільних цукрах (у діапазоні 4-8 ммоль/л); не ставити сенсор у місця, що натираються або перетискаються одягом, а також у ділянки з ліпогіпертрофіями або рубцевою тканиною.

ВАЖЛИВО! Система безперервного моніторингу не замінює глюкометр, а доповнює його та виводить контроль цукрового діабету на новий, більш якісний рівень.

 

Читайте нас в Instagram: @saharok_journal та Telegram: t.me/saharok_journal  

 

#SaharOKSchool#WDD2022