Діабет кличе на допомогу! 10 сигналів організму при поганій компенсації

Коли в організмі щось іде не так, часто він сам дає нам підказки. Але як же розпізнати ці прості сигнали?

Діабет кличе на допомогу! 10 сигналів організму при поганій компенсації - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Вас мучать спрага і часті походи в туалет

Спрага і часте сечовипускання є ознаками підвищеного рівня цукру в крові. Для виведення зайвого цукру з організму ниркам необхідно «відібрати» у тканин рідину, тому людина ходить до туалету частіше, ніж зазвичай. А спрага в цьому випадку підказує, що втрачену рідину потрібно негайно заповнити. Якщо не пити більше рідини, може настати зневоднення.

Ви почуваєтеся наче «вичавлений лимон»

Втома — це ще одна ознака проблем з рівнем глюкози в крові. М'язи недоотримують паливо через те, що глюкоза з крові не потрапляє в тканини, де могла б перетворитися на енергію. Втома може бути зовсім невеликою, але іноді людина відчуває сильну сонливість і занепад сил. Також буває, що особливо важко людям з діабетом стає після рясного прийому їжі.

Предмети «пливуть» перед очима

Запаморочення і втрата рівноваги можуть свідчити про зниження рівня цукру в крові або гіпоглікемію. Для роботи мозку необхідна глюкоза, зниження її рівня може бути дуже небезпечним і навіть загрожувати життю. Швидко підвищити рівень цукру в крові допоможе склянка фруктового соку. Але якщо подібні симптоми з'являються часто, слід обговорити це з лікарем, оскільки може знадобитися корекція лікування або дієти.

Набряки та порушення сечовипускання

За некомпенсованого цукрового діабету і підвищеного артеріального тиску, порушується функція нирок — виведення продуктів обміну і рідини з організму. У тілі накопичується вода, внаслідок чого можуть виникати набряки та порушення сечовипускання. Захистити нирки допоможе корекція харчування і приймання препаратів від діабету і гіпертонії, також може знадобитися консультація дієтолога.

Поколювання або оніміння в кінцівках

Ще однією ознакою постійного підвищення рівня цукру в крові може бути пошкодження нервових волокон (периферична нейропатія). Симптомами можуть бути відчуття оніміння або поколювання в кінцівках, або порушення відчуття болю чи температури. За нейропатії людина може не помітити порізу або інфікування рани. У інших може бути підвищена чутливість у відповідь на больове подразнення, вони можуть відчувати постійний сильний біль при безболісному впливі.  

Проблеми зі шлунком

При поганій компенсації ЦД також можуть пошкоджуватися нерви, що забезпечують іннервацію органів шлунково-кишкового тракту. Якщо проходження їжі порушується (гастропарез), можуть з'являтися такі неприємні симптоми, як нудота, закрепи або, навпаки, діарея. Також у багатьох людей буває порушення ковтання або прийняття їжі. Контроль діабету при гастропарезі значно ускладнюється.

Погіршення зору

Різкі коливання рівня глюкози в крові та підвищений артеріальний тиск (АТ) можуть призвести до пошкодження кровоносних судин сітківки і є загрозою для зору. Найбільш поширеною причиною сліпоти у дорослих з цукровим діабетом є діабетична ретинопатія — ураження сітківки ока. Помутніння зору, плями, лінії або спалахи перед очима вказують на те, що потрібно якомога швидше звернутися до лікаря. 

Втрата ваги

У лікуванні діабету, зокрема 2 типу, не останню роль відіграє скидання зайвих кілограмів. Але якщо людина худне дуже швидко, без будь-яких зусиль чи змін у способі життя, це може свідчити про високий рівень цукру в крові. При цьому глюкоза виводиться з організму нирками, що позбавляє людину калорій і рідини.

Повторні інфекційні захворювання

Часті або повторні інфекції можуть свідчити про підвищений рівень цукру в крові. Це можуть бути інфекції ясен, сечовивідних органів, бактеріальні або грибкові захворювання шкіри, кандидоз у жінок. Також трапляються пневмонія, інфекційні захворювання дихальних шляхів, нирок і жовчного міхура, а також важке запалення середнього вуха і грибковий синусит.

Тривале загоєння порізів і забоїв

За недостатнього контролю рівня цукру в крові в людини порушується процес загоєння ран і порізів. Схильність до травм підвищує ризик інфікування ран у людей з ЦД. Інфекційний процес сам по собі здатний призводити до порушення рівня цукру крові, що ще більше заважає імунній системі справлятися з інфекцією.


Контролюйте свій діабет

Не панікуйте з приводу ускладнень діабету, а намагайтеся уникнути їх, дотримуючись схеми лікування. Приймайте ліки від діабету, дотримуйтеся дієти і зберігайте фізичну активність, щоб тримати під контролем рівень цукру в крові. Щоб бути впевненим, що рівень глюкози в крові перебуває в рекомендованому діапазоні, вимірюйте його за допомогою глюкометра. Аналіз на глікований гемоглобін (тест HbA1c) дасть вам уявлення про те, наскільки добре ви контролюєте свій діабет. 

Коли звертатись до лікаря?

Про будь-які нові або незвичайні симптоми варто повідомити свого лікаря. Чи то запаморочення, чи то зниження рівня цукру крові, чи то нестримне блювання, переднепритомний стан, оніміння або поколювання, затуманення зору або двоїння перед очима. Також варто звернутися до лікаря, якщо вам не вдається самостійно знизити високий кров'яний тиск.

 

Читайте також:

Ускладнення діабету: чому виникають та як їм запобігти?

Цільові значення для основних показників контролю ЦД: ТАБЛИЦІ

Як знизити рівень цукру в крові? 5 простих способів
 

Ми в Instagram та Telegram