Діабет: Час весняного прибирання!

Весна нарешті тут! Розквітають квіти, а дерева розгортають листя. Коли ви прибираєте черевики та зимові пальта і розпочинаєте весняне прибирання, подумайте також про те, щоби реорганізувати та, можливо, оновити своє діабет-приладдя та переглянути свій план контролю діабету.

Діабет: Час весняного прибирання! - изображение

Реорганізуйте запаси засобів для лікування та контролю діабету

Глюкомети

Викиньте старі глюкометри, які припадають пилом у шухляді чи шафі. Або віддайте комусь, кому вони дійсно потрібні (можна розмістити оголошення в одній із діабет-груп у соціальних мережах). Ви, звісно, можете мати додатковий прилад про запас (або кілька), та переконайтеся, що він працює і що у вас є відповідні тест-смужки для нього.

Чи не настав час для нового глюкометра? Вимірювачі можуть служити кілька років, але якщо ви отримуєте сумнівні результати, можливо, вам потрібен новий?

Сучасні глюкометри маленькі, прості у використанні, потребують менше крові та видають результати за лічені секунди.

При виборі нового вимірювача, обов’язково звиртайте увагу на вартість тест-смужок до цієї моделі (вони можуть бути дорогими – враховуйте це!).

Тест-смужки

Обов'язково перевіряйте термін придатності ваших тест-смужок.

Управління із санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) та виробники вимірювальних приладів радять не використовувати прострочені тест-смужки, оскільки ви можете отримати неточні результати, що може становити ризик для вашого здоров'я.

Ймовірно вам доведеться викинути тест-смужки, які всю зиму пролежали в холодному автомобілі або гаражі (гарячі температури також можуть зробити тест-смужки неефективними або неточними).

Використання контрольного розчину, призначеного саме для вашої марки глюкометра — це хороший спосіб перевірити, як працюють ваш вимірювач і тест-смужки.

Контрольний розчин — це  рідина, яка містить глюкозу, воду та інші інгредієнти і має рН, що імітує рН крові. Зверніться до виробника глюкометра, щоб придбати контрольний розчин, або до місцевої аптеки, щоб дізнатися, чи є він у них в наявності (аптека також може замовити його для вас).

Зберігайте тест-смужки в оригінальному тубусі при кімнатній температурі, подалі від вологи (тримайте їх подалі від ванної кімнати) і сонячних променів.

Кетонові смужки

Як і тест-смужки, кетонові смужки мають термін придатності. Як правило, термін придатності кетонових смужок закінчується протягом 3-6 місяців після відкриття.

Як і тест-смужки, зберігайте кетонові смужки в сухому прохолодному місці, подалі від вологи, сонячних променів і тепла.

Розхідні матеріали

Разом із глюкометрами та тест-смужками у вас також можуть бути витратні матеріали для CGM та/або для інсулінових помп (наприклад, інфузійні набори, картриджі для інсуліну тощо), які також мають термін придатності. Перевірте термін придатності всіх цих матеріалів. І не забудьте про батарейки!

Ліки

  • Зберігайте невідкриті флакони або шприц-ручки з інсуліном у холодильнику. Завжди тримайте інсулін подалі від тепла та сонячних променів.
  • Пам'ятайте, що інсулін також має термін придатності. Насправді існує два терміни придатності інсуліну: на флаконі або шприц-ручці з інсуліном вказано термін придатності, який становить один рік після дати придбання. Інший термін придатності зазвичай закінчується через 28 днів після того, як ви почали використовувати або відкрили шприц-ручку чи флакон з інсуліном. Хоча може виникнути спокуса використати протермінований інсулін, щоб уникнути марнотратства, ми наполегливо рекомендуємо цього не робити, оскільки інсулін почне руйнуватися або розкладатися. Використання простроченого інсуліну може призвести до високого (і, можливо, небезпечно високого) рівня глюкози в крові.
  • Щоб стежити за терміном придатності після того, як ви почали користуватися інсуліновою шприц-ручкою або флаконом, напишіть дату закінчення терміну придатності на пакуванні, щоб нагадати собі, коли потрібно почати користуватися новою шприц-ручкою або флаконом.
  • Перевірте всі інші свої ліки, включаючи ті, що заховані в глибині аптечки. Однак, якщо термін придатності якихось із них закінчився або ви їх більше не використовуєте, не поспішайте змивати їх в унітаз! Ось список ліків, які безпечно змивати в унітаз. Якщо ліки не входять до цього списку, дізнайтеся, як безпечно утилізувати їх у домашніх умовах.
  • Якщо ви часто забуваєте приймати ліки, спробуйте застосунок для нагадування про прийом ліків для вашого смартфона.

