Діабет і вагітність: 9 міфів, про які варто знати майбутнім мамам

Вагітність з уже наявним цукровим діабетом або гестаційним діабетом, що з'явився, може лякати. Це не дивно! З усіх боків на майбутню матусю з ЦД обрушується море негативної та малообнадійливої інформації: статті в інтернеті, попередження лікарів, невдалий досвід інших матусь...

Разом з експертом — Наталією Кошевою, лікаркою-ендокринологінею з багаторічним досвідом ведення вагітних з цукровим діабетом, спробуємо розвіяти деякі міфи про діа-вагітність.

Діабет і вагітність: 9 міфів, про які варто знати майбутнім мамам - изображение

Діабет і вагітність: 9 міфів, про які варто знати майбутнім мамам - 2 изображение

Експерт — Наталя Кошева, лікарка-ендокринологиня (МОКЛ)

@drkosheva

МІФ №1: ДІАБЕТ ЗАВЖДИ МИНАЄ ПІСЛЯ ПОЛОГІВ 

Це стосується лише гестаційного діабету (ГД), який виникає під час вагітності та є єдиним типом діабету, який може зникнути після пологів.  Під час другого триместру вагітності потреба в інсуліні поступово збільшується — у два або три рази — через гормональні зміни в організмі жінки. Підшлункова залоза зазвичай може впоратися з цією підвищеною потребою в інсуліні. Але коли цього не відбувається — розвивається гестаційний діабет. Після пологів симптоми гестаційного діабету майже одразу минають.  Але, на жаль, практика показує, що через кілька місяців або років діабет часто повертається.

МІФ №2: ВАГІТНІСТЬ ПРИ ДІАБЕТІ — ЦЕ РИЗИК І НЕБЕЗПЕКА! 

Вагітність може бути небезпечною і ризикованою для всіх. Діабет справді збільшує ризики виникнення небажаних ускладнень. Однак хороша компенсація, постійний контроль рівня глюкози та здорові звички значно знижують цей ризик.

МІФ №3: ДІАБЕТ ПІД ЧАС ВАГІТНОСТІ — ЦЕ ВАША ВИНА 

Діабет 1 типу — це аутоімунне захворювання. Реальні причини його виникнення досі достеменно невідомі. Його не можна попередити. Безсумнівно дієта і спосіб життя можуть сприяти розвитку діабету 2 типу. Але далеко не всі, хто має надмірну вагу та страждає на ожиріння, хворіють на ЦД 2. Очевидно, що існує критичний генетичний компонент діабету 2 типу, в якому людину просто не можна звинувачувати. Що стосується гестаційного діабету, то підвищена потреба організму в інсуліні під час вагітності — це абсолютно нормально. Хоча є певні чинники, які збільшують ваші шанси на наявність ГД, зокрема надмірна вага, предіабет, наявність у сімейному анамнезі діабету 2 типу та деяких гормональних порушень. Але жоден із них не гарантує, що ви його отримаєте. Деякі жінки з усіма факторами ризику ніколи не хворіють, а інші без факторів ризику — хворіють. У будь-якому разі, це не ваша вина!

МІФ №4: ЯКЩО ВИ ПРАВИЛЬНО ХАРЧУЄТЕСЯ І ЗАЙМАЄТЕСЯ СПОРТОМ, ВАМ НЕ ПОТРІБНО ВВОДИТИ ІНСУЛІН 

Мамам із діабетом 1 типу ЗАВЖДИ необхідний інсулін. Як до вагітності, так і під час і після.  Вагітним із ЦД 2 у багатьох країнах призначають тільки інсулін. В Україні це інсулін або Метформін. При гестаційному діабеті також може знадобитися інсулін, якщо дієта, вправи і пероральні препарати не ефективні.

МІФ №5: У ДИТИНИ АВТОМАТИЧНО БУДЕ ДІАБЕТ 

У дитини жінки з ЦД після народження часто спостерігаються епізоди низького рівня цукру в крові. Багато мам вважають це ознакою діабету у дитини. Але це не так. Навіть у дітей, чиї мами не мають діабету, після народження може спостерігатися низький рівень цукру в крові. У дитини все ще є функціонуюча підшлункова залоза, і тільки генетика і час покажуть, чи буде діабет коли-небудь у майбутньому.

МІФ №6: У ВАС НАРОДИТЬСЯ ВЕЛИКА ДИТИНА 

За статистикою жінка з діабетом дійсно більш схильна до народження крупної дитини. Однак за належного контролю рівня цукру в крові, правильного режиму харчування та фізичної активності, ваші шанси народити малюка ідеального середнього розміру значно зростають. А якщо ні? Ви повинні пам'ятати, що генетика — це велика справа! У деяких жінок народжуються великі діти, незалежно від того, є у них діабет чи ні.

МІФ №7: ВИ НЕ ЗМОЖЕТЕ НАРОДИТИ САМОСТІЙНО 

Майбутня мама обов'язково має проконсультуватися зі своїм лікарем про варіанти пологів. Оскільки кожен випадок індивідуальний і стан здоров'я у всіх мам різний. Звісно, бувають випадки, коли жінці з певними ускладненнями діабету буде краще народити за допомогою кесаревого розтину. Однак мами з діабетом цілком здатні народжувати природним шляхом.

МІФ №8: ВИ БУДЕТЕ НАРОДЖУВАТИ РАНІШЕ ВИЗНАЧЕНОГО ТЕРМІНУ 

Коли йдеться про діабет, питання про терміни пологів може бути складним. У жінки з діабетом (1, 2 тип або ГД) без ускладнень вагітності в пологах до 40 тижнів немає необхідності. Хоча це часто робиться для запобігання макросомії плода, що може призвести до різних родових ускладнень. Однак практика індукції пологів у жінок із ЦД на терміні 37-38 тижнів є застарілою. Більшість сучасних фахівців дозволяють здоровій матері, яка не має ускладнень, «доходити» до 40 тижнів.

МІФ №9: ВИ НЕ ЗМОЖЕТЕ ГОДУВАТИ ГРУДЬМИ 

Є деякі відомості, що для жінки з діабетом може знадобитися близько 4-5 днів (зазвичай 2-5 днів) для появи молока, але це не завжди так. І хоча грудне годування може дещо ускладнити регулювання рівня глюкози у мами з діабетом, цю перешкоду цілком можна подолати. І багато хто це робить!

Читайте нас в Instagram: @saharok_journal та Telegram: t.me/saharok_journal      

 

#SaharOKSchool#WDD2022