Цукрові спирти: Що потрібно знати?

Цукрові спирти додають до продуктів харчування, щоб надати їм солодкого смаку, як альтернатива звичайному цукру.

З цієї статті ви дізнаєтеся, що таке цукрові спирти, чим вони відрізняються від звичайного цукру, а також про мінуси, які слід враховувати, якщо ви вирішите додати їх до свого раціону.

Цукрові спирти: Що потрібно знати? - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Що таке цукрові спирти?

Незважаючи на назву, цукрові спирти не є ні цукром, ні алкоголем. Це особливий вид вуглеводів, який має схожу хімічну структуру з цукром. Вони солодкі на смак, але містять менше калорій.

Цукрові спирти приблизно від 25% до 100% солодші за цукор. Але вони менш калорійні і не мають таких негативних наслідків, як звичайний цукор, наприклад, не провокують розвиток карієсу.

Більшість цукрових спиртів виготовляють штучно, хоча деякі з них містяться у фруктах і овочах у природному вигляді. Вони не повністю засвоюються організмом, тому солодкі, але мають мінімальний вплив на рівень цукру в крові. Крім того, кожна порція містить менше калорій, ніж цукор (наприклад, 2 на грам проти 4 на грам).

Приклади цукрових спиртів:

  • ксиліт / ксилітол
  • еритріт / еритрітол
  • сорбіт / сорбітол
  • мальтит / мальтитол
  • маніт / манітол
  • ізомальт
  • лактит / лактитол

На етикетці вони майже завжди закінчуються на «-ол» («-ol»).

Глікемічний індекс цукрових спиртів

Для порівняння, ГІ сахарози, або столового цукру, дорівнює 65. 

Цукровий спирт Глікемічний індекс (ГІ)
еритрітол 1
ксилітол 12
манітол 2
сорбітол 4
ізомальт 2
лактитол 3
мальтитол 35

Як видно з наведених вище значень ГІ, більшість цукрових спиртів мають незначний вплив на рівень цукру в крові. Хоча деякі з них, такі як мальтит і ксиліт, мають вищий ГІ, ніж інші цукрові спирти, він все одно дуже низький порівняно з ГІ звичайного цукру.

Це означає, що заміна звичайного цукру на цукрові спирти може позитивно вплинути на рівень цукру в крові і допомогти людям з діабетом краще контролювати рівень глікемії.

Рекомендації щодо вживання

Вживання цукрових спиртів безпечне в помірних кількостях.

Рекомендується вживати від 10 до 15 грамів на день. Однак надмірне вживання може викликати неприємні побічні ефекти.

Цукрові спирти вважаються погано засвоюваними вуглеводами. Це означає, що коли ви їх їсте, ваш тонкий кишечник не засвоює їх повністю. Натомість вони потрапляють до товстого кишечника, де їх ферментують бактерії.

Можливі побічні ефекти:

Якщо їсти їх в непомірних кількостях, вживання цукрових спиртів може викликати ряд неприємних побічних ефектів зі сторони шлунково-кишкового тракту: 

  • діарея
  • нудота і розлад шлунку
  • здуття живота
  • надмірне газоутворення

Цукрові спирти вважаються ферментованими олігосахаридами, дисахаридами, моносахаридами та поліолами, або різновидом FODMAP — коротколанцюгові вуглеводи, які погано всмоктуються в тонкому кишечнику людини і призводять до підвищеного газоутворення.

Цукрові спирти також можуть викликати проносний ефект, особливо якщо ви схильні до проблем зі шлунком.

Хоча вони містять менше калорій, ніж цукор, вони не є безкалорійними. Надмірне вживання будь-яких солодощів може перешкоджати схудненню або навпаки — призвести до набору ваги.


Заміна звичайного цукру на цукрові спирти може позитивно позначитися на рівні глікемії. Проте, будьте обережними! Хоча цукрові спирти, як правило, добре переносяться, споживання їх в непомірній кількості може викликати проблеми зі шлунком. 

Читайте також:

Чи можна людям з діабетом їсти цукерки?

12 продуктів, які допомагають підтримувати здоровий рівень цукру в крові

Чому не піднімається цукор крові? Причини, алгоритм дій, умови для звернення до лікарні
 

Ми в Instagram та Telegram