Черешня при діабеті: можна чи не можна?

Скільки, коли та у якому вигляді їсти черешню при діабеті для максимальної користі для здоров'я? Читайте у статті. 

Черешня при діабеті: можна чи не можна? - изображение

Американська діабетична асоціація (ADA) назвала ягоди суперпродуктом для людей з діабетом. Вони багаті на вітаміни, антиоксиданти, мінерали та клітковину, які сприяють загальному зміцненню здоров'я, а також можуть допомогти запобігти розвитку різних захворювань.


КБЖВ на 100 г черешні:

100 г ягід містить:⠀⠀⠀⠀ 

  • Калорійність — 50 ккал 
  • Білки — 0,4 г 
  • Жири — 1,1 г 
  • Вуглеводи — 11,5 г (приблизно 1,2 ХО) 

Чому черешня може бути корисна при діабеті?

Низький ГІ

Середній ГІ свіжої черешні = 25 (може коливатися від 22-30 в залежності від сорту), тобто низький. Це означає, що після вживання цієї ягоди рівень цукру в крові  підніматиметься повільно. Що добре при цукровому діабеті.

Низька калорійність

Черешня має відносно низьку калорійність: 100 г свіжої черешні містить 50 кКал. 

Антоціани

Антоціани — це природні сполуки, які забарвлюють овочі та фрукти у червоний, синій або фіолетовий кольори. Вони містяться у багатьох ягодах, зокрема черешні, вишні, чорниці тощо. Доведено, що антоціани здатні впливати на чутливість до інсуліну та підвищувати її.

Клітковина

Вживання продуктів, багатих на клітковину може допомогти підтримувати оптимальний рівень цукру в крові, а також корисне для роботи шлунково-кишкового тракту.

100 г черешні може похвалитися 1,4 г клітковини.

Чим корисна клітковина та як додати її до свого раціону?

Вітаміни та мінерали

Черешня багата вітамінами А, групи В, С, Е, К, РР та мікроелементами: калій, кальцій, кремній, магній, натрій, сера, фосфор, хлор, залізо, мідь, марганець, хром, цинк та інші.

  • Жовті сорти вважаються менш алергенними.  
  • Рожеві плоди містять більше вітаміну С.  
  • Бордові плоди — найкорисніші, але при цьому найбільш вуглеводні.

Черешня при діабеті: можна чи не можна? - 2 изображение

Як їсти черешню при діабеті?

Черешня може бути смачним і корисним перекусом (чи десертом). Але є кілька важливих моментів щодо її вживання при діабеті: скільки, коли та у якому вигляді.

Рекомендована норма черешні при цукровому діабеті, зокрема 2 типу — 150 г за раз (це приблизно 15 ягід), не більше 1 такої порції на день (звісно, з урахуванням показників ГК). При діабеті 1 типу — головне правильно підібрати дозування інсуліну, але також пам'ятайте про розмір порції.

Важливе правило харчування при діабеті — помірність у всьому.

В подальшому — обов'язково контроль цукрів (через 1-2 год.). Тільки це допоможе зі 100%-ймовірністю дізнатися, як ваш організм реагує на черешню. Адже ми всі різні, і по-різному можемо відреагувати на той самий продукт.

Ще одне важливе правило: коли краще їсти черешню? Рекомендовано вживати черешню у першій половині дня і після основного прийому їжі. В жодному разі не на голодний шлунок.

Їжте черешню у свіжому вигляді та краще відмовтеся від сиропів, компотів, варення, консервацій, через ймовірну велику кількість доданого цукру.

Не рекомендовано (з обережністю) вживати черешню: при захворюваннях ШКТ: гастриті, язві шлунку, підвищеній кислотності тощо.

Вибираємо черешню:

  • Ягоди мають бути пружними, гарними, глянцевими. Це говорить про їхню свіжість і соковитість. 
  • Купуйте ягоди тільки з черешками. 
  • Плодоніжки повинні бути зеленими і пружними, це вказує на свіжість ягід. 
  • Кислий запах ягід свідчить про початок процесу бродіння. Їсти такі плоди не можна!
  • На ягодах не повинно бути жодного нальоту, тріщин тощо.

Чешеня має багато переваг для здоров'я людини з діабетом. До того ж вона смачна! Дотримуйтесь наших рекомендацій по вживанню цієї ягоди та обов'язково стежте за цукрами до та через 1-2 години після їжі.

Читайте також:

Найкорисніші ягоди при діабеті

Таблиці ГІ та харчова цінність продуктів: ЯГОДИ

Вишні при діабеті: можна чи не можна?

 

Ми в Instagram та Telegram