Чому літній сезон може бути «викликом» для людей з діабетом?

Про потенційні небезпеки, що несе літній сезон для людей з діабетом та важливі моменти, про які варто пам'ятати у спекотну пору року — читайте далі.

Чому літній сезон може бути «викликом» для людей з діабетом? - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Діабет — це хронічне захворювання, яке характеризується підвищенням рівня цукру в крові, що тягне за собою виникнення важких ускладнень ЦД.

Цукровий діабет: типи, симптоми, причини виникнення та способи лікування

Що ж відбувається влітку?

Дуже високі температури ззовні збільшують ймовірність виникнення таких потенційно небезпечних для життя людей з діабетом станів та проблем:

Коливання рівня цукру в крові

Це може відбуватися з різних причин, як-от підвищене потовиділення, зневоднення та зміни в засвоєнні інсуліну. Наприклад, зневоднення може призвести до більш концентрованих показників глюкози в крові; надмірне потовиділення може вплинути на точність приладів для моніторингу глюкози.

Водний дисбаланс

Люди з діабетом дуже легко зневоднюються. Якщо ви не вживаєте достатньо рідини (звичайної води) протягом дня, це може спричинити підвищення рівня глюкози в крові та призвести до підвищеної потреби в сечовипусканні, що своєю чергою збільшує втрату води з організму — замкнене коло.

Ризик серйозної гіпоглікемії (низький рівень цукру в крові)

В спекотну погоду може бути важче помітити перші ознаки низького рівня цукру в крові, як-от пітливість чи втома. Тому влітку зростає ризик виникнення важкої гіпоглікемії. Це може бути пов'язано також зі змінами в засвоєнні організмом інсуліну влітку.

Ризик теплового виснаження

У деяких людей діабет може спричинити пошкодження нервів, які живлять потові залози, що може призвести до зменшення потовиділення. Це проблема, особливо влітку. Оскільки організм не може охолоджуватися ефективно, збільшуючи ризик теплового виснаження.

Труднощі зі зберіганням інсуліну та, як наслідок, зниження його ефективності

Екстремальна спека може вплинути на зберігання та ефективність інсуліну та інших ліків від діабету. Використання неефективного інсуліну може бути причиною гіперглікемії (високий рівень цукру в крові). Тому для досягнення максимального терапевтичного ефекту необхідне належне зберігання інсуліну, що використовується.

(!) Висока температура та спека можуть змінити спосіб використання інсуліну організмом. Тому влітку дози інсуліну можуть потребувати коригування.

Ось кілька важливих порад, про які, повинні пам'ятати люди з діабетом в спекотну пору року:

Пийте достатньо води та інших напоїв, наприклад, трав'яний чай без цукру, щоб запобігти зневодненню. Уникайте солодких напоїв та алкоголю.

Зберігайте інсулін та інші ліки від діабету належним чином, дотримуючись інструкцій виробника. Тримайте інсулін та помпу подалі від прямих сонячних променів або надмірного нагрівання.

Носіть одяг з легких, повітропроникних тканин.

Розгляньте можливість носіння медичного браслета (бажано яскравого кольору) або намиста, щоб попередити оточуючих про ваш діабет у разі надзвичайних ситуацій.

Фізична активність не повинна здійснюватися в найспекотнішу частину дня; слід віддавати перевагу ранку або вечорам.

Шукайте приміщення з кондиціонером, якщо це можливо, використовуйте вентилятори, приймайте прохолодний душ, щоб знизити температуру тіла.

Завжди майте при собі засоби для лікування діабету, глюкометр, тест-смужки, швидкодіючі джерела глюкози, а також пляшку з водою.

Проконсультуйся зі своїм лікарем, щоб скоригувати дози ліків та інсуліну за потреби. 

Не ігноруйте ознаки теплового виснаження або теплового удару. При появі симптомів негайно зверніться за медичною допомогою.

Частіше перевіряйте рівень цукру в крові протягом дня, а також до і після фізичних навантажень.

За наявної діабетичної нейропатії уникайте ходіння босоніж по гарячій землі (гарячих поверхнях), оскільки це може призвести до опіків.

Вимірюйте рівень цукру в крові в прохолодному затіненому місці та тримайте тест-смужки подалі від прямих сонячних променів.


Читайте також:

Як захистити інсулін від псування влітку? Правила зберігання та використання препарату у спекотну погоду

Що завжди потрібно мати з собою людині з діабетом?

Глюкагон: правила використання у випадку важкої гіпоглікемії

 

Ми в Instagram та Telegram