Діа-досвід у всьому світі: ІСПАНІЯ

Друзі, знайомтеся з нашою героїнею!

Настя — діа-мама з Одеси. Після початку військових подій в Україні 24.02.22 Настя разом із сім'єю виїхала до Валенсії (Іспанія), де знаходиться досі...

Ми попросили її розповісти про життя в Іспанії та забезпечення людей з діабетом.

Діа-досвід у всьому світі: ІСПАНІЯ - изображение

«Тут не почуваєшся «іншим»...»

Діа-досвід у всьому світі: ІСПАНІЯ - 2 изображение

Настя  мама Лева, 9 років (стаж ЦД 1 — 5 років)

Одеса, Україна → Валенсія, Іспанія

Instagram: @nesteak93

SaharOK Journal: Що найкраще і найгірше для людини з ЦД, яка живе в Іспанії?

Настя: Для нас головним мінусом життя в Іспанії стала їжа, а точніше — відсутність звичної нам їжі. Все, на чому будувався звичний раціон, перетворилося на боби! Які дитина не їсть. Круп та злаків тут практично немає, окрім рису. Поняття «сир» відсутнє зовсім. Нам знадобилося два місяці, щоб вивести цільову глюкозу на 70% методом спроб дивних продуктів і помилок.

Решта — суцільні плюси. Тут усі знають, що таке діабет, як із ним поводитися, який цукор норма, а який — ні. Не потрібно нічого пояснювати. Якщо робиш ін'єкцію на вулиці або в громадському місці, наркоманом тебе точно не назвуть.

Помпа чи ручки?

Ручки! Не змогли ми потоваришувати з помпою — Льова худенький, катетер завжди забивається... Хоча нам обіцяли видати помпу за умови, що ми залишимося жити у Валенсії.

SaharOK Journal: Які пільги надає держава для цієї категорії населення?

Настя: Жодних пільг для людей з діабетом тут не передбачено. Діабет — не означає інвалідність. Відповідно і виплат, «плюшок», безкоштовних місць для паркування теж немає.

Діа-досвід у всьому світі: ІСПАНІЯ - 3 изображение

Лев, 9 років (стаж ЦД 1 — 5 років)

Одеса, Україна → Валенсія, Іспанія

SaharOK Journal: Розкажи про забезпечення людей з ЦД1. Інсулін, смужки та інші розхідні видаються безкоштовно?

Настя: Діти в Іспанії мають повну медичну страховку. Резидент / не резидент — не важливо. Навіть турист має безкоштовне та повне страхування. Інсулін, смужки та інші розхідні, глюкагон, сенсори — видаються безкоштовно (з невеликою доплатою). І навіть інсулінові помпи.

Страховка покриває майже 90% вартості препаратів. Наприклад, за 5 пенфілів (упаковка) інсуліну доплата в аптеці становить близько 3€ (93 грн.). Процедура наступна: лікар виписує рецепт (як правило на 2-3 місяці), ти береш папірець, страхову картку SIP (оформлюється при в’їзді в країну) і, за надобністю, отримуєш необхідне в будь-якій аптеці. Найдорожча доплата у нас була поки що за назальний глюкагон. Оригінальна сума препарату трохи більша за 200€ (6194 грн.). Ми заплатили лише 6€ (185 грн.).

Останній ГГ?

6,9%

SaharOK Journal: Скільки коштує інсулін, якщо купувати самостійно?

Настя: НовоРапід і Фіасп — 43 € (1330 грн.), Левемір — 80 € (2475 грн.), Тресіба — 110 € (3400 грн.). За упаковку 5 шт.

SaharOK Journal: Скільки витрачаєте своїх коштів на діабет щомісяця?

Настя: З урахуванням доплат, приблизно 10 € (310 грн.).

Ідеальна країна для життя з діа це…?

Україна! Залишилось тільки налагодити забезпечення діабетиків))

SaharOK Journal: Чи проводяться в Іспанії Школи діабету та яка їхня якість?

Настя: Наша іспанська поки не ідеальна та не дозволяє гуляти місцевими діабетичними «тусовками». Тому щодо Шкіл діабету поки що не можу сказати напевно. Google знайшов декілька онлайн курсів, освітню платформу діабетиків та конференції від NovoNordisk.

Але лікарі є максимально компетентними. Як мінімум, за цукрами стежать онлайн через НайтСкаут, знімають детальні звіти, аналізують кожну гірку та її причини, радять як вчинити, скільки вколоти тощо. Зустрічі з ендокринологом двічі на місяць. Обов’язкове планове обстеження у профільних фахівців раз на рік.

SaharOK Journal: Чи існують установи, мед.заклади тощо, що спеціалізуються саме на лікуванні людей із ЦД?

Настя: Наскільки мені відомо, спеціалізованих установ з лікування діабету немає. Тут навіть немає поділу між дитячою та дорослою лікарнею. Лікарня з педіатричним відділенням. У педіатричному відділенні приймає дитячий ендокринолог.

SaharOK Journal: Чи надається психологічна підтримка людям з ЦД та їхнім близьким, наприклад, батькам дитини з діа?

Настя: Психологічною допомогою може скористатися будь-хто. Озвучуєш свою проблему — тобі підбирають психолога, який розуміється на темі.

Твоя діабет-мрія?

Вбудований датчик, який прогнозуватиме ретроградний Меркурій і прораховуватиме на скільки вилізе цукор на той чи інший продукт))

Ну, в ідеалі, звичайно, одужати.

SaharOK Journal: Як щодо активностей для дітей з діабетом? Спортивні змагання, діа-кемпи тощо?

Настя: Цілком ймовірно, що вони тут є)) Іспанцям тільки дай привід поактивнічати! То ходять вулицями з барабанами, то  влаштовують томатні бої, то перевдягаються в дивні вбрання. Що не день, то свято!

Але діабет тут не сприймають як щось особливе. Якщо доводиться колоти інсулін на вулиці, у школі, де завгодно — ніхто не запитає: «А що це таке?», не подивиться косо… Бути толерантним вчать із дитинства. Тут не почуваєшся «іншим». Тобі надаються всі умови, щоб стежити за своїм здоров'ям і жити повноцінним, якісним життям — бери та користуйся! Все в твоїх руках!

ВСІМ МИРУ ТА ГАРНИХ ЦУКРІВ!

Читайте нас в Instagram: @saharok_journal та Telegram: t.me/saharok_journal