Чи може діабет спричинити випадіння волосся?

Цукровий діабет може бути причиною низки симптомів і проблем зі здоров'ям, у тому числі проблем із волоссям.

Дізнайтеся, яким чином діабет впливає на цикл росту волосся та отримайте корисні поради щодо профілактики випадіння волосся.

Чи може діабет спричинити випадіння волосся? - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Випадіння волосся — це природна частинайого життєвого циклу. Щойно волосина досягає фінальної стадії циклу, вона випадає. Як правило, з того ж волосяного фолікула виростає нова волосина, щоб замінити ту, що випала. Однак, за цукрового діабету цей процес може бути дещо порушений.

Як діабет впливає на цикл росту волосся?

В процессі свого життєвого циклу волосся проходить декілька стадій:

  • Анаген (фаза активного росту) — під час неї волосся росте на 1 см щомісяця;
  • Катаген (фаза відпочинку) — триває до 3-4-х місяців;
  • Екзоген (активна фаза «линяння») — під час цієї фази частина волосся, що відпочиває, випадає;
  • і, нарешті, кеноген — фаза проміжку між спустошенням волосяного фолікула і ростом нового волосся.

Діабет може перервати цей процес, сповільнюючи ріст волосся, а також призвести до втрати більшої кількості волосся, ніж зазвичай.

Випадіння волосся відбувається не лише на голові. Ви також можете втратити волосся на руках, ногах та інших частинах тіла. Коли волосся відростає, це відбувається повільніше, ніж зазвичай.

Можливі причини втрати волосся при діабеті:

Погана компенсація

За некомпенсованого цукрового діабету, тривалої гіперглікемії та різких коливань рівня цукру в крові, страждають, у першу чергу, кровоносні судини, які розносять кисень по всьому тілу для живлення органів і тканин.

Пошкоджені кровоносні судини не можуть доставити достатню кількість кисню для живлення волосяних фолікулів. Ця нестача кисню може вплинути на нормальний цикл росту та стан вашого волосся.

Гормони та стрес

Діабет може бути причиною сильного стресу для організму, як фізичного, так і емоційного. Постійний стрес може спричинити коливання рівня гормонів, які своєю чергою впливають на ріст волосся.

Гніздова алопеція

Люди з діабетом 1 типу частіше страждають від стану, який називається гніздова алопеція. При алопеції імунна система атакує волосяні фолікули, що призводить до втрати волосся на голові та інших частинах тіла.

Інші можливі причини випадіння волосся включають:

  • захворювання щитовидної залози, яке вражає деяких людей з діабетом і може сприяти втраті волосся;
  • побічні ефекти ліків від діабету.

Чи може діабет спричинити випадіння волосся? - 2 изображение

Чи є випадіння волосся внаслідок цукрового діабету оборотним станом?

Існує кілька сучасних методів лікування втрати волосся, проте більшість із них є тимчасовим рішенням, тобто вони ефективні тільки тоді, коли ви робите їх постійно.

Випадіння волосся при цукровому можна сповільнити або зупинити в деяких випадках. Найефективніший спосіб — підтримувати рівень цукру в крові в межах нормального діапазону та навчитися правильно справлятися зі стресом.

Поради щодо боротьби з випадінням волосся

Ось ще кілька способів компенсувати втрату волосся, пов'язану з діабетом:

Ліки

Якщо алопеція спричиняє випадіння волосся, лікар може призначити стероїдні препарати для зменшення запалення.

Дерматолог може порекомендувати препарат для місцевого застосування,який необхідно втирати в шкіру голови та інші ділянки, де випадає волосся.

Біотин

У людей з цукровим діабетом рівень біотину може бути дещо нижчим за рекомендований.

Біотин, також відомий як вітамін B7 або вітамін H, природним чином міститься в таких продуктах, як:

  • арахіс
  • мигдаль
  • батат
  • яйця
  • цибуля
  • зернові

Існують певні докази того, що вживання біотину може сповільнити випадіння волосся у людей з дефіцитом біотину. 

Рекомендована норма споживання для дорослих становить від 25 до 35 мкг біотину на день, але добавки зазвичай містять значно більшу кількість біотину.

Обов'язково порадьтеся з лікарем, яка кількість є безпечною для вас.

Фізичні вправи

Регулярні помірні фізичні навантаження можуть допомогти в управлінні діабетом. Це чудовий спосіб знизити рівень цукру в крові та стимулювати доставку кисню до кінцівок, включаючи шкіру голови.

Відмінні варіанти, які варто спробувати:

  • ходьба (скандинавська або звичайна)
  • плавання
  • йога

Слідкуйте за рівнем цукру в крові до, під час та після тренування та уникайте зневоднення. Порадьтеся з вашим лікарем або персональним тренером, перш ніж почати опановувати новий вид спорту. 

Коли необхідно звертатись до лікаря?

Поговоріть зі своїм лікарем, якщо у вас з'явилися будь-які тривожні симптоми діабету, включаючи втрату волосся. Особливо важливо повідомляти про випадіння волосся на руках і ногах, оскільки це може бути ознакою поганого кровотоку.

Якщо випадіння волосся пов'язане з лікуванням діабету, можливо, вам доведеться скоригувати ліки, дієту або спосіб життя. 

Як тільки контроль рівня цукру в крові покращиться, ви помітите зменшення випадіння волосся. 


Для деяких людей втрата волосся може бути складним випробуванням, але у вас є варіанти.

Поговоріть зі своїм лікарем, щоб дізнатися більше про те, що ви можете зробити, щоб контролювати втрату волосся. Він може порекомендувати скоригувати ваш план лікування діабету, приймати ліки або добавки від випадіння волосся або лікувати будь-які супутні захворювання, такі як захворювання щитовидної залози та стрес.

Читайте також:

Діабет кличе на допомогу! 10 сигналів організму при поганій компенсації

8 найкращих вітамінів та добавок для сухої шкіри

Догляд за шкірою в зимовий період. Особливості при діабеті

 

Ми в Instagram та Telegram  

Коментарі (1)

Ви не авторизовані

  • Злата Терещенко

    Корисна стаття, дякую! Моніторила статті про випадіння волосся, бо тема дуже актуальна для мене. Ще восени помітила значну втрату волосся, думала, що це сезонне. Але з часом ситуація тільки погіршилася. Тому вирішила змінити догляд. Обрала для себе косметику Орибе ефект став помітним практично одразу, якість волосся стала набагато кращою, випадіння практично припинилося. У цих засобів чудовий склад і можна підібрати під будь-яку проблему.