Діабулімія: Чому цей стан є небезпечним при діабеті?

Інсулін необхідний людям з цукровим діабетом, зокрема 1 типу, щоб жити. Проте, прийом інсуліну може мати певні побічні ефекти, як будь-які ліки. Найпоширенішим є збільшення у вазі.

Стан, за якого людина навмисно зменшує або взагалі перестає приймати необхідний інсулін, щоб схуднути називається діабулімією.

***Longread

Діабулімія: Чому цей стан є небезпечним при діабеті? - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Що таке діабулімія?

Діабулімія — це серйозний розлад харчової поведінки, який може розвинутися у людей, що вживають інсулін. Людина з діабетичною булімією свідомо обмежує або уникає прийому інсуліну, щоб схуднути або не набрати зайву вагу.

Але коли у вас діабет 1-го типу, вам потрібен інсулін, щоб жити! Часткова або повна відмова від інсуліну при ЦД1 загрожує виникненням сер'озних ускладнень діабету та є небезпечною для життя.

Експерти в галузі охорони здоров'я назвали діабулімію «найнебезпечнішим харчовим розладом у світі».

Разом з обмеженням або відмовою від інсуліну можуть спостерігатися й інші поведінкові реакції, щоб контролювати вагу, такі як:

  • обмеження у харчуванні (іноді виключення цілих категорій продуктів, наприклад, вуглеводів)
  • надмірні фізичні навантаження
  • виведення залишків їжі за допомогою проносних або примусового блювання

Деякі люди не припиняють або зменшують дозу інсуліну, а натомість починають контролювати свою вагу і фігуру за допомогою обмеження їжі або надмірних фізичних навантажень, що своєю чергою позбавляє необхідності приймати інсулін.

Як розвивається діабулімія?

Якщо у вас цукровий діабет, зокрема 1 типу, вам необхідно робити багато речей щодня, щоб контролювати його. Це може зіграти певну роль у виникненні діабулімії, наприклад:

  • постійний контроль кількості калорій та вуглеводів у продуктах харчування
  • зосередженість на своїй вазі, коли ви йдете в поліклініку
  • значна втрата ваги перед діагностуванням ЦД 1-го типу та відновлення ваги після початку прийому ліків
  • необхідність їсти для лікування гіпоглікемії, що може спричинити збільшення ваги та почуття провини
  • відчуття сорому за те, як ви справляєтеся з діабетом
  • труднощі з підтриманням здорової ваги тощо

Симптоми, характерні для діабулімії:

  • нехтування рутинним лікуванням діабету (не поповнення запасів ліків за рецептом, пропуск запланованих аналізів або уникнення візитів до лікаря)
  • приховування інформації щодо наявності діабету та його рутинних процедур
  • віра або висловлювання думки про те, що інсулін зробить вас «товстим»
  • обмеження в їжі, щоб зменшити кількість інсуліну, який ви приймаєте
  • постійне утримання значення A1C (глікований гемоглобін) на рівні 9.0% або вище
  • наявність A1C, який не відповідає показникам рівня глюкози
  • повторні епізоди або постійне наближення до діабетичного кетоацидозу (ДКА)

Наскільки поширеною є діабулімія?

Діабулімія зустрічається частіше, ніж ви могли б подумати. Як і будь-які розлади харчової поведінки, вона може вражати як чоловіків, так і жінок.

Національна асоціація розладів харчової поведінки (NEDA) вивчає проблему діабулімії та аналізує клінічні дослідження з початку 1990-х років до сьогодні. Висновки NEDA включають наступне:

  • 30-35% жінок з діабетом обмежують дозу інсуліну, щоб схуднути;
  • 1 з 6 чоловіків з діабетом страждає на діабулімію;
  • У дівчат-підлітків з ЦД в 2.4 рази частіше діагностуються розлади харчової поведінки, і в 1.9 рази частіше — підпорогові розлади харчової поведінки.

Дослідження 2016 року показало, що така ж поширеність і ризик виникнення діабулімії існують у всіх людей з інсулінозалежністю, в тому числі з діабетом 2 типу і LADA (латентним автоімунним діабетом дорослих).

Інсулін і втрата ваги

Одним з поширених побічних ефектів прийому інсуліну може бути набір зайвої ваги. Часто це трапляється через неправильно підібрані дози інсуліну. Деяким людям важко з цим впоратися, і це може бути однією з причин, чому вони починають пропускати прийоми інсуліну.

Без інсуліну рівень цукру в крові дуже швидко підвищується. Це називається гіперглікемією (або гіпер), і ви починаєте часто ходити до туалету. Усі калорії, які ви отримуєте з їжею, проходять крізь організм і виводяться з сечею.

Це означає, що ви не можете отримати необхідну енергію з їжі, і замість цього ваш організм починає розщеплювати жирові відкладення. Це призводить до різкої втрати ваги.

Наслідки діабулімії

Якщо ви не отримуєте інсулін (або отримуєте його в недостатній кількості), ваш рівень цукру в крові постійно тримається на високій позначці. Перш за все, це може призвести до діабетичного кетоацидозу (ДКА) — потенційно небезпечний для життя стан, який часто вимагає госпіталізації.

Наступні симптоми також можуть бути наслідками діабулімії:

  • спазми в шлунку та неспецифічний дискомфорт з боку шлунково-кишкового тракту
  • труднощі з концентрацією уваги
  • відчуття слабкості або запаморочення
  • ерозія зубної емалі
  • проблеми з щитовидною залозою
  • низький рівень калію
  • низький рівень лейкоцитів або еритроцитів
  • повільне загоєння ран
  • нерегулярний менструальний цикл

З часом нестача інсуліну може призвести до розвитку важких ускладнень діабету, оскільки високий рівень цукру в крові пошкоджує кровоносні судини. Ви можете втратити зір, пошкодити нирки та нерви в ногах тощо.  

Лікування діабулімії 

Може бути важко вирватися зі згубного кола, коли ви не приймаєте інсулін. Але з правильною допомогою та підтримкою ви можете одужати від діабулімії.

Перший крок до одужання — це звернення по допомогу.

Контролювати діабет не завжди легко. А впоратися з таким розладом харчової поведінки, як діабулімія, може бути ще складніше. Вам також може бути соромно приховувати це від близьких людей.

Але ви боретеся з серйозним захворюванням, і ніхто не може впоратися з ним самотужки. Це не означає, що ви слабка людина. У кожного, хто живе з діабетом, бувають злети і падіння. В якісь момент вам може знадобитись допомога.

Поговоріть з кимось, кому ви довіряєте. Це може бути ваш друг, кохана людина, батьки, брат чи сестра, колега або ваш ендокринолог.

Наступний крок, коли будете готові — зверніться за консультацією до лікаря.  

Діабулімія потребує ретельного лікування командою фахівців: психолога, дієтолога, ендокринолога. Вас можуть направити до клініки з лікування розладів харчової поведінки або до консультанта для отримання спеціалізованої допомоги.

Ви також можете попросити члена родини або друга піти з вами на прийом до лікаря.


Читайте також:

4 способи зберегти позитивний настрій, якщо у вас діагностували діабет

Важка депресія часто спричинена інсулінорезистентністю: результати дослідження

10 способів підтримати близьку людину з діабетом

 

Ми в Instagram та Telegram