Лабільний діабет. Ризики сьогодення

Лабільний (або крихкий) діабет здебільшого з’являється внаслідок впливу психологічних факторів та/або проблем із травленням через пошкодження високими/нестабільними цукрами нервових закінчень. Що з цим робити та чи можна запобігти?

Лабільний діабет. Ризики сьогодення - изображение
Лабільний діабет. Ризики сьогодення

Лабільний цукровий діабет не є окремим різновидом діабету: це швидше ускладнення ЦД 1 типу, що позначається на контролі цукрів, характеризується їхніми критичними коливаннями з проявами важкої гіпоглікемії (із ймовірним розвитком нечутливості до неї) та критичної гіперглікемії. Статися може, на жаль, з кожним. А зважаючи на вплив обставин сьогодення, ризик такого ускладнення прогнозовано може зростати. 

Причинами лабільного діабету можуть бути:

  • стрес, паніка, депресія, постійна напруга, страх 
  • проблеми ШКТ — порушення засвоєння поживних речовин та складнощі із вивільненням вмісту кишечника — що спричинені дією високих та нестабільних цукрів на нервові закінчення
  • пропущені ін’єкції, некоректне дозування інсуліну
  • неналежний моніторинг цукрів
  • нехтування принципами здорового способу життя
  • целіакія
  • підвищена чутливість до інсуліну.

Зазвичай спостерігається вплив кількох причин одночасно.

Лабільний діабет — стан, що може раптово виникати й так само раптово зникати. Та будь-що він потребує пильності та відповідних дій. Психологічні проблеми, що його провокують (паніка, стрес, депресія, хронічна нервова напруга тощо) можуть призводити до розвитку інших ускладнень діабету. Наслідки важких гіпо- та гіперглікемій погіршують якість життя та можуть загрожувати життю. 

Лабільний діабет. Ризики сьогодення - 2 изображение

Профілактика та лікування лабільного діабету

Збалансоване харчування є одним з надважливих та дієвих заходів профілактики та терапії як лабільного діабету, так і інших ускладнень. Необхідно намагатися аналізувати та прискіпливо оцінювати кількість та якість макронутрієнтів (вуглеводів, білків, жирів) у звичному раціоні. Зокрема, контроль спожитих вуглеводів може сприяти зниженню частоти та критичності коливань рівнів глікемії. Коректний розрахунок потрібної для здорової життєдіяльності організму кількості поживних мікро- та макроречовин — задача спеціаліста (або команди таких). Зверніться за порадою до свого лікаря.

Технологічні рішення для контролю ЦД, за можливості їхнього використання, суттєво полегшують та прискорюють лікування. Інсулінова помпа, безперервний моніторинг та навіть звичний вже сьогодні глюкометр — це можливість не лише ефективно та надійно контролювати стан здоров’я, але й запобігати небажаним ускладненням.

Способи подолання проблем психологічного характеру — розмовна терапія, практики медитацій, йоги, дихальні вправи, будь-яка фізична активність  до душі (для когось це може бути й миття вікон) — як окремо, так і у поєднанні ці методи дозволяють досягти гарних результатів та покращити самопочуття. Не варто нехтувати й допомогою спеціалістів. 

Дотримання схеми інсулінотерапії та прийому призначених препаратів — це безумовна складова процесу лікування самого стану та протидія ускладненням. 

Зрозуміло, що виконання всіх перерахованих дій для багатьох наразі ускладнене. Власне, тому й мова про можливі ускладнення діабету. І тому зазвичай рідкісний лабільний діабет сьогодні може поширюватися. Та коли ви поінформовані, то здатні ефективніше протидіяти небажаним станам, підтримуючи свої нормальні цифри глікемії.