Чому варто зайнятися скандинавською ходьбою, якщо у вас діабет?

Цей вид фізичної активності дедалі стає все більш популярним. І це не дивно! Адже він фактично немає протипоказань і вікових обмежень, зате користі — максимум!

Чому скандинавська ходьба є одним з найкращих видів спорту при діабеті — читайте далі.

Чому варто зайнятися скандинавською ходьбою, якщо у вас діабет? - изображение

Автор цієї статті — Лада Григор'єва, фахівець з фізичної культури, інструктор ЛФК і Nordic Walking, тренер, кер. UNWF в Харківській і Полтавській області, Навчальний Центр «Крок Здоров'я».


Фізична активність дуже важлива (та рекомендова спеціалістами) при лікуванні цукрового діабету, а також для профілактики ускладнень ЦД. Регулярні фізичні навантаження допомагають підтримувати оптимальний рівень цукру в крові, збільшити чутливість клітин до власного інсуліну, покращити кровопостачання, обмін речовин, нормалізувати тиск та тримати тіло в тонусі!

Загальні рекомендації щодо фізнавантаження при цукровому діабеті:

  • При легкій формі цукрового діабету рекомендовано займатися дозованою ходьбою (від 2 до 10 км і більше), а також спортивними вправами, катанням на велосипеді, плаванням, тенісом та іншими видами фізичної активності. При цьому необхідний ретельний контроль рівня цукру в крові. Тривалість занять 30-45 хв.
  • При діабеті середньої тяжкості рекомендовані вправи помірної та малої інтенсивності за участю всіх м'язових груп, дихальні вправи та вправи на розслаблення м'язів. Крім лікувальної гімнастики застосовується дозована ходьба. Тривалість занять 25-30 хв.
  • Навантаження має визначатися ступенем адаптації серцево-судинної системи і показниками цукру в крові та сечі.
  • Адаптація до фізичних навантажень має бути поступовою. Перші заняття проводять за методикою, яку застосовують у разі хвороб серцево-судинної системи.  
  • До настання компенсації (зниження рівня цукру в крові та сечі під впливом дієти й цукрознижувальних препаратів) у пацієнтів молодого та середнього віку загальне навантаження на організм має бути невеликим або помірним.
  • Широко використовують вправи для дрібних і середніх м'язових груп. Вправи для великих груп м'язів включаються поступово й обережно, у міру адаптації організму до навантаження. Надалі додаються дозована ходьба від 500 м до 2 км і малорухливі ігри.
  • При дозуванні навантаження необхідно враховувати, що інтенсивна м'язова робота збільшує вміст цукру в крові, а фізичні вправи, які тривалий час виконують у повільному темпі — знижують.
  • При цукровому діабеті не рекомендовані вправи з вираженою загальною силовою напругою і вправи на швидкість, оскільки під час їхнього виконання в м'язах переважають анаеробні процеси і збільшується вміст у крові кислих продуктів.

Чому скандинавська ходьба є найкращим видом спорту при діабеті?

Найефективнішими для поліпшення стану здоров'я при цукровому діабеті є заняття аеробними циклічними видами фізичної активності, такими як Скандинавська ходьба (або Nordic walking).

Скандинавська ходьба являє собою рух із двома палицями в руках (як у лижника). Людина крокує, відштовхуючись двома палицями від землі. Руки рухаються в протифазі з ногами. Наявність палиць допомагає збільшувати довжину кроку, включати в роботу весь організм, правильно розподіляючи навантаження.

Скандинавська ходьба — ефективний вид рухової активності та лікувальної фізкультури, що допомагає поліпшити роботу серцево-судинної системи, шлунково-кишкового тракту, опорно-рухового апарату та інших органів і систем. Сприяє нормалізації вмісту цукру та кисню в крові, покращує всі види обміну речовин в організмі.

Численні дослідження свідчать про можливість усунення або зменшення застосування ліків за цукрового діабету, зокрема 2 типу, саме завдяки скандинавській ходьбі та дотриманні здорової дієти. Заняття скандинавською ходьбою також сприяють поліпшенню якості сну.  

Порівняно зі звичайною ходьбою, скандинавська ходьба дає змогу спалити більше калорій і, відповідно, знизити вагу при меншому навантаженні на суглоби і спину завдяки палицям, які використовуються під час ходьби.

Цей вид спорту фактично немає протипоказань (ані вікових, ані за станом здоров'я) та несе мінімальний ризик травмуватися. Рекомендується тільки уникати ходіння по твердих поверхнях (наприклад, асфальт) і здійснювати прогулянки в спеціальному взутті м'якшими поверхнями, такими як трава і щільний пісок.

Важливо пройти навчання у професійного інструктора ЛФК з рекомендацією методики занять і подальшим коригуванням навантаження, а також отримати консультацію щодо індивідуального підбору палиць для скандинавської ходьби.


Читайте також:

Тренування з інсуліновою помпою: Як компенсувати цукри?

Що потрібно для безпечного тренування з діабетом? Досвід діабет-блогера

Найкращі фізичні навантаження при діабеті: ТОП-3

 

Ми в Instagram та Telegram