Який цукрозамінник обрати при діабеті?

Цукрозамінники не втрачають своєї популярності, не дивлячись на безліч суперечливих думок щодо їх вживання. Давайте розбиратися, які бувають цукрозамінники та які краще обирати при діабеті?

Який цукрозамінник обрати при діабеті? - изображение

Трохи історії...

Замінник цукру вперше отримав німецький хімік — Костянтин Фальберг. І зробив він це абсолютно випадково! Одного разу за обідом учений звернув увагу на солодкуватий присмак хліба. Але, як виявилося згодом, солодким був не хліб, а пальці хіміка. Так було виявлено сульфамінбензойну кислоту. Пізніше Фальберг синтезував із неї сахарин.

Які бувають цукрозамінники?

Цукрозамінники бувають: натуральні та синтетичні.

Синтетичні (штучні, з нульовою калорійністю) цукрозамінники 

...виробляються з хімічних сполук. До них належать: аспартам, сахарин, сукралоза, цикламат і ацесульфам К.

Так, вони безкалорійні, досить непогані за смаковими якостями. Але тривале (понад рік) або часте вживання може спровокувати алергічну реакцію та інші негативні прояви. Такі цукрозамінники не рекомендуються до вживання дітям, вагітним і жінкам, які годують груддю.

Приклади популярних синтетичних цукрозамінників: Huxol, Milford Suss.

Список підсолоджувачів, що не містять цукру (НСС), схвалених FDA (Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США): сукралоза, сахарин, аспартам, ацесульфам калію (Ace-K), неотам, адвантам, фруктові екстракти (Luo Han Gu) і стевіол-глікозиди, отримані з листя стевії (Джерело). 

Натуральні цукрозамінники

...виробляються з речовин природного походження. До них належать: стевія, еритритол, фруктоза, сорбіт і ксиліт, ізомальт.

Мають різний ступінь калорійності, але розщеплюються набагато повільніше, ніж цукор, не викликаючи різкого викиду в кров інсуліну. Натуральні цукрозамінники абсолютно нешкідливі. Ба більше, багато з них мають корисні властивості для організму.

Який цукрозамінник обрати при діабеті? - 2 изображение

Який цукрозамінник обрати при діабеті?

Краще віддавайте перевагу натуральним підсолоджувачам. Але тут важливо не переборщити із дозуванням: не рекомендується перевищувати добову дозу застосування натуральних цукрозамінників — близько 35-50 гр.

В іншому випадку ризикуєте отримати неприємні побічні ефекти у вигляді гіркого присмаку (стевія) або розладу травлення (ізомальт, сорбіт/ксиліт).

Детальніше про натуральні цукрозамінники

Стевія (екстракт стевії, медова трава) Е960

Один з найпопулярніших натуральних цукрозамінників! Екстракт стевії отримують із листя однойменної трав'янистої рослини, що походить із Південної Америки та Азії.

Стевія в 300 разів солодша за звичайний цукор, при цьому має нульову калорійність і нульовий глікемічний індекс (ГІ = 0). Вона абсолютно безпечна (і навіть корисна!) за діабету, оскільки не впливає на рівень цукру в крові і допомагає нормалізувати обмінні процеси в організмі.

Мабуть, єдиний мінус цього підсолоджувача — специфічний післясмак («трав'яний» присмак). Але багато виробників вирішили цю проблему завдяки високому ступеню очищення і додаванню мальтодекстрину.

Еритрит (еритритол) Е968

Натуральний цукрозамінник, вироблений зі 100% природної сировини — кукурудзи. Має кристалічну форму, за смаком подібний до цукру. Калорійність еритритолу = 0, ГІ = 0. Підсолоджувач не впливає на рівень цукру в крові і здоров'я зубів. Відмітна особливість — післясмак — «м'ятний» холодок.

Ідеальний для приготування випічки (замість цукру), оскільки стійкий до високих температур і не втрачає своїх властивостей у процесі готування, а також дає змогу знизити калорійність страви. Добре переноситься, не викликаючи неприємних відчуттів у кишечнику (здуття, болю).

Фруктоза (фруктовий цукор)

Природний цукор. Міститься в овочах, фруктах і меді. Фруктоза майже у 2 рази солодша за цукор. Хоча за калорійністю вона близька до цукру: 1 г фруктози = 3,7 ккал, 1 г цукру = 4 ккал, завдяки більшій солодкості її можна додавати менше в напої та страви, знижуючи тим самим калорійність раціону.  

ГІ фруктози = 19, тому її вживання не викличе різкого підвищення цукру в крові. Безпечна добова доза фруктози при діабеті — не більше 20-30 г.. 

Ксиліт (Е 967) і сорбіт (Е 420)

Це цукрові спирти. Сорбіт або сорбітол (Е 420) отримують із кукурудзяного крохмалю. Ксиліт або «деревний цукор» (Е 967) з кукурудзяних качанів і деревини листяних порід.

Калорійність сорбіту вдвічі менша, ніж у цукру. У ксиліту — приблизно така сама, як у цукру. Але, на відміну від цукру, ксиліт не шкодить зубам. Навіть навпаки, знижує ризик розвитку каріозних процесів. Тому його часто можна зустріти в складі зубних паст, спреїв і ополіскувачів для порожнини рота.

Ізомальт (Е 953)

Низькокалорійний рослинний замінник цукру. У природі зустрічається в цукровій тростині, цукровому буряку та меді. Не викликає швидкого збільшення вмісту глюкози в крові, безпечний для зубів, має пробіотичні властивості.

Цей підсолоджувач дуже люблять кондитери! З нього виходять красиві напівпрозорі та кольорові прикраси для десертів, льодяники, карамель тощо. Єдиний мінус — перевищення рекомендованої добової дози: 25 г — дітям, 50 г — дорослим, може спровокувати дискомфортні відчуття в кишечнику (здуття, болі).


Читайте також:

Цукрові спирти: Що потрібно знати?

Як перестати їсти багато цукру? 11 простих способів

Чому хочеться солодкого?

 

Ми в Instagram та Telegram