Догляд за стопами при діабеті: Чого не можна робити?

Гіперглікемія спричиняє втрату рідини в організмі, що призводить до нестачі води та живлення в шарах шкіри. При цьому виникає сухість, з'являються мікротріщини, знижується швидкість процесів регенерації, а також погіршується бар'єрна здатність шкіри. Усе це підвищує ризик інфікування та запалення шкірного покриву. Необхідний щоденний догляд. Особливу увагу приділяйте місцям виконання ін'єкцій, а також шкірі стоп.

Догляд за стопами при діабеті: Чого не можна робити? - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Чого не можна робити при діабеті?

№1.

Під час догляду за ногами не можна користуватися наступними предметами: ножицями, мозольними ножами, бритвами — це одна з найчастіших причин виникнення травм, особливо при зниженній чутливості та проблем із зором. Якщо дуже вистригати куточки нігтя, це може призвести до формування врослого нігтя — причини болісних відчуттів, запальних процесів і тривалого лікування, зокрема до хірургічного втручання. 

№2.

Якщо ноги мерзнуть, не потрібно зігрівати їх за допомогою грілок, особливо електричних, батарей парового опалення тощо. Температурна чутливість при діабеті часто буває знижена, тому дуже легко отримати опік.

№3.

З цієї ж причини не можна приймати гарячі ножні ванни. Температура води не має бути вищою за 40 градусів. Крім того, ножні ванни не мають бути тривалими — це розпушує шкіру і робить її більш вразливою.

№4. 

Не рекомендується ходити босоніж, оскільки при цьому існує висока небезпека травматизації з одночасним проникненням інфекції в ділянку пошкодження. На пляжі та під час купання потрібно надягати спеціальні купальні капці. Також слід оберігати ноги від сонячних опіків.

№5.

Краще відмовитися від носіння незручного (вузького, такого, що натирає, давить) взуття і високих підборів. Високі підбори сприяють порушенню кровообігу у стопі й утворенню зон підвищеного тиску на її підошовній поверхні. Потрібна обережність по відношенню до нового взуття: надягайте його не більше ніж на годину в перший раз, не застосовуйте жодних методів розношування, наприклад, надягання на мокру шкарпетку тощо. Додатковий ризик травматизації створює відкрите взуття, яке не захищає пальці та п'яту.

№6.

Якщо на ногах є мозолі, не намагайтеся позбутися їх за допомогою мозольних рідин, мазей або пластирів, оскільки всі вони містять речовини, що роз'їдають шкіру. Мозолі, як правило, утворюються внаслідок носіння погано підібраного взуття, що давить на стопу в певних місцях (Див. пункт №5!).

№7. 

Слід звертати увагу на резинки шкарпеток. Якщо вони занадто тугі й залишають вдавлення на шкірі гомілок, це також може ускладнювати кровообіг.


Читайте також:

11 порад, як запобігти сухості шкіри взимку

Догляд за шкірою в зимовий період. Особливості при діабеті

14 ознак, що сигналізують про серйозні проблеми зі стопами
 

Ми в Instagram та Telegram