Чи можна людям з діабетом їсти цукерки?

«Тобі не можна солодкого! В тебе ж діабет!». Ймовірно більшість із вас не раз чули подібний осудливий коментар на свою адресу.

Люди з діабетом часто стикаються зі стереотипами та стигматизацією щодо того, що їм можна і що не можна їсти, зокрема, коли мова йде про солодощі.

У цій статті ми розглянемо, чи можуть люди з діабетом їсти (і насолоджуватися) цукерками, скільки їх можна їсти, і чи дійсно цукерки без цукру є діабет-friendly вибором.

Чи можна людям з діабетом їсти цукерки? - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Вживання цукру спричиняє діабет?

За даними Американської діабетичної асоціації (ADA), вживання великої кількості цукру саме по собі не викликає діабету, але в деяких випадках воно може бути сприятливим фактором.

Хоча харчові звички та споживання цукру можуть відігравати певну роль у розвитку діабету 2 типу, це, безумовно, не є єдиною причиною. Діабет 2 типу пов'язаний з генетикою та особливостями способу життя. І періодичне вживання надмірної кількості цукру не є безпосередньою причиною розвитку цього захворювання.

Що стосується діабету 1 типу, то ні харчові звички, ні споживання солодощів не пов'язані з розвитком цього аутоімунного захворювання.

Чи можна їсти цукерки при діабеті?

Так, людям з діабетом можна їсти цукерки. Дорослі та діти з діабетом (незалежно від типу) мають таке ж право на солодкі ласощі час від часу, як і всі інші. АЛЕ.

Як і в усьому іншому, деталі та контекст мають значення. І помірність є ключовим фактором для всіх, хто живе з діабетом, коли мова йде про вибір продуктів харчування.

Люди з діабетом повинні продумати все заздалегідь, якщо вони вирішили поласувати солоденьким. Вони повинні знати про свій поточний рівень цукру в крові і вміти розрахувати правильну дозу інсуліну (якщо мова про діабет 1 типу). 

При споживанні цукерок потрібно звертати увагу на калорії та загальну кількість вуглеводів. Те саме стосується цукерок без цукру, які також містять певну кількість вуглеводів, і це потрібно враховувати.

Деякі цукерки, наприклад, ті, що містять арахісове масло або горіхи, можуть довше впливати на рівень цукру в крові і не призводити до різких стрибків одразу після їх вживання. Однак інші звичайні цукерки (з цукром) можуть спричинити швидкий стрибок рівня цукру в крові.

Деякі фахівці радять з'їсти шматочок цукерки ближче до їжі, щоб «пом'якшити удар» від раптового стрибка цукру в крові.

Чи можна людям з діабетом їсти цукерки? - 2 изображение

Як щодо цукерок без цукру при діабеті?

Вважається, що цукерки без цукру можуть бути кориснішими для рівня глікемії, оскільки вони виготовляються зі штучними підсолоджувачами. Тому багато людей з діабетом (особливо дітей) обирають їх як альтернативу звичайним цукеркам.

Однак поширеною помилковою думкою є те, що sugar free солодощі не впливають на рівень цукру в крові. Насправді вони містять вуглеводи та калорії. Це означає, що вам все одно потрібно дозувати інсулін або приймати цукрознижувальні препарати, якщо ви їсте цукерки без цукру.

Перевагою цукерок без цукру є те, що вони безпечніші для зубів, ніж звичайні. За відсутності підвищеного вмісту цукру, вживання цих ласощів не призведе до карієсу, виникнення якого пов'язують з частим вживанням цукру.

Щодо загального вмісту жирів та білків — тут теж немає великої різниці між звичайними цукерками та цукерками без цукру.

Ще один важливий момент: вживання цукерок без цукру, виготовлених зі штучними підсолоджувачами, може спричинити побічні ефекти, в тому числі порушити мікробіом кишечника. Це знову до питання помірності.

Чи варто їсти цукерки для лікування низького рівня цукру в крові?

Найкращим вибором для лікування низького рівня цукру в крові є спеціальні засоби для купірування гіпокглікемії (таблетки або гелі). Вони складаються з чистої D-глюкози — природного вуглеводу, який починає боротися з гіпоглікемією одразу ж, щойно потрапляє в порожнину рота.

Коли йдеться про гіпоглікемію, потрібен швидкий ефект. А деякі цукерки (шоколадні, з арахісовим маслом, горіхами) мають більший вміст жиру, повільніше перетравлюються і довше впливають на рівень цукру в крові, тому вони не підходять для швидкого лікування гіпоглікемії (тим паче важкої гіпо!).

Надлишок таких вуглеводів може призвести до збільшення маси тіла. До того ж, якщо ви з'їсте їх занадто багато, це може призвести до дуже високого рівня цукру в крові після гіпоглікемії (постгіпоглікемічна гіперглікемія).


Так, діти та дорослі з діабетом можуть їсти цукерки. Головне правило — дотримуватися помірності та обов'язково відстежувати кількість з'їдених вуглеводів і калорій. Цукерки без цукру можуть бути кращими для контролю рівня цукру в крові, але вони все одно містять вуглеводи і калорії та можуть викликати побічні ефекти зі сторони шлунково-кишкового тракту. Цукерки не завжди підходять для лікування низького рівня цукру в крові — краще використовуйте спеціальні засоби для купірування гіпоглікемії.

Читайте також:

Цукрові спирти: Що потрібно знати?

12 продуктів, які допомагають підтримувати здоровий рівень цукру в крові

Чому не піднімається цукор крові? Причини, алгоритм дій, умови для звернення до лікарні
 

Ми в Instagram та Telegram