Якщо у вас є невикористані засоби для лікування діабету та ліки, термін придатності яких не закінчився, подумайте про те, щоб пожертвувати їх. Зверніться до діабет-організацій у соціальних мережах.

Діабет: Час весняного прибирання! - 2 изображение

Реорганізуйте холодильник

Є щось дуже приємне в тому, щоб почистити холодильник і викинути старі, несвіжі продукти з шаф. Святкове печиво з грудня все ще лежить у вазочці? Викиньте. Прострочене молоко або йогурт нудяться в холодильнику? Викиньте. Запліснявілі або гнилі овочі у шухляді? Викидайте або компостуйте. Наведення ладу на кухні допоможе вам почуватися краще і харчуватися здоровіше (до того ж це фізична активність!).

Розморозьте та вимийте холодильник. Очистіть шафи або полиці в коморі. Викиньте все, що несвіже або з простроченим терміном придатності!

Паралельно з прибиранням, подумайте про цілі здорового харчування на теплу пору року. Важко взяти на себе зобов'язання їсти більше фруктів і овочів, якщо у вашому холодильнику їх немає. Складіть список продуктів, які ви хочете їсти регулярно. Проведіть інвентаризацію вашої комори і зробіть так, щоб основні продукти завжди були під рукою, щоб ви могли легко приготувати здорову їжу в будь-яку хвилину. Запасіться здоровими перекусами: горіхи, насіння, йогурт, цільнозернові крекери —чудовий вибір.

«Зтрусіть пил» зі свого плану активності та спортивного приладдя

Весна — чудовий час для того, щоб оновити свій план фізичної активності — або почати щось нове. Якщо ви зараз не дуже фізично активні, подумайте, що ви могли б спробувати, наприклад, ходити пішки, плавати або відвідувати онлайн-тренування. Вийти на вулицю і насолодитися сонячним світлом — ідеальний спосіб почати більше рухатися!

Проконсультуйтеся зі своїм лікарем, якщо ви хочете розпочати нову програму активності (окрім легкої ходьби), щоб переконатися, що вона безпечна для вас, і чи не потрібно відкоригувати дозу цукрознижувальних препаратів.

Інвестуйте у правильне спортивне обладнання. Це може означати купівлю нової пари зручних кросівок (не забудьте також про правильні шкарпетки), зручного одягу для тренувань, килимка для йоги, гантель, багаторазової пляшки для води тощо.

Запасіться засобами для лікування низького рівня цукру в крові (гіпоглікемія): таблетками глюкози, глюкозним гелем або пакетиками соку.

Наведіть лад у своєму календарі медичних відвідувань

Людина з діабетом повинна регулярно проходити різні перевірки здоров'я, здавати аналізи, зустрічатися зі своїм ендокринологом та іншими спецалістами. Цей список може здатися нескінченним. Як залишатися організованим?

  • Заплануйте свої зустрічі. Приділіть трохи часу, щоб запланувати всі зустрічі, на які ви повинні (або прострочили) піти. Якщо вийде, спробуйте записатися на кілька зустрічей в один день.
  • Якщо ви схильні скасовувати зустрічі через роботу або інші зобов'язання, намагайтеся записуватись на ранній час і, якщо можливо, уникайте зустрічей у години пік.
  • Використовуйте систему нагадування: чи то календар, який ви вішаєте на холодильних, чи додаток для телефону.
  • Складіть список запитань, які у вас є (які ви забули поставити під час попереднього візиту), щоб бути готовими до зустрічі.

 


Читайте також:

Контроль діабету навесні: поради від редакції журналу «СахарОК»

Три головні показники для успішної компенсації діабету

Овочеві спагеті з пармезаном: низьковуглеводний рецепт

 

Ми в Instagram та Telegram