П'ять найкращих дієт при діабеті

Нещодавно видання U.S. News & World Report опублікувало список найкращих дієт для людей з діабетом на 2023 рік. Дізнайтеся, які дієти увійшли до списку, а також переваги та недоліки кожної з них.

П'ять найкращих дієт при діабеті - изображение

У п'ятірку найкращих дієт для людей з діабетом увійшли такі дієти, як DASH, Середземноморська, Флекситаріанська, Орніш та MIND. 

Дізнаємося детальніше про кожну з них.


DASH

Дієта DASH, що розшифровується як «Дієтичні підходи до зупинки гіпертонії» (Dietary Approaches to Stop Hypertension), робить акцент на вживанні фруктів, овочів, цільнозернових продуктів, нежирних білків і молочних продуктів з низьким вмістом жиру, водночас виключаючи з раціону червоне м'ясо, сіль, цукор і насичені жири. 

Харчування за схемою DASH націлене на отримання багатого на поживні речовини раціону з високим вмістом калію, кальцію, магнію, клітковини та білка. Американська асоціація діабету опублікувала консенсус-доповідь про ефективність схеми харчування DASH для людей з діабетом.

Переваги DASH

Окрім сприяння контролю артеріального тиску, така модель харчування покращує резистентність до інсуліну, сприяє зниженню ваги, загального холестерину та холестерину ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ). Дієта DASH також має переваги для серцево-судинної системи, подібні до Середземноморської дієти (Див. далі).

Недоліки DASH

Однією з проблем DASH є те, що понад 50% калорій в ній надходить з вуглеводів, що може бути занадто багато для деяких людей з діабетом.  

Також необхідно обмежити споживання натрію до 2300 мг на добу (менше 1 чайної ложки кухонної солі). Дотримуватися DASH може бути важко через брак смаку в їжі.

Середземноморська дієта

Середземноморська дієта передбачає споживання великої кількості овочів, фруктів, бобових, бобів, горіхів і насіння; цільного зерна, оливкової олії першого віджиму як основного джерела жирів; помірної кількості риби, багатої на Омега-3 жирні кислоти, наприклад, лосося або тунця, а також сиру і йогурту з мінімальним споживанням червоного м'яса або взагалі без нього. Солодощі слід вживати помірно або взагалі виключити з раціону.

Переваги Середземноморської дієти

Дослідження показали, що Середземноморська дієта може покращити чутливість до інсуліну, допомогти регулювати рівень цукру в крові та знизити рівень A1C, а також зменшити ризик розвитку цукрового діабету 2 типу, і середземноморська дієта була схвалена відомими організаціями охорони здоров'я, включаючи Американську асоціацію серця (AHA) та Американську діабетичну асоціацію (ADA).

Більше того, Середземноморська дієта є більш гнучкою, тобто її можна адаптувати до різних культурних традицій та харчових уподобань.

Недоліки Середземноморської дієти

Одним з недоліків Середземноморської дієти є її вартість. Адже такі продукти, як оливкова олія, риба, горіхи — не з дешевих.

Людям з діабетом, які дотримуються Середземноморської дієти, також слід пам'ятати про вміст вуглеводів (оскільки ця дієта передбачає вживання фруктів, овочів і цільнозернових продуктів), та дотримуватися свого плану харчування і цукрознижувальної терапії.

Флекситаріанська дієта

Флекситаріанство — це щось середнє між веганством і вегетаріанством, але з можливістю вживати продукти тваринного походження в обмеженій кількості.

Вона включає три етапи:

  • Перший етап передбачає обмеження вживання м'яса до 2 днів на тиждень, не більше 0,8 кг м'яса на тиждень.
  • Другий етап полягає у споживанні більшої кількості рослинної їжі, дозволено вживати яйця та молочні продукти 3-4 рази на тиждень, і не більше 0,5 кг м'яса щотижня.
  • Третій етап обмежує споживання м'яса до 0,25 кг на тиждень. Більшість продуктів харчування — це рослини, горіхи, насіння, цільні зерна, бобові, фрукти та овочі.

Переваги Флекситаріанської дієти

Флекситаріанська модель харчування передбачає споживання більшої кількості рослинної їжі як основи раціону, з меншим акцентом на споживанні м'яса, що є більш здоровішим з точки зору вмісту насичених жирів. 

Рослинні дієти, як Флексітаріанська дієта, багаті на клітковину, антиоксиданти, магній та інші поживні речовини, які допомагають у профілактиці та лікуванні хронічних захворювань, таких як хвороби серця, рак і діабет. 

Недоліки Флекситаріанської дієти

У Флекситаріанській дієті не передбачено чітких обмежень на споживання молочних продуктів та яєць (як на м'ясо), тому люди, які дотримуються цієї дієти, можуть не знати, скільки цих продуктів їм слід споживати.

Дієта Орніша  

План харчування Орніша розробив доктор Дін Орніш, клінічний професор медицини в Каліфорнійському університеті в Сан-Франциско. Ця дієта виключає м'ясо, рибу, птицю, рафіновані вуглеводи, доданий цукор, алкоголь та продукти з високим вмістом жиру, а також обмежує кількість горіхів, насіння та рослинних олій, які можна споживати. 

Ця дієта є переважно рослинною. Єдиними дозволеними продуктами тваринного походження є яєчні білки та нежирні молочні продукти, а жири не повинні становити більше 10% калорій. Тобто продукти з високим вмістом жиру, такі як горіхи та насіння, можна споживати лише в невеликих кількостях. 

Переваги дієти Орніша

Повна програма Ornish, включаючи компонент способу життя, є єдиною програмою, яка, як показали рандомізовані контрольовані дослідження, здатна повернути назад розвиток серцево-судинних захворювань без медикаментів або хірургічного втручання.

Недоліки дієти Орніша

Оскільки споживання жирів обмежується лише 10% калорій, дієти Орніша може бути важко дотримуватися. Дієта також може мати низький вміст жиророзчинних вітамінів, таких як вітаміни A, D, E і K, які потребують харчових жирів для засвоєння організмом.

MIND

Розроблена Мартою Клер Морріс, епідеміологом з питань харчування з Rush University Medical Center, дієта MIND, що розшифровується як «Середземноморська дієта для запобігання нейродегенеративним затримкам», є поєднанням середземноморської дієти та дієти DASH, і вона продемонструвала свої переваги для здоров'я мозку. Дієта MIND заохочує людей споживати овочі, горіхи, оливкову олію, цільні зерна, ягоди, рибу, боби, птицю та вино в помірних кількостях.

Переваги дієти MIND

Дієта MIND не обмежує жодні групи продуктів, що дозволяє скласти добре збалансований план харчування, якого можна дотримуватися протягом тривалого часу. На додаток до зниження ризику психічних захворювань, вона може допомогти контролювати вагу, покращити рівень глікемії, рівень холестерину та знизити гіпертонію.

Деякі дослідження також припускають, що MIND може сповільнити прогресування хвороби Альцгеймера, хоча конкретні харчові компоненти, відповідальні за ці можливі переваги, або механізм їхньої дії ще недостатньо вивчені.

Недоліки дієти MIND

Як і у випадку з Середземноморською системою харчування, MIND може бути дорогою, оскільки такі інгредієнти, як свіжі ягоди, оливкова олія, авокадо, лосось та інші рекомендовані продукти, як правило, коштують дорого.

***Джерела:


Читайте також:

Як скласти план харчування при діабеті?

Найкращі та найгірші продукти при діабеті

Час їсти? Чому час має значення для прийому їжі при діабеті

 

Ми в Instagram та Telegram