Гіпонеусвідомленість. Що потрібно знати про нечутливість до гіпоглікемії

Гіпоглікемія (або низький рівень цукру в крові) зазвичай супроводжується певними симптомами, ят то слабкість, тремтіння, занепокоєння (без причини), прискорене серцебиття тощо, та лікується за допомогою вживання швидкодіючих вуглеводів. Але що, як людина не відчуває цих симптомів...

Що таке нечутливість до гіпоглікемії? Чому вона виникає? Чим небезпечний такий стан та що із цим робити? Читайте далі.

Гіпонеусвідомленість. Що потрібно знати про нечутливість до гіпоглікемії - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Симптоми та причини виникнення гіпоглікемії

Інсулінотерапія або прийом деяких цукрознижувальних препаратів (наприклад, сульфонілсечовина тощо) можуть підвищувати ризик виникнення гіпоглікемії (рівень цукру в крові < 3,9 ммоль/л). Цей ризик збільшується, якщо людина з діабетом вживає кілька цукрознижувальних препаратів і їсть менше, ніж зазвичай, або активніша, ніж зазвичай, без коригування доз інсуліну тощо. До розвитку гіпоглікемії також може призвести вживання алкоголю.

Як правильно лікувати гіпоглікемію читайте ТУТ

Для гіпоглікемії характерні певні симптоми, як то:

  • пітливість
  • тремтіння
  • занепокоєння (без причини)
  • прискорене серцебиття
  • дратівливість
  • сплутаність свідомості
  • запаморочення
  • втома
  • головний біль
  • порушення зору

Тяжка гіпоглікемія — критично низький рівень цукру в крові — вкрай небезпечний стан, що може призвести до коми та навіть летального випадку, та потребує негайної сторонньої допомоги (ін'єкція глюкагону, глюкоза в/в).

Що робити у випадку важкої гіпоглікемії читайте ТУТ

Що таке нечутливість до гіпоглікемії та чому вона виникає?

Нечутливість до гіпоглікемії характеризується відсутністю ранніх симптомів низького рівня цукру в крові (або вони вкрай неявно проявляються). Чому так відбувається?

Проблема виникає, коли організм відчуває часті падіння цукрів протягом тривалого проміжку часу. З кожним епізодом гіпоглікемії пороговий рівень глюкози в крові, за якого мозок виробляє і надсилає попереджувальні симптоми, падає доти, доки симптоми раннього оповіщення зовсім не зникають.

Наприклад, занадто жорсткий контроль рівня глюкози в крові (коли люди намагаються утримувати цукор не вище 4-5 ммоль/л) може збільшити ризик виникнення гіпоглікемії.

При грамотному контролі з часом чутливість до симптомів може відновитися, але іноді нечутливість до гіпоглікемії може стати постійним супутником.

Дослідження показують, що з нечутливістю до гіпоглікемії стикаються приблизно 25-30% дорослих із цукровим діабетом 1 типу і близько 10% дорослих із діабетом 2 типу. Ризик зростає серед тих, хто довше хворіє на діабет.

Чим небезпечна нечутливість до гіпоглікемії?

По-перше, збільшується ризик виникнення важких гіпоглікемій (з втратою свідомості), адже ви не відчуваєте ранніх ознак низького цукру і не можете вчасно вжити необхідних заходів для лікування гіпоглікемії. Особливо небезпечними є нічні гіпоглікемії: ви ризикуєте продовжувати спати навіть у разі дуже низького рівня цукру.

По-друге, різкі перепади рівня цукру в крові (від 5 ммоль за годину) шкодять судинам.

Гіпонеусвідомленність може бути вкрай небезпечною не лише для вас, а й для оточуючих. Так, наприклад, ви можете втратити свідомість за кермом авто або травмуватися під час тренування. Особивий ризик несуть водні види спорту — коли складніше швидко прийняти декстрозу чи випити сік для нормалізації рівня цукру в крові.

Уникнути подібних ситуацій може допомогти використання безперервного моніторингу глюкози (CGM), який попереджатиме вас про зниження рівня глюкози, що дасть змогу вчасно зупинитися та вжити відповідних заходів.

Що потрібно для безпечного тренування з діабетом читайте ТУТ

Що робити, якщо у мене нечутливість до гіпоглікемії?

Гарна новина — способи впоратися з нечутливістю до гіпоглікемії є! Більше того, можна повернути назад наслідки та відновити чутливість до симптомів.

Першим кроком у боротьбі з гіпонеусвідомленістю є визначення рівня, за якого помітне настання гіпоглікемії. Люди зазвичай починають відчувати симптоми за рівня глюкози в крові близько 3,3-3,9 ммоль/л. Якщо немає відчуття слабкості доти, доки не досягнуто позначки 2,5 ммоль/л або нижче, не відчуваються зміни психічного стану, лікар може порекомендувати скоригувати цільовий рівень глюкози в крові. Головне — уникнути будь-яких епізодів гіпоглікемії та забезпечити організму час для відновлення. Що менше трапляються епізоди зниження цукру, то краще. 

За можливості використовуйте безперервний моніторинг глюкози, який дозволяє слідкувати за цукрами 24/7 та завчасно просигналізує про зниження цукру. Деякі інсулінові помпи також можуть бути корисними інструментами контролю, автоматично припиняючи доставку інсуліну за критичного зниження рівня глюкози в крові.

Завжди майте при собі запас спеціальних засобів для лікування низького цукру: гелі, соки, таблетки глюкози.

Щоб уникнути критичного зниження цукру в крові, фахівці рекомендують також вести щоденник ваших щоденних ритуалів, дій, фіксувати звички харчування, складати графіки введення інсуліну — це може допомогти визначити тригери гіпоглікемії.

Оточуючі також можуть допомогти: вони можуть помітити ледь помітні ознаки гіпоглікемії (наприклад, легке тремтіння), на які сама людина з діабетом може не звернути належної уваги. Якщо у вас діабет, розкажіть друзям, близьким, колегам про можливі симптоми низького рівня цукру, щоб вони могли надати необхідну допомогу в потрібний момент. Важливо, щоби вони знали, як правильно використовувати глюкагон.


Читайте також:

Нічна гіпоглікемія: Як уникнути низького рівня цукру вночі?

Як правильно лікувати гіпоглікемію?

Глюкагон: правила використання у випадку важкої гіпоглікемії

 

Ми в Instagram та Telegram