Чи можуть люди з цукровим діабетом бути донорами крові?

Загалом, людина з компенсованим цукровим діабетом як 1-го, так і  2-го типу може здавати кров. Проте, існують певні фактори, які впливають на можливість бути донором.

Про вимоги до потенційних донорів крові, а також про те, як підготуватися і відновитися після процедури, якщо у вас діабет — читайте в статті.

Чи можуть люди з цукровим діабетом бути донорами крові? - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Фактори, що впливають на те, чи можете ви бути донором крові:

Рівень компенсації діабету

Перед здачею крові діабет повинен бути під контролем. Тобто ви повинні підтримувати здоровий рівень цукру в крові.

Поточний стан здоров'я

Люди, які хворіють на грип або інфекційні захворювання, повинні зачекати 24 години після зникнення симптомів, перш ніж здавати кров. 

Мінімальна вага та вік

Ви повинні мати вагу не менше 50 кг і бути старше 16 років, щоб здати кров (вікові вимоги можуть відрізнятися залежно від місця проживання). 

Рівень заліза

Рівень заліза в крові повинен бути в межах здорового діапазону. Це означає, що люди із залізодефіцитною анемією не можуть здавати кров, доки рівень заліза в крові не повернеться до здорового діапазону.

Час між останньою здачею крові

Між кожною здачею крові має пройти щонайменше 56 днів. Ваш лікар може порекомендувати вам зачекати довше.

Історія подорожей

Люди, які подорожували до країни з високим ризиком малярії протягом останніх трьох місяців, не можуть здавати кров. А люди, які проживали в країні з високим ризиком малярії, позбавляються права здавати кров протягом трьох років.

Жінки з гестаційним діабетом не можуть здавати кров через вагітність. Американський Червоний Хрест рекомендує зачекати шість тижнів після пологів, перш ніж здавати кров.

Здача крові при цукровому діабеті

Є речі, про які слід пам'ятати стаючи донором крові з цукровим діабетом. Ви повинні подумати про те, як підготуватися і відновитися після процедури.

Перед здачею крові

Обов'язково повідомте в центрі здачі крові про свій діагноз, а також про те, які ліки від діабету ви приймаєте. Крім того, вам можуть поставити кілька додаткових запитань стосовно вашої історії хвороби.

Нижче наведені кроки, які необхідно зробити перед здачею крові, якщо у вас діабет:

  • Протягом кількох днів (або тижнів), що передують процедурі, вживайте продукти, багаті на залізо, включаючи червоне м'ясо, рибу, птицю, боби, шпинат, збагачені залізом крупи або родзинки.
  • Продовжуйте дотримуватися здорової дієти, щоб допомогти контролювати рівень цукру в крові (тобто, обмежте смажену їжу, десерти та безалкогольні напої).
  • Перед візитом до лікаря випийте додатково 0,5 л води або іншого безалкогольного напою, що не містить кофеїну.
  • Добре виспіться напередодні ввечері (не менше восьми годин!). 
  • Переконайтеся, що у вас є документи, що посвідчують вашу особу.

Після здачі крові

Після здачі крові важливо регулярно перевіряти рівень цукру в крові. Негайно зверніться до свого лікаря, якщо ви відчуваєте нездужання після здачі крові або маєте труднощі з контролем рівня цукру в крові. 

Рекомендації щодо подальшого догляду включають:

  • Після здачі крові перекусіть чимось корисним.
  • Не знімайте пов'язку протягом декількох годин, щоб зменшити ризик утворення синців.
  • Уникайте вживання алкоголю протягом наступних 24 годин.
  • Уникайте підняття важких предметів або інтенсивних і напружених фізичних вправ протягом наступних 24 годин.
  • Збільшіть споживання води протягом наступних кількох днів.

Чи може донорство крові знизити рівень HbA1c?

Дослідження, опубліковане у 2017 році, вивчало, чи може донорство крові знизити рівень HbA1c у людей з діабетом 2 типу та людей, які не мають діабету.

Дослідники дійшли висновку, що після здачі крові люди з діабетом 2 типу можуть мати ризик хибно зниженого рівня HbA1c. Це може призвести до неточної інтерпретації результатів контролю рівня цукру в крові вашим лікарем.

Щоб запобігти неправильному тлумаченню ваших показників, обов'язково повідомте свого лікаря, коли ви плануєте здавати кров і чи здавали ви її останнім часом (тобто протягом останніх кількох місяців).


Люди з цукровим діабетом 1 або 2 типу можуть здавати кров за умови, що їхній діабет знаходиться під контролем. Прийом ліків від діабету, як правило, не перешкоджає донорству крові. Здача крові при цукровому діабеті вимагає продовження ретельного догляду за собою та дотримання загальних вимог щодо підготовки до та після здачі крові. Пам'ятайте, що донація цільної крові може знизити рівень HbA1c протягом декількох тижнів після здачі крові. Тому завжди повідомляйте свого лікаря про те, коли ви востаннє здавали кров.

ВАЖЛИВО: Остаточне рішення про допуск до донорства приймає лікар закладу переливання крові або відповідний фахівць. 

***Джерело: redcrossblood.org

Читайте також:

Цільові значення для основних показників контролю ЦД: ТАБЛИЦІ

HbА1с: повна інформація про тест

Чому не піднімається цукор крові? Причини, алгоритм дій, умови для звернення до лікарні
 

Ми в Instagram та Telegram