Генетика цукрового діабету: Причини виникнення та ризики для вашої дитини

Якщо ви живете з цукровим діабетом, ви, напевно, не раз замислювалися: «Як у мене виникло це захворювання? Чи можуть мої діти успадкувати схильність до розвитку діабету?» 

Ви не єдиний, хто ставить собі ці питання. Ми спробуємо допомогти розібратися.

Генетика цукрового діабету: Причини виникнення та ризики для вашої дитини - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Що призводить до діабету?

Діабет 1-го та 2-го типу має різні причини виникнення, але існують два фактори, які є важливими в обох випадках: ви успадковуєте схильність до захворювання, а потім щось у вашому оточенні запускає його.

Саме так: одних генів недостатньо. Один із доказів цього — однояйцеві близнюки.

Однояйцеві близнюки мають ідентичні гени. Проте, коли один з близнюків хворіє на діабет 1-го типу, інший хворіє на нього, в кращому випадку, лише в половині випадків. Коли один з близнюків хворіє на діабет 2-го типу, ризик для іншого становить три з чотирьох випадків, щонайбільше.

Діабет 1 типу

У більшості випадків діабету 1 типу люди успадковують фактори ризику від обох батьків.

Дослідники досі намагаються з'ясувати, які фактори навколишнього середовища можуть спровокувати появу ЦД1 типу. Серед них можуть бути наступні:

Холодна погода

Діабет 1 типу частіше розвивається взимку, ніж влітку, і є більш поширеним у місцях з холодним кліматом.

Віруси

Цілком можливо, що вірус, який має лише легкий вплив на більшість людей, викликає діабет 1 типу в інших.

Рання дієта

Наприклад, діабет 1 типу рідше зустрічається у людей, яких годували груддю, і у тих, хто в більш пізньому віці вперше спробував тверду їжу.

У багатьох людей розвиток діабету 1 типу триває багато років. В експериментах, в яких брали участь родичі людей з діабетом 1 типу, дослідники виявили, що більшість з тих, хто пізніше захворів на діабет, мали певні аутоантитіла, або білки, які знищують бактерії або віруси (антитіла, що «зіпсувалися» і атакують власні тканини організму), в крові за багато років до того, як їм поставили діагноз.

Ризик для вашої дитини

Якщо ви чоловік з діабетом 1 типу, ймовірність розвитку діабету у вашої дитини становить 1 до 17. Якщо ви жінка з діабетом 1 типу і ваша дитина народилася до 25 років, ризик для вашої дитини становить 1 до 25; якщо ваша дитина народилася після того, як вам виповнилося 25 років, ризик для вашої дитини становить 1 до 100.

Ризик для вашої дитини подвоюється, якщо ви захворіли на діабет у віці до 11 років.

Якщо й у вас, й у вашого партнера діабет 1-го типу, ризик становить від 1 до 10 і від 1 до 4 (Джерело).

Дослідники вчаться прогнозувати шанси людини захворіти на діабет. Наприклад, більшість білих людей з діабетом 1 типу мають гени HLA-DR3 або HLA-DR4, які пов'язані з аутоімунними захворюваннями. Якщо ви і ваша дитина білі і маєте ці гени, ризик для вашої дитини вищий. Підозрілі гени в інших етнічних групах менш вивчені, проте вчені вважають, що ген HLA-DR7 може піддавати ризику афроамериканців, а ген HLA-DR9 може піддавати ризику японців.

Дітям, які мають братів і сестер з діабетом 1 типу, можна зробити тест на антитіла. Цей тест вимірює антитіла до інсуліну, до острівцевих клітин підшлункової залози або до ферменту під назвою декарбоксилаза глутамінової кислоти (GAD). Високі рівні можуть вказувати на те, що дитина має підвищений ризик розвитку діабету 1 типу.

Якщо ви вважаєте, що у вашої дитини може бути діабет 1-го типу, зверніться до лікаря.

Українці можуть взяти участь у дослідженні генетики діабету 1 типу

Діабет 2 типу

Діабет 2 типу має сильніший зв'язок із сімейною історією та спадковістю, ніж діабет 1 типу, а дослідження показали, що генетика відіграє дуже важливу роль у розвитку діабету 2 типу. Раса також може відігравати певну роль.

Але це також залежить від факторів навколишнього середовища. Спосіб життя також впливає на розвиток діабету 2 типу. Ожиріння, як правило, передається в сім'ях, а сім'ї часто мають схожі звички щодо харчування та фізичних навантажень.

Якщо у вас є сімейний анамнез діабету 2 типу, може бути складно з'ясувати, чи пов'язаний ваш діабет з факторами способу життя або генетичними особливостями. Швидше за все, це пов'язано і з тим, і з іншим. Однак не варто впадати у відчай! Дослідження показують, що за допомогою фізичних вправ і схуднення можна відстрочити або запобігти діабету 2 типу.

Ризик для вашої дитини

Діабет 2 типу передається у спадок. Частково це пов'язано з тим, що діти переймають шкідливі звички — неправильне харчування, відсутність фізичних вправ — від своїх батьків. Але це також має генетичну основу.

Хороша новина полягає в тому, що, як і у дорослих, у молоді можна відстрочити або запобігти розвитку діабету 2 типу, роблячи вибір на користь здорової їжі, регулярної фізичної активності та підтримання здорової ваги. 

 

***Джерела:


Читайте також:

Можливі причини розвитку діабету. Повний список факторів ризику

Чи існує зв'язок між діабетом та холодом?

Діабет кличе на допомогу! 10 сигналів організму при поганій компенсації
 

Ми в Instagram та Telegram