Bexagliflozin: FDA схвалило новий препарат для дорослих з діабетом 2 типу

Управління з санітарного надзору за якістю харчових продуктів і медикаментів (FDA) схвалило бексагліфлозин (Brenzavvy, TheracosBio) для лікування дорослих пацієнтів з діабетом 2 типу.

Bexagliflozin: FDA схвалило новий препарат для дорослих з діабетом 2 типу - изображение

Бексагліфозин (Brenzavvy, TheracosBio) — пероральний інгібітор натрій-глюкозного котранспортера 2 (SGLT2) — випускається у формі таблеток і показаний у дозі 20 мг один раз на добу як доповнення до дієти та фізичних вправ для покращення контролю глікемії у дорослих пацієнтів з цукровим діабетом 2 типу (але не з діабетом 1 типу!), з розрахунковою швидкістю клубочкової фільтрації (рШКФ) > 30 мл/хв/1.73 м².

Інгібітори SGLT2 — це клас рецептурних препаратів, які знижують рівень цукру в крові, змушуючи нирки виводити цукор з організму через сечу. 

У клінічних дослідженнях прийняли участь більше ніж 5000 пацієнтів, понад 300 з них мали захворювання нирок 3 стадії.

Третя фаза досліджень показала, що препарат значно знижував рівень глікованого гемоглобіну (HbA1c) і глюкози в крові натще протягом 24 тижнів як монотерапія або як доповнення до метформіну та інших цукрознижувальних препаратів і комбінацій.

Хоча він не схвалений для зниження ваги або артеріального тиску (АТ), в клінічній програмі спостерігалося помірне зниження як ваги, так і систолічного артеріального тиску.

Дослідження підтвердили також ефективність та безпечність препарату для пацієнтів з високим серцево-судинним ризиком.

ВАЖЛИВО: Бексагліфлозин не показаний для лікування діабету 2 типу у пацієнтів з термінальною стадією ниркової недостатності або які перебувають на діалізі.

Цікаво, що бексагліфлозин був схвалений FDA для лікування діабету у котів у грудні 2022 як перший пероральний препарат для тварин, що покращує контроль глікемії у здорових котів з діабетом, які раніше не отримували інсулін.


***Джерела: fda.gov, medscape.com

Читайте також:

Метформін може бути неефективним для деяких пацієнтів з ЦД2. Нові дані

Tirzepatide: Як працює новий препарат для лікування діабету 2 типу

Як знизити рівень цукру в крові? 5 простих способів

 

Ми в Instagram та Telegram  

Читайте схожі матеріали