10 несподіваних речей, які можуть вплинути на рівень цукру в крові

Як би ретельно ви не контролювали свій діабет, існує безліч факторів (про деякі ви навіть не могли б подумати), що можуть вплинути на ваш рівень цукру в крові. Щоб уникнути прикрих підйомів і спадів, які виникають у результаті корекції, пропонуємо кілька поширених речей, що можуть збити вас з пантелику.

10 несподіваних речей, які можуть вплинути на рівень цукру в крові - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Ось кілька несподіваних тригерів, які можуть призвести до різких перепадів рівня цукру в крові:

1 — Високі температури

Вплив високих температур (у лазні, гарячій ванні або надмірна спека влітку) може спричинити розширення кровоносних судин, що прискорює всмоктування інсуліну і може призвести до низького рівня цукру в крові.

2 — Недосипання

Хронічне недосипання пов'язане з підвищеним ризиком багатьох захворювань, зокрема ожирінням, діабетом 2 типу, серцево-судинними захворюваннями, підвищеним стресом тощо. 

Достатня кількість сну особливо важлива для людей, які живуть із цукровим діабетом, оскільки порушення сну може викликати резистентність до інсуліну (Джерело).

Як діабет впливає на сон і що з цим робити?

3 — Кава

Внаслідок впливу кофеїну деякі люди після кави стикаються з підвищеним або, навпаки, зниженим рівнем цукру в крові. Це може бути пов'язано із різною чутливістю до кофеїну.

4 — Штучні підсолоджувачі

Декілька досліджень наразі показують, що штучні підсолоджувачі також можуть підвищувати рівень глюкози в крові (ГК), хоча потрібні додаткові докази.

5 — Феномен ранкової зорі 

Багато людей стикаються зі сплесками гормонів на початку дня, незалежно від того, хворіють вони на діабет чи ні. Але для людей з діабетом, зокрема 1 типу, це означає, що рівень цукру в крові може різко підвищитися.

Високий рівень цукру вранці: чому виникає і що з цим робити?

6 — Назальні спреї

Деякі назальні спреї можуть містити хімічні речовини, які змушують печінку виділяти більше цукру в кров, що призводить до підвищення рівня глікемії.

7 — Пропуск сніданку

Намагайтеся не пропускати ранкового прийому їжі, оскільки це, безумовно, може вплинути на рівень глікемії протягом решти дня.

10 корисних продуктів для сніданку

8 — Захворювання ясен

Це потенційна причина підвищення рівня глікемії, а також поширене ускладнення діабету. Деякі клінічні дослідження припускають наявність взаємозв'язку між лікуванням захворювань ясен і кращим контролем глікемії (Джерело).

9 — Час доби

Помічали, що із плином дня контролювати рівень цукру в крові стає все важче і важче? Це може бути пов'язано з тим, що ваша чутливість до інсуліну змінюється в залежності від часу доби.

10 — Зневоднення

Пийте достатньо звичайної питної води! Нестача води в організмі може легко призвести до високих показників глікемії, оскільки кількість цукру в організмі стає більш концентрованою.


Будьте напоготові щодо інших можливих змінних, які можуть спричинити різкі коливання рівня цукру в крові. Коли ви вживаєте нову їжу або виконуєте нові вправи, будьте пильними і перевіряйте рівень цукру до і після, щоб побачити реакцію вашого організму.

Читайте також:

Як знизити рівень цукру в крові? 5 простих способів

Чому цукор не реагує на підколювання інсуліну: 6 ГОЛОВНИХ ПРИЧИН

Як стрес впливає на ваше тіло? 16 цікавих фактів

 

Ми в Instagram та Telegram