8 найкращих вітамінів та добавок для сухої шкіри

Сухість шкіри може бути викликана рядом факторів, включаючи дефіцит макро- та мікроелементів.

Ось 8 вітамінів і добавок, які можуть допомогти у боротьбі із цією неприємною проблемою.

8 найкращих вітамінів та добавок для сухої шкіри - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


УВАГА! Обов'язково обговоріть використання будь-яких добавок і вітамінів зі своїм лікарем. 

Вітамін D

Вітамін D — це жиророзчинний вітамін, який має важливе значення для багатьох аспектів здоров'я, зокрема, здоров'я шкіри.

Кератиноцити — клітини, що складають більшу частину епідермісу — єдині клітини в організмі, які можуть утворювати вітамін D з його попередника 7-дегідрохолестерину (7-ДХС) і перетворювати його у форму, яку може використовувати організм (Джерело).

Вітамін D відіграє невід'ємну роль у бар'єрній функції шкіри та рості клітин шкіри, а також у підтримці імунної системи шкіри, яка діє як перша лінія захисту від шкідливих патогенів (Джерело).

Деякі дослідження показали, що низький рівень вітаміну D в крові пов'язаний із шкірними захворюваннями, включаючи екзему та псоріаз — обидва ці захворювання можуть спричинити сухість шкіри (Джерело).

Крім того, було доведено взаємозв'язок між вітаміном D та вологістю шкіри.

Дослідження за участю 83 жінок показало, що ті, хто мав низький рівень вітаміну D, мали нижчий середній показник вологості шкіри, ніж учасниці з нормальним рівнем вітаміну D. І що зі збільшенням рівня вітаміну D в крові вміст вологи в шкірі також збільшувався (Джерело).

Колаген 

Колаген є найпоширенішим білком у вашому організмі і становить 75% сухої ваги вашої шкіри (Джерело).

Деякі дослідження показали, що прийом добавок на основі колагену може мати ряд переваг для вашої шкіри, включаючи зменшення глибини зморшок і підвищення рівня зволоженості шкіри (Джерело).

Огляд 11 досліджень 2019 року показав, що прийом 2,5-10 грамів пероральних добавок колагену в день протягом 4-24 тижнів підвищує зволоженість шкіри і лікує ксероз, медичний термін для позначення сухості шкіри (Джерело).

Вітамін С 

Вітамін С діє як потужний антиоксидант, що захищає шкіру, і необхідний для вироблення колагену (Джерело).

Насправді, шкіра містить дуже високий рівень вітаміну С: до 64 мг вітаміну С на 100 грамів епідермального шару шкіри (Джерело).

Не дивно, що підвищення рівня вітаміну С в раціоні харчування за допомогою добавок може поліпшити стан здоров'я шкіри, включаючи зволоженність.

Деякі дослідження показали, що вітамін С може посилити бар'єрну функцію шкіри і допомогти зменшити втрату води (Джерело).

Риб'ячий жир

Риб'ячий жир добре відомий своїми властивостями, що сприяють здоров'ю шкіри.

Він містить докозагексаєнову кислоту (ДГК) та ейкозапентаєнову кислоту (ЕПК), дві незамінні жирні кислоти, які мають потужні протизапальні та загоювальні властивості і, як було доведено, є корисними для підтримання здоров'я вашої шкіри (Джерело).

Дієтичні добавки з риб'ячим жиром можуть допомогти підвищити гідратацію шкіри і поліпшити жирнокислотний бар'єр шкіри, що допомагає підтримувати необхідний рівень зволоження шкіри.

Пробіотики

Дослідження показало, що додавання до раціону продуктів або добавок, що містять бактерії Lactobacillus plantarum покращувало бар'єрну функцію шкіри та зволоження шкіри через 8 тижнів (Джерело).

Гіалуронова кислота

Гіалуронова кислота часто використовується місцево для поліпшення зволоження шкіри, але деякі дослідження показали, що прийом цієї сполуки в поєднанні з іншими поживними речовинами може значно підвищити рівень зволоження шкіри (Джерело).

Алое вера

Дослідження, проведене за участю 64 жінок, показало, що прийом жирних кислот, отриманих з алое вера, протягом 12 тижнів значно покращив зволоженість і еластичність шкіри, в порівнянні з плацебо (Джерело).

Кераміди

Кераміди — це жирові молекули, які є важливими компонентами здорової шкіри. Деякі дослідження показали, що добавки з керамідами можуть допомогти в лікуванні сухості та підвищити рівень зволоження шкіри (Джерело).


Хоча прийом певних добавок може допомогти поліпшити стан сухої шкіри, існують й інші фактори, що можуть сприяти сухості шкіри, і їх слід враховувати. Наприклад, зневоднення, незбалансоване харчування, високий рівень цукру в крові, алергічна реакція, гіпотиреоз тощо.

Тому важливо поговорити зі своїм лікарем, якщо ви відчуваєте значну сухість і подразнення шкіри, щоб виключити більш серйозні причини.

Читайте також:

11 порад, як запобігти сухості шкіри взимку

Особливості догляду за стопами взимку

Догляд за шкірою в зимовий період. Особливості при діабеті

 

Ми в Instagram та Telegram

САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я!