Догляд за шкірою в зимовий період. Особливості при діабеті

Зі зміною сезону змінюється не тільки гардероб і настрій, а й стан шкіри, особливо у людей із цукровим діабетом. Зима — це морози та вітри. У таку погоду сальні залози виробляють менше підшкірного жиру, а в умовах сухого повітря приміщень, що обігріваються, відбувається різке порушення гідроліпідного балансу шкіри, порушується захисний бар'єр, загострюється чутливість.

Догляд за шкірою в зимовий період. Особливості при діабеті - изображение

Експерт — Антоніна Шатковська, сертифікований косметолог

@cosmetolog_vinnytsia

Один із неприємних наслідків діабету — зневоднення організму. У результаті шкіра стає сухою і тонкою. У запущених випадках пересохла шкіра починає лущитися, розтріскуватися, червоніти і приносити відчуття дискомфорту. Головне завдання зимового догляду — зберегти захисну ліпідну мантію шкіри та інтенсивно наситити її.

Шкірі потрібен особливий щоденний догляд

Очищення

Використовуйте для очищення тільки м'які засоби, які не сушать шкіру, наприклад молочко для такої шкіри — ідеальний варіант. Не вмивайтеся гарячою та холодною водою. Вода має бути кімнатної температури. Використовуйте для вмивання одноразові косметичні серветки. Обличчя після вмивання промокніть одноразовими паперовими рушниками. Очищення проводимо вранці та ввечері.

Тонізація

Тонік — це друге очищення шкіри. Без його використання процес очищення шкіри буде неповноцінним. Але найважливіше — тонік нормалізує рівень pH шкіри, що необхідно для підтримки здоров'я і краси. Вибирайте тоніки, у складі яких немає спирту. Рекомендую ті, що містять активні компоненти, які покращують стан шкіри, наприклад, судинозміцнювальні, заспокійливі, зволожувальні речовини.

Живлення та зволоження шкіри

Удень наносьте живильний крем для захисту від холоду, вітру та морозу за годину до виходу на вулицю. Також рекомендую використовувати сонцезахисний крем, взимку він теж необхідний. Увечері зволожувальний, заспокійливий або загоювальний крем — тут уже дивимося на стан шкіри. Замість крему можна використовувати крем-маску, яка не змивається. Будь-які косметичні засоби наносяться за 2-3 години до сну.

Для додаткового догляду за шкірою використовуйте сироватки, вони глибше проникають у шкіру. Також не забувайте про шию і зону декольте. Не використовуйте скраби для обличчя — це агресивне очищення. Краще замініть їх на пілінги-гоммажі кремової текстури або мікроексфоліанти 1-2 рази на тиждень перед маскою.

Найкраще, якщо фахівець-косметолог підбере вам косметичну лінію з урахуванням особливостей саме вашої шкіри.

Що таке електропорація?

Крім зволоження епідермісу, яке здійснюють креми і маски, бажано «запустити» активність глибиннішого шару шкіри — дерми. Креми туди добираються насилу. А цей шар гостро потребує гіалуронової кислоти і колагену, які через діабет генеруються дедалі гірше. Найпоширеніший метод «доставки» цих речовин — ін'єкції. Однак при діабеті уколи краси небажані. Через слабкість судин «цукрова» шкіра легко вкривається синцями навіть у разі неакуратного дотику. А вже від уколів великі гематоми гарантовані.

Ідеальний варіант доставки будівельних речовин углиб шкіри — апаратний. Наприклад, за допомогою електропорації. Це абсолютно безболісна і нетравмонебезпечна процедура. На обличчя наноситься препарат із вмістом гіалуронової кислоти, колагену або мезококтейлю. За допомогою апарату, яким косметолог акуратно погладжує обличчя пацієнта, у шкірі відкриваються іонні канали, і в глибокі шари шкіри всмоктується до 80-90% корисних речовин із препарату. Якщо ж просто намазати крем на обличчя, глибинних шарів шкіри досягає всього лише 10% корисних речовин.

Подбайте про губи та шкіру навколо очей

Взимку захисту особливо потребують ділянки, де немає сальних залоз — губи і шкіра навколо очей. Через зневоднення, різкий зимовий вітер і сухе повітря саме вони насамперед перебувають у зоні ризику.

Шкіра навколо очей завжди потребує зволоження, а в цей період особливо. Обирайте гарний зволожувальний крем саме для цієї зони. Наносьте його м'якими поплескуючими рухами, не розтягуйте шкіру.

Багато хто стикається з проблемою сухих, обвітрених губ. Зараз їм просто необхідний додатковий захист. Це може бути бальзам або гігієнічна помада. Не використовуйте блиски і матові помади взимку, оскільки вони сушать шкіру губ і вона тріскається.

Доглядайте за шкірою рук

Наносимо живильний крем вранці та ввечері. Носіть рукавички, щоб шкіра рук не мерзла. Краще відмовитися від численних ароматів, ароматизаторів і консервантів. Використовуйте професійну косметику, у складі якої міститься: алое, пантенол, олія зародків пшениці, авокадо, звіробою, купуасу, оливи, жожоба, вітаміни A, B, C, D, N, PP, Е, F, K, P, бісабол, ромашка, календула, гіалуронова кислота, азулен, алантоїн, пептиди, колаген.

Не забувайте про вітаміни!

Доглядати за шкірою обличчя необхідно не тільки зовні, за допомогою косметичних засобів, а й зсередини, за допомогою грамотно збалансованого раціону. Те, що ми п'ємо і їмо, має великий вплив на стан шкіри, тому для початку варто звернути увагу саме на свої харчові звички.

У зимовий період відчувається помітна нестача вітамінів в організмі, тому упевніться, що ви отримуєте їх у належному обсязі. Однак пам'ятайте, що перед тим, як починати вживати якісь вітаміни або харчові добавки, краще проконсультуватися зі спеціалістом. Пийте достатню кількість чистої води.

Всім здоров'я і краси! 

 

Читайте нас в Instagram та Telegram