Abbott відкликав більше 4 млн. рідерів FreeStyle Libre. Що сталося?

Деякі користувачі Libre повідомили, що батарея їхніх рідерів роздулася, перегрілася, або навіть іскрилася чи загорілася. У відповідь на це компанія Abbott зробила  найсерйозніший тип відкликання, який використовується лише тоді, коли пристрої можуть спричинити серйозні травми або смерть.

Детальніше про це і про те, як безпечно використовувати рідер FreeStyle Libre — читайте далі.

Abbott відкликав більше 4 млн. рідерів FreeStyle Libre. Що сталося? - изображение

Компанія Abbott зробила відкликання класу I, яке використовується, коли існує ризик серйозної травми або смерті, для своїх систем моніторингу глюкози FreeStyle Libre, Libre 14-day та Libre 2 Flash. Відкликання стосується всіх серійних номерів зчитувачів, розповсюджених у США з листопада 2017 по лютий 2023, загалом більше 4 млн. пристроїв.

Відкликання пов'язане з потенційним перегрівом, іскроутворенням або пожежею, які можуть статися, якщо зчитувачі заряджати за допомогою адаптерів або USB-кабелів інших виробників, а також у разі їх пошкодження або потрапляння на них рідини.

USB-кабелі та адаптери живлення компанії Abbott обмежують струм для безпечного заряджання акумулятора, тоді як кабелі та адаптери сторонніх виробників можуть подавати значно більшу потужність, що підвищує ризик виникнення пожежі.

Компанія Abbott повідомила про 206 інцидентів, пов'язаних з цією проблемою, включаючи щонайменше сім пожеж і одну травму, але без смертельних випадків.

FDA радить людям припинити використання систем моніторингу глюкози FreeStyle і перейти на резервний метод, якщо у них немає USB-кабелю та адаптера живлення від Abbott, або якщо зчитувач виглядає пошкодженим, потрісканим або роздутим. Крім того, якщо зчитувач помітно набрякнув, став занадто гарячим, щоб його можна було тримати в руках, або якщо він більше не може тримати заряд, необхідно перейти на резервне джерело живлення.

Це відкликання стосується лише тих, хто користується зовнішнім пристроєм для зчитування, а не тих, хто використовує свій смартфон.

Як безпечно заряджати та використовувати рідер

У рідері FreeStyle Libre використовуються літій-іонні акумулятори, які також використовуються у мобільних телефонах та багатьох інших портативних електронних пристроях. Ці батареї можуть набухати, витікати або перегріватися, а також можуть становити небезпеку пожежі, якщо їх неправильно зберігати та заряджати. Щоб уникнути потенційного перегріву та/або пожежі, компанія Abbott рекомендує дотримуватися наступних правил:

  1. Заряджайте акумулятор сканера лише за допомогою USB-кабелю та адаптера (зарядного пристрою) Abbott. Заряджання сканера за допомогою адаптерів або USB-кабелів інших виробників може призвести до вищезазначених проблем.
  2. Не піддавайте сканер, адаптер живлення або жовтий USB-кабель впливу води або інших рідин.
  3. Зберігайте зчитувач за температури від -20 °С до 60 °С.
  4. Не кладіть пристрій у воду або інші рідини.
  5. Уникайте потрапляння пилу, бруду, крові, контрольного розчину, води, відбілювача або будь-якої іншої речовини на порт USB.

Якщо ви використовуєте рідер системи FreeStyle Libre, дотримуйтеся цих порад, щоби мінімізувати ризик пожежі або травмування і продовжувати безпечно та ефективно контролювати рівень глюкози. 

 

***Джерела: diatribe.org, fda.gov


Читайте також:

Встановлення сенсора FreeStyle Libre: ЛАЙФХАКИ

Дозвіл FDA розширює технологічні можливості для лікування діабету

FreeStyle Libre 3: Що потрібно знати про сенсор нового покоління

 

Ми в Instagram та Telegram

Коментарі (1)

Ви не авторизовані

  • Denis Ponkratov

    An incorrect link to this news was published in the telegram channel. Comments are disabled there, so I'm writing here. Please correct.