10 порад, як впоратися зі стресом, пов'язаним з діабетом

Керувати діабетом може бути важко. Іноді ви можете почуватися пригніченими. Діабет означає, що вам потрібно часто перевіряти рівень цукру в крові, вибирати здорову їжу, бути фізично активними, не забувати приймати ліки та приймати інші правильні рішення щодо свого здоров'я кілька разів на день. Крім того, ви можете турбуватися про низький або високий рівень цукру в крові, здорожчання ліків і засобів для контролю ЦД та розвиток ускладнень, пов'язаних з діабетом.

Коли вам здається, що з усім цим не впоратися, у вас може виникнути так званий діабетичний дистрес. Це коли через занепокоєння, розчарування, гнів і вигорання вам важко піклуватися про себе і відповідати щоденним «викликам», пов'язаним з діабетом.

10 порад, як впоратися зі стресом, пов'язаним з діабетом - изображение

Хороша новина полягає в тому, що є речі, які ви можете зробити, щоб впоратися з дистресом і керувати діабетом. Ось кілька порад, які можуть допомогти.


Зверніть увагу на свої почуття

Майже кожна людина час від часу відчуває розчарування або стрес. Діабет може посилити ці відчуття і змусити вас почуватися пригніченими. Якщо ви відчуваєте розчарування, втому та нездатність приймати рішення щодо лікування діабету протягом тривалого проміжку часу (більше 1-2 тижнів), це може свідчити про те, що вам потрібна допомога, щоб впоратися з діабетом і почуватися краще.

Поговоріть зі своїм ендокринологом або сімейним лікарем про те, як ви почуваєтеся

Вони можуть допомогти вам вирішити проблеми, пов'язані з контролем діабету та порадити звернутися за допомогою до інших спеціалістів (наприклад, до психолога).

Не приховуйте свій діабет!

Поговоріть зі своїм лікарем чи психологом про негативну реакцію інших людей на ваш діабет. Вони можуть допомогти вам впоратися з відчуттям, що інші засуджують вас через діабет. Важливо не відчувати, що ви повинні приховувати свій діабет від інших людей.

Дізнайтеся про програми допомоги людям з діабетом

Дізнайтеся у свого лікаря, чи можете ви отримати допомогу на ліки та засоби для лікування та контролю ЦД, якщо вас турбує їхня вартість. Можливо у вашій країні/місті існують програми, які допомагають людям з діабетом отримувати інсулін, інші ліки від діабету та витратні матеріали.

Поговоріть зі своєю сім'єю та друзями

Розкажіть найближчим, що ви відчуваєте через діабет. Будьте чесними. Просто розповісти іншим про те, що ви відчуваєте, допомагає зняти частину стресу.

Дозвольте близьким допомагати вам піклуватися про ваш діабет

Найближчі люди можуть допомогти вам різними способами. Вони можуть нагадувати вам про прийом ліків, допомагати контролювати рівень цукру в крові, разом з вами займатися фізичною активністю та готувати здорову їжу. Вони також можуть дізнатися більше про діабет і піти з вами на зустріч із лікарем. Попросіть своїх близьких допомагати вам з діабетом корисними для вас способами.

Спілкуйтеся з іншими людьми з діабетом

Інші люди з діабетом, як ніхто інший, розуміють, через що ви проходите. Запитайте їх, як вони справляються з діабетом і що працює для них. Вони також можуть допомогти вам почуватися менш самотнім і пригніченим. Шукайте групи підтримки людей з діабетом та діабет-спільноти в Інтернеті.

Робіть щось одне за раз

Коли ви думаєте про все, що вам потрібно зробити, щоб контролювати діабет, це може здатися непосильним. Щоб впоратися зі стресом, пов'язаним з діабетом, складіть список усіх завдань, які ви маєте виконувати щодня, щоб подбати про себе. Намагайтеся працювати над кожним завданням окремо, по черзі.

Не поспішайте

Працюючи над своїми цілями, наприклад, над збільшенням фізичної активності, робіть це поступово. Вам не обов'язково досягати поставлених цілей негайно. Наприклад, ваша мета в тому, щоб ходити пішки по 10 хвилин тричі на день кожен день тижня. Почніть з прогулянок двічі на день або через день.

Знайдіть час на те, що вам подобається

Дайте собі перерву! Виділіть час у своєму дні, щоб зробити те, що ви дійсно любите. Це може бути дзвінок другу, прогулянка на свіжому повітрі, читання книги або робота над цікавим проектом.


Пам'ятайте, що важливо звертати увагу на свої почуття. Якщо ви помітили, що відчуваєте розчарування, втому та нездатність приймати рішення щодо лікування діабету, вживайте заходів. Розкажіть про це своїй родині, друзям та своєму лікарю. Вони можуть допомогти вам отримати необхідну підтримку.

Читайте також:

Як депресія та тривожність впливають на контроль діабету?

Відчуття постійної втоми при діабеті. Чому воно виникає і як з ним боротися?

Високий цукор довго не сколюється: 10 можливих причин

 

Ми в Instagram та Telegram