Як робити ін'єкцію інсуліну: Покрокова інструкція

Техніка введення інсуліну — це перше, чого вчать пацієнтів після виявлення в них цукрового діабету. Процедура нескладна, але вимагає базових навичок і розуміння процесу.

Слідуйте цим простим крокам для безпечної та ефективної ін'єкції інсуліну.

Як робити ін'єкцію інсуліну: Покрокова інструкція - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Підшкірна ін'єкція необхідна для доставки інсуліну в шар жиру під шкірою, оскільки організм розщеплює інсулін за допомогою травних ферментів. Потім інсулін поступово всмоктується в кров, звідки він потрапляє до всіх клітин організму.

Перед тим, як набрати інсулін у шприц, ви повинні зробити наступне:

1. Підготуйте необхідне приладдя

Вимийте руки, візьміть нову голку та ампулу з інсуліном (або шприц-ручку). Переконайтеся, що збираєтеся вколоти потрібний тип інсуліну, що він свіжий і не містить частинок. Інсулін також може знадобитися акуратно перемішат (НПХ-інсулін/комбінований інсулін).

2. Наберіть інсулін у шприц

Зніміть ковпачок голки та відтягніть поршень назад до потрібної глибини, яка відповідає необхідній дозі. Після введення голки через гумовий ковпачок флакона натисніть на поршень. Переверніть флакон і шприц догори дном, тримаючи голку у флаконі. Щоб набрати потрібну дозу, потягніть за поршень.

При виконанні ін'єкції інсуліну шприц-ручкою необхідно накрутити нову голку, звести механізм дозованої подачі на певну дозу, зняти ковпачок з голки. 

3. Приберіть бульбашки повітря з інсуліну

Перед тим, як вийняти голку, слід оглянути шприц на наявність бульбашок. Якщо бульбашки є, постукайте по боковій стінці шприца, доки бульбашки не піднімуться догори. Після того, як шприц набрав потрібну дозу, за допомогою поршня виштовхніть бульбашки назовні.

Також перед ін'єкцією рекомендується випускати 1-2 ОД інсуліну, щоб видалити повітря, якщо воно там є.

Як прибрати бульбашки повітря з інсуліну?

Тепер ви готові до введення інсуліну. 

4. Оберіть місце ін'єкції

Будь-яка ін'єкція передбачає певні місця, рекомендовані для її ефективного і безпечного проведення. Укол інсуліну не можна віднести ні до внутрішньом'язового, ні до внутрішньошкірного типу введення. Активна речовина повинна бути доставлена в підшкірно-жирову клітковину. При потраплянні інсуліну в м'язову тканину його дія непередбачувана, а відчуття під час ін'єкції болючі. Тому укол не можна ставити куди завгодно — він просто не спрацює!

Довгий (базальний) інсулін зазвичай вводять у стегна, щоб забезпечити плавне повільне всмоктування препарату; інсуліни швидкої дії — у живіт.

Не забувайте змінювати місце ін'єкції, аби уникнути ліподістрофії.

5. Продизенфікуйте місце ін'єкції

Зону ін'єкції слід протерти спиртовою серветкою. На цьому етапі важливо знати, що спирт руйнує інсулін. При обробці шкіри цим засобом необхідно дочекатися його повного випаровування, після чого приступати до процедури.

6. Сформуйте шкірну складку

Щоб сфорувати шкірну складку, затисніть шкіру та жирову клітковину між великим і вказівним пальцями. Коли потрібно формувати шкірну складку читайте ТУТ.

7. Введіть голку

На цьому етапі голку потрібно швидко ввести в шкірну складку (у місце ін'єкції). Можете розслабитися і відпустити шкіру, коли голка буде введена.

8. Введіть інсулін

Після введення голки повільно натисніть на поршень (кнопку введення шприц-ручки), щоб ввести необхідну кількість інсуліну. Після введення дози слід залишити голку в шкірі на 5-10 секунд.

9. Вийміть голку

Щоб запобігти витіканню інсуліну, витягуйте голку, злегка притиснувши пальцем місце ін'єкції. Не розтирайте місце ін'єкції.

10. Утилізуйте голку правильним способом

Після використання голку слід покласти в контейнер для гострих предметів або в інше безпечне місце. Медичні відходи необхідно утилізувати відповідно до вимог місцевої санітарної служби.

ВАЖЛИВО: Стерильні одноразові голки для шприц-ручок створені для одноразового використання. При повторному застосуванні одноразових голок ін'єкції можуть бути болючішими, призводити до розвитку ліпогіпертрофії та погіршення глікемічного контролю (блок просвіту голки, потрапляння повітря в картридж, витікання інсуліну).


Читайте також:

Правила підбору голки для шприц-ручки

Як прибрати бульбашки повітря з інсуліну?

ЯК ПОЗБУТИСЯ «ШИШОК» ПІСЛЯ ІН'ЄКЦІЙ?

 

Ми в Instagram та Telegram