Гіперглікемія: 6 неочевидних причин

Іноді все робиш вірно: рахуєш вуглеводи, вводиш потрібну дозу інсуліну, витримуєш паузу, але цукор все одно росте. У чому ж справа?

Гіперглікемія: 6 неочевидних причин - изображение

Автор статті — Юлія Кривов'яз, к.м.н., лікарка-ендокринологиня в Медичному центрі Achilles, з більш ніж 10-річним досвідом роботи.

Instagram: @doctor_kryvoviaz


Є кілька причин гіперглікемії, про які багато хто забуває:

Порушення техніки ін'єкції інсуліну

Якщо все робити згідно з рекомендаціями, ризик вийти за межі цільового діапазону значно знижується.

Ін'єкція в зону з ліпогіпертрофією

Ділянки з ліпогіпертрофією характеризуються потовщенням підшкірно-жирової клітковини в поєднанні з фіброзною тканиною. При введенні інсуліну в ці ділянки, він засвоюється непередбачувано. Частіше міняйте голки на шприц-ручках, своєчасно замінюйте інфузійні набори для інсулінових помп, чергуйте місця ін'єкцій. Ці прості кроки допоможуть запобігти появі підшкірних шишок.

Зіпсований інсулін

Інсулін чутливий до впливу довкілля: пряме сонячне світло, перепади температури тощо. Отже, при порушенні умов зберігання, він може зіпсуватися. Якщо інсулін не знижує цукор належним чином, ви помітите одразу.

Багато білків і жирів у раціоні

Білки та жири також впливають на рівень цкру в крові. Але якщо підвищення цукру після вживання вуглеводів відбувається протягом 30 хвилин — 2 години, то Б і Ж можуть призводити до зростання глікемії через 3-4-5 годин після їжі. Не забувайте про це!

Гіпоглікемії

Навіть якщо ви вчасно усунули гіпоглікемію, зберігається ймовірність, що разом із вами це зробила печінка. Виходить подвійний удар по гіпо: вуглеводам ззовні та глюкозі з власних запасів організму. До речі, протягом 24 годин після гіпо може зберігатися підвищений рівень гормонів стресу, які гальмують роботу інсуліну (знижують чутливість до нього).

Проблеми зі шприц-ручкою / закупорка канюлі

Як і будь-який пристрій, шприц-ручка може зламатися або виявитися бракованою. Ніхто від цього не застрахований. З тих чи інших причин канюля може загнутися, кристалізуватися інсуліном раніше звичайного терміну.


Чи доводилося вам стикатися з чимось із перерахованого? Діліться і ставте запитання в коментарях

Читайте також:

7 правил для точної роботи CGM

Чому канюля загинається? Найпоширеніші причини

Як прибрати бульбашки повітря з інсуліну?

 

Ми в Instagram та Telegram