Чому постійно хочеться їсти?

Знайомо? Розглянемо можливі причини невгамовного апетиту.

Чому постійно хочеться їсти? - изображение

Солодощі 

Прості вуглеводи (рафінований цукор, борошно) не дають організмові можливості запастися енергією на тривалий час: слідом за різким стрибком рівня цукру, а з ним і інсуліну в крові, так само швидко виникає бажання їсти ще й ще... 

Правильний перекус — клітковина (овочі, фрукти), страви з цільних злаків, корисні жири та якісний білок. Якщо ж хочеться саме солодощів, то найкращий час для них — десерт (тобто після основного прийому їжі), а не окремий прийом їжі. 

Стрес 

Хронічний стрес призводить до підвищення кортизолу — гормону, що стимулює апетит. 

Спрага 

Голод і спрага — ті відчуття, які ми нерідко плутаємо. Якщо відчули голод, хоча не так давно поїли — випийте води. Усе ще голодні? Тоді вже варто і щось з'їсти (тільки не солодощі!).

Чому постійно хочеться їсти? - 2 изображение

Швидкість 

Занадто швидка їжа не дає змоги відчути насичення. Постарайтеся їсти неспішно, пережовуйте ретельно всю їжу (навіть м'яку), після того, як все з'їдено, почекайте 20 хвилин. 

Задоволення 

Прийнявши вольове рішення «сісти на дієту» і їсти їжу, яка не до душі і не до смаку (хоч і всі говорять про її користь), ви обманюєте самі себе. Мозок не обдуриш: він хоче інших відчуттів від їжі. 

Вигляд і запах 

Багатьом напевно знайоме відчуття голоду у відповідь на зовнішні подразники, навіть якщо реальний фізичний голод як такий відсутній. Чого тільки вартий аромат свіжої випічки або, наприклад, фото красиво оформленої страви... 

Емоції 

Дехто легко піддається бажанню «нагородити» себе улюбленими ласощами за успішно здійснений робочий проєкт (чи інше досягнення). А для декого нормою є «заїдання» смутку, самотності, роздратування.  

Сон 

Недосип або неякісний сон загрожує перевищенням калорійності денного раціону як мінімум на 300 ккал. Подбайте про якість свого сну. 

Цикл 

У певні дні циклу (16-28 день) жінки можуть відчувати підвищений апетит. Бажано постаратися передбачити це і заздалегідь продумати меню з урахуванням збільшення калорійності в ці дні. Здійснювати такий профіцит калорій слід за допомогою корисних жирів і складних вуглеводів. 

Чому постійно хочеться їсти? - 3 изображение

Відволіклися (або захопилися)

Можливо, ви так запрацювалися, що пропустили обід — не їли кілька годин.

Крім перерахованих варіантів існують також медичні причини постійного голоду. Такий прояв організму може вказувати на:

  • Симптом цукрового діабету (екстремальний голод, поліфагія)
  • Вагітність (деякі жінки легко піддаються бажанню їсти «за двох»)
  • Проблеми зі щитовидною залозою
  • Лептинорезистентость
  • Побічний ефект прийому певних ліків (антидепресанти, кортикостероїди, антигістамінні препарати).

Читайте також:

Як перестати їсти багато цукру? 11 простих способів

Що буде з організмом, якщо відмовитися від вуглеводів?

Чому хочеться солодкого?

 

Ми в Instagram та Telegram