10 причин відвідати кардіолога

Навіть якщо серце не болить, візит до кардіолога необхідний. І ось навіщо.

10 причин відвідати кардіолога - изображение

Автор цієї статті — Віра Горбачова, к.м.н., кардіологиня, завідувачка діагностичного відділу ДНУ «Центр інноваційних медичних технологій НАН України».

Instagram: @dr.vira_gorbachova


1. Після 25-30 років необхідно:  

  • перевірити холестерин і його фракції (здати ліпідограму крові)  
  • здати ліпопротеїн (а) — раз у житті кожному рекомендовано

Ці показники допоможуть визначити ризик розвитку серцево-судинних подій атеросклеротичного генезу (найчастіші з них — інсульт/інфаркт).

2. Щоби зрозуміти, що показує ця сама ліпідограма, враховуючи ваші індивідуальні дані: які фактори ризику, чи можна на них вплинути, який подальший план дій (дообстеження, спостереження, як часто, початок терапії тощо).

3. Обговорити (або дізнатися) свої цифри артеріального тиску. Адже підвищений артеріальний тиск (АТ), як і підвищений холестерин, можуть абсолютно ніяк не відчуватися і спочатку нічим не проявлятися. Високий нормальний АТ (135-139/80-89 мм рт.ст.) має бути записано в медичній картці — він потребує контролю.⠀

4. Дізнатися про заходи модифікації способу життя, які допоможуть знизити / нормалізувати тиск, холестерин і, відповідно, серцево-судинний ризик, а які — ні. Чи потрібні вітаміни, чи доцільна Омега-3 для серця тощо.

5. Якщо ви палите — вам обов'язкова консультація кардіолога! Паління може призвести до проблем із серцем навіть в молодому віці (без спадковості, без високого холестерину і тиску, без ожиріння тощо). Лікар запропонує методи відмови від небезпечної звички.

6. Якщо ви хропите із зупинками дихання уві сні — це серйозний ризик для серця і судин (синдром обструктивного апное сну). Лікар видасть вам направлення на полісомнографію (дослідження сну).

7. Дізнатися, що регулярні фізичні навантаження сприяють зниженню холестерину, тривожності, підвищують стресостійкість, нормалізують артеріальний тиск, захищають стінки артерій від холестеринових бляшок (за допомогою вироблення оксиду азоту).

8. Якщо об'єм вашої талії перевищує: 80 см у жінки, 94 см у чоловіка — вам також до кардіолога. Жирок у зоні живота виробляє субстанції, які сприяють процесам атерогенезу — відкладенню холестерину в стінки судин. А ось жирок у зоні стегон абсолютно нешкідливий.

9. Якщо препарати від холестерину призначені курсом — це некоректно. Тільки довічно! І тільки, якщо дійсно необхідно. І якщо Омега-3 призначена «від холестерину», або аспірин «за віком» — це також некоректно. І навіть просто «профілактичний» калій, мілдронат, інші метаболіки — це... Ну ви зрозуміли.

10. Щоб кардіолог виключив органічну патологію серця (проблему з м'язом і оболонками серця або клапанами) і заспокоїв, що скарги ваші не «від серця».


Читайте також:

Справи сердечні: 10 рекомендацій від кардіолога людині з діабетом

Ускладнення діабету: хвороби серця

Продукти, що знижують рівень холестерину

 

Ми в Instagram та Telegram