6 способів покращити контроль рівня цукру при діабеті

Способи досягнення хорошого контролю діабету в кожної людини різні, але існують й загальні рекомендації, дотримуючись яких можна максимально наблизитися до цільових показників рівня глюкози в крові.

6 способів покращити контроль рівня цукру при діабеті - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Дотримуйтеся режиму харчування

Якщо ви не їсте протягом кількох годин, організм забезпечує себе енергією за допомогою вивільнення запасів глюкози з печінки. Для попередження гіперглікемії достатньо з'їсти що-небудь із невеликим вмістом вуглеводів, що сигналізує печінці про припинення постачання глюкози. Пропуски прийомів їжі можуть призвести до переїдання і, як наслідок, набору зайвої ваги. 

Час їсти? Чому час має значення для прийому їжі при діабеті

Додавайте до раціону джерела корисних (складних) вуглеводів

Люди з діабетом, які обмежують вживання вуглеводів, мають постійне відчуття голоду, водночас рівень ліпідів і глюкози в їхній крові не покращується. Нормалізація ліпідів крові та усунення відчуття голоду відбувається за умови включення оптимальної кількості корисних (складних) вуглеводів у раціон і збалансованого підходу до планування харчування.

Скільки вуглеводів на день потрібно людині з діабетом?

Пийте достатньо води протягом дня

Вона не містить калорій і поповнює нестачу рідини. Це особливо важливо за підвищеного рівня цукру в крові, який є причиною частого сечовипускання при діабеті. Випиваючи достатню кількість води, ви попереджаєте зневоднення.

Підбирайте цукрознижувальні ліки та дози разом з ендокринологом

Якщо ваш рівень глюкози в крові постійно підвищений, проконсультуйтеся зі своїм ендокринологом. Лікар допоможе встановити причину, підбере дозу препарату або додасть ще один. Потреба в інсуліні з часом може змінюватися. Якщо причиною підвищеного рівня цукру в крові є переїдання чи малорухливий спосіб життя, почніть працювати над собою, але в жодному разі не змінюйте препарат або дози, не поговоривши зі своїм лікарем.

Добре висипайтеся (не менше 8 годин)

Нестача або погана якість сну порушує гормональний баланс і може проявлятися підвищенням апетиту, рівня цукру в крові та набором зайвої ваги. Дослідження показали, що порушення режиму сну може викликати резистентність до інсуліну, психічні розлади і загалом значно ускладнює лікування діабету.

Як діабет впливає на сон і що з цим робити?

Тренуйтеся, щоб поліпшити чутливість до інсуліну

Фізична активність так само важлива для контролю діабету, як сон та здорове харчування. Намагайтеся приділяти активності кожну вільну хвилину: пройдіться під час обідньої перерви, піднімайтеся сходами, а не ліфтом, намагайтеся не бути пасивним навіть в умовах дефіциту часу. І пам'ятайте: кожна хвилина тренування — це крок до поліпшення чутливості до інсуліну.


Читайте також:

Три головні показники для успішної компенсації діабету

20 причин стрибків цукру: що може несподівано підвищити і знизити рівень глюкози в крові?

Високий цукор довго не сколюється: 10 можливих причин

 

Ми в Instagram та Telegram