Діа-волонтери: «...від нас, можливо, залежить чиєсь життя...»

Друзі! Хочемо розповісти вам про тих, хто допомагав діа-спільноті України з перших днів війни і продовжує це робити зараз.

Ці люди з різних міст, ба навіть країн, і самі не з чуток знають, що таке цукровий діабет. Від самого початку війни вони займаються волонтерством і роблять чимало задля того, щоб ви, не дивлячись ні на що, отримували найнеобхідніше для гарної компенсації ЦД.

Тож хочемо, щоб ви знали їх, так би мовити, в обличчя. Наші хороші, сміливі та сильні! Пишаємось і надихаємося!

Діа-волонтери: «...від нас, можливо, залежить чиєсь життя...» - изображение

Діа-волонтери: «...від нас, можливо, залежить чиєсь життя...» - 2 изображение

Олена Філатова (Лондон, Велика Британія), сертифікована спеціалістка зі здорового способу життя, діабет-блогерка

Стаж ЦД 1 — 18 років

Instagram

Переживши шок перших днів після вторгнення, я почала займатись волонтерством. Розуміння, що робити, не було, але я спробувала уявити себе на місці тих, хто знаходиться в Україні.

Насамперед, створила чат (наразі там більше 6000 чоловік) і почала дивитися, які запити приходять. Мені писали близько 200 людей на день із різних країн. Одним була потрібна допомога, інші — хотіли допомогти. Я не знала, що потрібно, щоб усе це організувати, не було жодних інструкцій від уряду, повний хаос.

Чат для допомоги людям з ЦД в Україні: diapidtrymka

Тоді ми з іншими блогерами створили спільний чат і намагалися допомагати самі (частина з них вже допомагали самотужки). Ми зібрали близько 300 замовлень від людей, сформували єдиний список типових потреб, я переклала його англійською та розіслала куди могла: блогерам, закордонним лікарям та організаціям.

Далі ми поєдналися зі спецпроектом @typeonestyle, який називається @unitedwithukraine_. На той момент вони зібрали £100 000 допомоги та закупили все, що потрібно за нашим списком. Нам вдалося доставити глюкометри, тест-смужки, розхідні матеріали для інсулінових помп, глюкозу тощо. Доставка дуже повільна і часом небезпечна.

Маленькими партіями я відправляю через Лондон те, що мені надсилають люди: запасні ручки, канюлі або сенсори. Так отримали посилки організації Діа-Дзен (Харків) та Діабет-Не вирок (Львів). Ми зібрали гроші, щоб оплачувати бензин та закуповувати те, що можемо, наприклад, Л-тироксин для Одеси та Миколаєва.

У темний час добре видно світлих людей. Сподіваюся, ми станемо ще кращими після цих випробувань!

Діа-волонтери: «...від нас, можливо, залежить чиєсь життя...» - 3 изображение


Діа-волонтери: «...від нас, можливо, залежить чиєсь життя...» - 4 изображение

Дмитро Іванов (Київ, Україна), експерт з моніторингу ГК, діабет-блогер

Стаж ЦД 1 — 22 роки

Instagram

Перші тижні були найскладнішими. Аптеки були пусті або зачинені… Тож люди просто ділилися один з одним інсуліном, розхідними — в кого, що було. 

Хочу подякувати кожному українцю! Адже ми вистояли, саме допомагаючи один одному. Дякую волонтерам, які, ризикуючи власним життям їхали на окуповані території, задля того, щоб доставити життєнеобхідний інсулін та інші ліки. Дякую моим підписникам, які розповсюджують інформацію і допомагають дізнатися, що саме потрібно людям у різних куточках України, які опинилися у скрутному становищі.

Зрештою почала надходити допомога з Європи — від українців, які з-за кордону відправляли, що могли для діабетиків України.

Окрема подяка волонтерам з різних країн. Завдяки вам ми досі тримаємось і віримо у нашу перемогу!

Всім гарних цукрів! ВСЕ БУДЕ УКРАЇНА!

