Чому ми переїдаємо? Ендокринолог назвала можливі причини

Переїдання — проблема, притаманна не тільки людям із діабетом. Чому ми переїдаємо? Ось лише деякі можливі причини.

Чому ми переїдаємо? Ендокринолог назвала можливі причини - изображение

Автор статті — Юлія Кривов'яз, к.м.н., лікарка-ендокринологиня в Медичному центрі Achilles, з більш ніж 10-річним досвідом роботи.

Instagram: @doctor_kryvoviaz


Заїдання стресу 

Під час вживання їжі виробляються гормони задоволення, які немовби «перекривають» стрес і змушують на деякий час забути про нього. Але стрес таким чином не лікується і не опрацьовується. 

Їжа від нудьги 

Коли нема чим зайнятися, раптом виникає воно: бажання чогось перекусити. 

Знежирені продукти 

Або продукти з розряду «корисне харчування». Підсвідомість каже: «Раз знежирене, значить можна з'їсти багато!». Одне «але»: найчастіше знежирені продукти містять стільки ж, а то й більше ккал, ніж продукти з нормальною жирністю. І в цих продуктах жир замінений на крохмаль (вуглевод), що тільки сприятиме набору ваги.

Відсутність режиму 

Харчуватися 1-2 рази на добу — погане рішення. Голод, що нарощується протягом дня, може призвести до того, що під час вечері ви з'їсте більше, ніж того вимагалося вашому організму. 

Звичка 

Наприклад, доїдати за дітьми, нескінченно пробувати їжу під час приготування, їсти за компанію, навіть якщо вам не хочеться. Таких звичок потрібно позбуватися! 

Відволікаючі фактори 

Доведено, що під час вживання їжі та перегляду ТБ/соцмереж, людина непомітно для себе з'їдає більше. Завжди виділяйте час на їжу (мінімум 15-20 хв.), а всі інші справи відкладіть на потім. 

Дієти та суворі обмеження 

У більшості це призводить до того, що рано чи пізно трапляється зрив. Тому установку «мені не можна» потрібно викреслити (якщо тільки це «не можна» не пов'язано з медичними показаннями), а замість неї зафіксувати «можна все, але в міру».


Читайте також:

Як знизити вміст вуглеводів у звичних стравах?

Безглютенова дієта: корисно чи модно? Що говорить ендокринолог

Суперпродукти при діабеті: Що рекомендує ADA?
 

Ми в Instagram та Telegram