Чи доречно дарувати діабетичні подарунки людині з діабетом?

Сезон святкових покупок часто змушує замислитися над одвічним питанням: Як правильно дарувати подарунки, пов'язані з діабетом, людям, які живуть із цим захворюванням? Та чи повинен діабет взагалі враховуватися при виборі святкових подарунків?

Чи доречно дарувати діабетичні подарунки людині з діабетом? - изображение

Якщо ви спробуєте пошукати в Інтернеті «подарунки для людини з діабетом», ви отримаєте шквал пропозицій, типу органічні подарункові кошики, масажери для ніг і термошкарпетки, шоколадні цукерки без цукру, медичні браслети тощо. Деякі з найбільш дотепних речей — це маленька сумка-косметичка для діабет-приладдя з написом жирними літерами «все моє діабетичне лайно» або чашка для кави з написом «гордий власник марної підшлункової залози».

То за яких же обставин доречно дарувати святковий подарунок, пов'язаний з діабетом, людині з діабетом? Чи є різниця, хто дарує — людина з нормальним рівнем цукру або «товариш по службі»? Батьки чи однолітки? Як щодо віку одержувача подарунка? 


Щоб дізнатися про це серед нашої спільноти, ми розділили подарунки для людей з діабетом на чотири великі категорії:

  • медичні (CGM, глюкометр, витратні матеріали, діабет-аксесуари)
  • практичні (абонемент до спортзалу, смарт-годинник, кухонне приладдя)
  • веселі (футболка, сумка, кавова чашка з жартівливими діабет-написами)
  • солодощі без цукру

Потім ми звернулися до наших читачів та деяких друзів з діабетом за відгуками про те, як би вони відреагували на ці категорії подарунків.

Медичні подарунки для управління діабетом

Звичайно, людині з діа потрібно багато обладнання та ліків, щоб слідкувати за цукрами та підтримувати своє здоров'я. Діа-гаджети та розхідні до них коштують чимало. І іноді буває важко дозволити собі те, що дійсно потрібно. Але чи варто робити такий подарунок?

Ви завжди можете подарувати комусь необхідний медичний виріб, будь то інсулінова помпа, витратні матеріали для безперервного моніторингу рівня глюкози (CGM) або діабет-аксесуари, типу чохла для зберігання інсулінової шприц-ручки тощо.

Хоча це може бути не всім до вподоби, для декого — коробка з датчиками CGM під ялинкою була б все одно, що знайти Lexus з бантиком, припаркований на під'їзній доріжці. Отже, обставини, а також особистість відіграють тут не останню роль.

«Якби хтось з мого оточення подарував мені подарунок з цієї категорії, я була би вдячна!»

«Діабетичне обладнання не здається мені «подарунком». Я б почувався трохи зневаженим, якби хтось подарував мені щось подібне».

«Я була би приємно здивована такому подарунку».

Практичні Д-подарунки

Гаразд, а як щодо практичних подарунків, які не є специфічно медичними, але мають функціональну цінність у світі діабету? Наприклад, абонемент до спортзалу або смарт-годинник, або кухонне приладдя. Як вони сприймаються?

Практичні подарунки, можуть бути «ризикованою територією», незалежно від того, чи є у людини діабет чи ні. Спробуйте подарувати своїй дружині сковорідку на новий рік! (жарт)

Якщо ви даруєте практичні подарунки, пов'язані з діабетом, краще, щоб під ялинкою були й інші речі, не пов'язані з діабетом.

Тим не менш, такі функціональні подарунки можуть бути вдалим варіантом для людей з діабетом, але це, безумовно, залежить від конкретної людини.

«Практичні подарунки приємно отримувати, особливо якщо це щось, що я дійсно можу використати. Проблема полягає в тому, що люди часто вважають, що нам потрібно те, що нам насправді не потрібно:)».

Жартівливі та веселі подарунки для людини з діабетом

Немає кінця дотепним футболкам, шапкам, сумкам, нашивкам, значкам, кавовим чашкам, плакатам та підставкам із жартівливими написами на діабетичну тематику. Такі компанії, як Myabetic пропонують «гламурні» продукти, спрямовані на те, щоб зробити діабет, ну... веселим. 

Це мабуть єдина категорія подарунків, до яких відкриті майже всі люди з діа. Коментарі наших підписників також підтверджують це:

«Треба зберігати почуття гумору, інакше ми всі просто вибухнемо від стресу».

«Гумор є чесною грою, якщо об'єктом жарту є захворювання, а не людина, яка має це захворювання. Але треба бути впевненим, що почуття гумору у всіх однакове: гумор для однієї людини — це образа для іншої».

Солодощі без цукру

Цукерки без цукру здаються гарною ідеєю для людей з діабетом, доки ви їх не куштували! Це не тільки жахливо смакує (у переважній більшості), але й подарунок цукерок без цукру — це подарунок людини, яка нічого не знає про діабет: Люди з діабетом (мова йде про діабет 1 типу) можуть їсти звичайні цукерки!

«Найгіршим різдвяним подарунком, пов'язаним з ЦД, який я коли-небудь отримувала, були огидні діабетичні шоколадні батончики. Огидні та неїстівні!»

«Ми завжди можемо прийняти інсулін, щоб покрити вживання звичайних ласощів. Немає потреби в чомусь «без цукру», що не дуже смакує, викликає гази і все одно підвищує рівень цукру в крові».

Дійсно, ці так звані «діабетичні» ласощі часто наповнені хімічними речовинами, які змушують їх погано всмоктуватися в кишечнику, створюючи проблеми зі шлунком. 

Діабетичний подарунок для дитини

Незалежно від того, чи це медичний, практичний чи жартівливий Д-подарунок, наша відповідь однозначно «Ні!», коли мова йде про маленьких дітей.

Діти є діти. Для них свята — це ВЕЛИКЕ свято, і діабет, ймовірно, не є для них головною темою. Діти, як правило, хочуть отимати щось веселе, цікаве під ялинку. Їм подобаються речі, які отримують їхні друзі-однолітки. 

«Коли я був маленьким, мене завжди вважали найрозумнішим у сім'ї, і тому на дні народження та свята я завжди отримував у подарунок щось типу словників та енциклопедій. Це мене дуже розчаровувало. Я просто хотів іграшки, як всі інші діти».

Коли мова йде про маленьких дітей, краще за все, даруйте ті подарунки, які вони просять!


Якщо є якісь сумніви, найбезпечніший варіант — це робити подарунки своїм рідним та друзям з ЦД так, ніби у них взагалі немає діабету.

Більшість людей з діабетом хочуть, щоб спочатку ви бачили їхню особистість, і тільки там-десь-потім — їхній діабет. 

ГАРНИХ СВЯТ!

Читайте також:

Рецепти до святкового столу: КБЖВ пораховано
Як безпечно вживати алкоголь при діабеті? 7 головних правил
Різдвяне печиво: Готуємо з діабет-блогерами!

 

Ми в Instagram та Telegram