Чат для допомоги діабетикам України: diabetikdima_help 

Телеграм-канал з питань моніторингу ГК: xdrip_dexcom_libre


Діа-волонтери: «...від нас, можливо, залежить чиєсь життя...» - 5 изображение

Марина Янків (Одеса, Україна), дієтолог, голова МОДА (Миколаївська-Одеська Діабетична Асоціація)

Стаж ЦД 1 — 25 років

Instagram

Ніхто з нас не думав, що це станеться насправді. Всі обговорювали, побоювалися: «А раптом?», але не вірили до кінця.

Перші дні були страшними. Усі припинили роботу і чекали, що буде далі… Логістика не працювала, медикаменти перестали надходити до аптек, склади були в очікуванні…

Тоді й прийшла думка: «Потрібно щось робити, аби якось протримати людей до перемоги!».

Перша відгукнулась Молдова. Там вже перебували наші люди і я особисто поїхала забирати те, що вдалось зібрати, особливо інсулін — він був вкрай необхідний. 

50 км дороги зайняло 5 годин полем, грязюкою на машині та з військовими попереду, котрі допомагали пробитися повз натовп людей на кордоні. Потім відгукнулася Польща і далі одна за одною почали допомагати інші країни: Німеччина, Іспанія, Туреччина, Велика Британія й інші. 

Волонтери, громадські діячі, лікарі та усі небайдужі зробили координаційну команду і почали працювати, як єдиний організм. Ми зустрічаємо, перебираємо, пакуємо та адаптуємо те, що прийшло для потреб наших людей. Я вже не раз казала, що у нас — Dream Team (команда мрії). Наші люди просто неймовірні!

Наразі ми співпрацюємо з проектом United with Ukraine, завдяки якому масово закриваємо потреби у забезпеченні людей з діабетом. Херсон, Харків, Миколаїв, Одеса — це тільки те, що я особисто відправила у великому обсязі. А так — вся Україна! Ми намагаємось почути кожного і допомогти, бо розуміємо, що від нас, можливо, залежить чиєсь життя...

Хочу подякувати Олені Філатовій @lena.filatova за те, що тримає європейський фокус і тримає проект, та Чарлі з @typeonestyle, котрий все це організовує. А також вдячна всім за можливість доторкнутися до історії.


Діа-волонтери: «...від нас, можливо, залежить чиєсь життя...» - 6 изображение

Олена Погорєлова (Харків, Україна / Клайпеда, Литва), засновниця ГО ДІА-ДЗЕН

Стаж ЦД 1 — 18 років

Instagram

Війна розкидала команду ГО «Діа-Дзен» по світу. Хто в Англії, хто в Швеції, хто в Литві. Війна. Ми стали біженцями... Але серцем і душею ми залишилися в Україні, в українському Харкові.

Не дивлячись ні на що, ми змогли організувати збір потрібних ліків для людей з діабетом і, головне, скоординувати логістику як по Європі до кордону, так і з західного кордону на схід.

З Литви вже було чотири поїздки до кордону, одна з них — до Львова, щоб особисто передати допомогу тим, хто довезе її до Харкова. І ми плануємо ще. Збирати кошти нам допомагають друзі і рідні з усіх куточків світу — це і Нью-Йорк, Канзас, і Лондон, і Гановер, і навіть Австралія. 

Ми робимо фокус на допомозі східним, північним і південним регіонам — всім, хто постраждав чи страждає від війни. Також підтримка біженцям. 

А ще серед захисників-добровольців України є хлопці і дівчата з діабетом. Для нас велика честь підтримувати українських героїв життєвоважливими інсуліном, тест-смужками, голочками і… нашою вірою в ЗСУ і перемогу України!


Читайте також:

Інструкція із заміни препаратів інсуліну у надзвичайних ситуаціях: РЕКОМЕНДАЦІЇ АДА 2022
Що завжди потрібно мати з собою людині з діабетом?

Що робити, якщо немає інсуліну?

 

Ми в Instagram та Telegram